Pratite nas

Naši u svijetu

DOČEK NOVE 2016 GODINE U KUĆI MILE I ANNIE BOBAN U AUSTIN-u, TEXAS

Objavljeno

na

Kao i svake godine mi imamo tradiciju pozvati prijatelje Amerikance, njihove prijatelje, znance i Hravte za DOČEK NOVE GODINE.

[ad id=”93788″]

Tako smo učinili i ovog puta, tako da smo pozvali za četvrtak večer 31. prosinca 2015. godine za zajednički objed, piće i iće, ugodni razgovor, upoznavanje Amerikanaca i njihovih prijatelja sa našom hrvatskom tradicijom. Oduševljenju nije bilo kraja!

Pitanja je bilo sa svih strana, osobito onih uzvanika kojima je bilo po prvi puta se suočiti sa hrvatskim tradicijama: kiseli kupus sa suvim mesom, sarma, baklava – moram priznati da nije bilo uštipaka – razni kolači itd., a što je najprivlačnije bilo je to prava pravceta rakija loza koju sam ja osobno pekao 12 prosinca 2015. godine u San Luis Obispo, Kalifornija, kod jednog Amerikanca koji za to ima kotle.

Moja kćer Sophija mu je za mene pričala i on je htio mene upoznati i isprobati moje znanje u pečenju rakije. Naravno da sam mu opjasnio sve ono što sam osobno proživio na selu, kod kuće u Bobanovoj Dragi. Amerikanac se iznenadio, tim više da ja još to nisam zaboravio jako se približava šest deseljeća kada sam posljednji put pekao rakiju u mojoj kući 1956.

Kada smo se dobro okrijepili raznim jelom a raznim pićima utažili žeđ, prešlo se na slikanje, razne priče, objašnjenja hrvatskih tradicija, tako da je došlo i do ovih nekoliko slika. Kako sam ja jedini koji znamo i najmanje podatke ovi priloženih slika, uzvanici su bili više nego ushićeni prišom i podrijetlom pojedine slike.
20151231_230231

Kaciga je iz Gornjeg Malovana. Bio sam tu na prvi travnja 1996. godine s jedni koji je bio u vojsci HVO. On je tada živio u selu Zlosela kod Kupresa. Htio mi je pokazati mako je srpska vojska bježala u srpnju i kolovozu 1995. godine pred hrvatskom vojskom. Snijeg je bio na zemlji a područje označeno “minska polja”. Oprezno smo kroz snijeg prolazili i ja nabasao na ova kacigu, uzeo ju i donio ju u Ameriku. “Puška” u rudi je od stakla i puna TEQUILE, mexicansko piće.

20151231_224306Ova zemljovidna karta ne treba pojašnjenja. To je karta NDH u mojem uredu.

20151231_224140Ova slika sam a za sebe govori: “U” na Fes, Granica Na DRINI

20151231_224058Ovu kapu sam dobio na poklon od jednog hrvatskog generala vojske HV, kada je kod mene bio u posjeti prije 18 godina.

20151231_224030Ovaj šešir sam dao specijalno naručiti po mojoj glavi i mojem ukusu u Midland-u Texas, prosinac 1983. Značka je Texaškog Ranger-a

20151231_223934

Ljiljana Antonović s ponosom je stavila “U” FES na glavu, a do nje je Pava Knežević u kapi hrvatskog častnika.

Eto, tako smo mi Hrvati pomješani sa Amerikancima proslavili Doček Nove 2016 Godine u glavnom grade Texas-a Austin-u.

Mile Boban, Otporaš

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Magazin

Tomislav Sunić i Željko Glasnović: Hrvatska dijaspora – Povratak ili istrebljenje

Objavljeno

na

Objavio

U Podcastu Velebit profesor dr. Tomislav Sunić ugostio je saborskog zastupnika generala Željka Glasnovića. Na ovu su temu dr. Sunić i general Glasnović razgovarali i na engleskom jeziku, a taj ćete video kroz nekoliko sati također moći pogledati na našemu kanalu.

Tko sabotira povratak Hrvata iz iseljeništva u Hrvatsku?

Zašto ne postoji Ministarstvo useljeništva Hrvata u RH?

Zašto i tko vodi rat protiv hrvatskih iseljenika i njihovog mogućeg povratka u domovinu?

Odgovore na ova pitanja poslušajte u Podcastu Velebit.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Prelijepi uvod u NBA utakmicu! Klapa Astoria otpjevala američku himnu (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Klapa hrvatske katoličke zajednice iz New Yorka nastupila je uoči NBA ogleda između New Yorka i Indiane. Otpjevali su američku himnu i doživjeli prave ovacije gledatelja u Madison Square Gardenu.

Indiana Pacersi i New York Knicks su igrali u Madison Square Gardenu, a slavila je momčad Bojana Bogdanovića sa 121-106.

Osim pobjede Pacersa valja izdvojiti i lijepi trenutak koji se dogodio uoči same utakmice. Naime Knicksi su odlučili proslaviti ‘dan hrvatske baštine’, a prije početka utakmice na centar je izašla klapa i otpjevala američku himnu. Na tribinama se nalazilo puno hrvatskih navijača koji su velikim aplauzom nagradili izvedbu.

 

Na poluvremenu NBA utakmice između New York Knicksa i Indiana Pacersa usred Madison Square Gardena, usred New Yorka – Linđo…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari