Pratite nas

Naši u svijetu

DOČEK NOVE 2016 GODINE U KUĆI MILE I ANNIE BOBAN U AUSTIN-u, TEXAS

Objavljeno

na

Kao i svake godine mi imamo tradiciju pozvati prijatelje Amerikance, njihove prijatelje, znance i Hravte za DOČEK NOVE GODINE.

[ad id=”93788″]

Tako smo učinili i ovog puta, tako da smo pozvali za četvrtak večer 31. prosinca 2015. godine za zajednički objed, piće i iće, ugodni razgovor, upoznavanje Amerikanaca i njihovih prijatelja sa našom hrvatskom tradicijom. Oduševljenju nije bilo kraja!

Pitanja je bilo sa svih strana, osobito onih uzvanika kojima je bilo po prvi puta se suočiti sa hrvatskim tradicijama: kiseli kupus sa suvim mesom, sarma, baklava – moram priznati da nije bilo uštipaka – razni kolači itd., a što je najprivlačnije bilo je to prava pravceta rakija loza koju sam ja osobno pekao 12 prosinca 2015. godine u San Luis Obispo, Kalifornija, kod jednog Amerikanca koji za to ima kotle.

Moja kćer Sophija mu je za mene pričala i on je htio mene upoznati i isprobati moje znanje u pečenju rakije. Naravno da sam mu opjasnio sve ono što sam osobno proživio na selu, kod kuće u Bobanovoj Dragi. Amerikanac se iznenadio, tim više da ja još to nisam zaboravio jako se približava šest deseljeća kada sam posljednji put pekao rakiju u mojoj kući 1956.

Kada smo se dobro okrijepili raznim jelom a raznim pićima utažili žeđ, prešlo se na slikanje, razne priče, objašnjenja hrvatskih tradicija, tako da je došlo i do ovih nekoliko slika. Kako sam ja jedini koji znamo i najmanje podatke ovi priloženih slika, uzvanici su bili više nego ushićeni prišom i podrijetlom pojedine slike.
20151231_230231

Kaciga je iz Gornjeg Malovana. Bio sam tu na prvi travnja 1996. godine s jedni koji je bio u vojsci HVO. On je tada živio u selu Zlosela kod Kupresa. Htio mi je pokazati mako je srpska vojska bježala u srpnju i kolovozu 1995. godine pred hrvatskom vojskom. Snijeg je bio na zemlji a područje označeno “minska polja”. Oprezno smo kroz snijeg prolazili i ja nabasao na ova kacigu, uzeo ju i donio ju u Ameriku. “Puška” u rudi je od stakla i puna TEQUILE, mexicansko piće.

20151231_224306Ova zemljovidna karta ne treba pojašnjenja. To je karta NDH u mojem uredu.

20151231_224140Ova slika sam a za sebe govori: “U” na Fes, Granica Na DRINI

20151231_224058Ovu kapu sam dobio na poklon od jednog hrvatskog generala vojske HV, kada je kod mene bio u posjeti prije 18 godina.

20151231_224030Ovaj šešir sam dao specijalno naručiti po mojoj glavi i mojem ukusu u Midland-u Texas, prosinac 1983. Značka je Texaškog Ranger-a

20151231_223934

Ljiljana Antonović s ponosom je stavila “U” FES na glavu, a do nje je Pava Knežević u kapi hrvatskog častnika.

Eto, tako smo mi Hrvati pomješani sa Amerikancima proslavili Doček Nove 2016 Godine u glavnom grade Texas-a Austin-u.

Mile Boban, Otporaš

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Pet milijuna kuna za projekte hrvatske manjine u 12 europskih država

Objavljeno

na

Objavio

Pet milijuna kuna namijenila je hrvatska države u ovoj godini za programe/projekte organizacija hrvatske nacionalne manjine u 12 europskih država, kako bi se ta sredstva dodijelila Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske raspisao je javni natječaj na koji su prijave moguće zaključno do 15. travnja.

Kultura, obrazovanje i znanost, razvoj organizacija hrvatske nacionalne manjine, prioritetna su područja u kojima se programi mogu prijaviti, no u obzir dolaze i oni s područja sporta, turizma, gospodarstva ukoliko pridonose očuvanju nacionalnog identiteta, jačaju položaj hrvatske manjinske zajednice u inozemstvu te razvijaju njene odnose s Hrvatskom.

Od ukupno pet milijuna kuna, organizacijama hrvatske manjine u Srbiji namijenjeno je 1,3 milijuna, organizacijama u Sloveniji 550 tisuća kuna, po 500 tisuća organizacijama u Austriji i Mađarskoj, a 400 tisuća organizacijama u Crnoj Gori i Italiji.

Po 350 tisuća kuna namijenjeno je organizacijama hrvatske manjine u Rumunjskoj i Republici Sjevernoj Makedoniji, 300 tisuća kuna na Kosovu, 250 tisuća u Slovačkoj, sto tisuća u Češkoj te 50 tisuća kuna organizacijama u Bugarskoj.

Najmanji iznos koji se može dobiti po projektu je tri tisuće kuna, najveći ne može prijeći ukupan iznos raspoređen za pojedinu državu.

Na javni natječaj mogu se javiti kulturne, obrazovne, znanstvene, sportske i dr. udruge, zaklade, ustanove, vjerske zajednice hrvatske manjine u 12 europskih država koje promiču uvjerenja koja nisu u suprotnosti s hrvatskim Ustavom i zakonima, niti pravnim poretkom matične države, a upisane su odgovarajući registar.

Za projekte diljem svijeta 50 milijuna kuna 

Koji su uvjeti za prijavu, na koji se način podnose, koji je postupak njihova odabira i koji su kriteriji za ocjenjivanje, pitanja su na koja se odgovori mogu naći na mrežnim stranicama Središnjeg ureda www.hrvatiizvanrh.gov.hr..

Za provedbu 295 programa, Ured je u 2017., u suradnji s hrvatskim veleposlanstvima dodijelio manjinskim zajednicama u 12 europskih država 4, 5 milijuna kuna. Ukupno je te godine za infrastrukturne, zdravstvene, obrazovne, kulturne i druge važne projekte hrvatskih institucija diljem svijeta izdvojio 50 milijuna kuna, što je za trećinu više u odnosu na godinu prije.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Predsjednica u New Yorku: Srce nam posebno zatitra kada čujemo dragu hrvatsku riječ

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske

Za izniman doprinos u održanju hrvatske jezične kulture i osnaživanju nacionalnog identiteta među naraštajima hrvatskih iseljenika u Sjedinjenim Američkim Državama, Povelja Republike Hrvatske dodijeljena je Hrvatskom radiju New York

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s hrvatskom zajednicom u New Yorku te uručila Povelje Republike Hrvatske župi svetih Ćirila i Metoda i svetog Rafaela, Hrvatskoj katoličkoj misiji blaženog Ivana Merza i Hrvatskom radiju New York.

Prilikom susreta s hrvatskom zajednicom predsjednica je zahvalila svima koji su svoje godine, strpljenje i energiju uložili u očuvanje zajednice i koji su u svojoj drugoj domovini predstavljali najbolje od svoje Hrvatske koju uvijek nose u srcu. “Stoga sam posebno ponosna što ću večeras dodijeliti Povelje Republike Hrvatske za doprinos očuvanju i jačanju povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. “Zahvaljujući domoljubnom entuzijazmu, predanom i vrijednom radu profesionalaca i volontera, i župa i misija desetljećima su središte susreta s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom, ponajprije zahvaljujući dopunskim školama, u kojim se održava nastava na hrvatskom jeziku”, istaknula je predsjednica, dodavši kako su župa na Manhattanu i misija u Astoriji zaslužne za društveno i duhovno očuvanje hrvatske zajednice u New Yorku.

“Dopustite mi zato čestitati na svim programima Župe svetih Ćirila i Metoda i svetoga Rafaela, pri kojoj djeluje Hrvatska škola blaženoga Alojzija Stepinca i Kolo grupa koja također s ponosom nosi ime tog našega blaženika. Srce nam ipak posebno zatitra kada čujemo dragu hrvatsku riječ i naše pjesme, kada vidimo naše nošnje i plesove na miljama udaljenim kontinentima”, otkrila je predsjednica Grabar-Kitarović, čestitajući svim naraštajima župljana koji su bogatu i raznoliku folklornu baštinu, svih ovih desetljeća, daleko od domovine, uspjeli sačuvati i prenijeti svojoj djeci i mladima.

“Zahvaljujem i vama djeci i mladima, jer ste pred raznim atraktivnim ‘gejmerima’ i ‘jutjuberima’ dali prednost svojim roditeljima, djedovima i bakama kako bi naučili hrvatske pjesme i plesove. Posebno sam ponosna na vas što nastupate po cijelom svijetu, kao i u najuglednijim umjetničkim središtima New Yorka kao što su Lincoln Center i Carnegie Hall”, napomenula je predsjednica. “Čestitam i Hrvatskoj katoličkoj misiji blaženog Ivana Merza koja uskoro slavi 50 godina postojanja, pri čijoj školi također djeluje folklorna skupina Hrvatska ruža kako bi okupljala što više mladih. I vama posebno zahvaljujem na njegovanju hrvatskih folklornih običaja, entuzijazmu i volonterstvu. Proputovali ste cijelu Ameriku, a posebno je u hrvatskim medijima odjeknuo vaš nastup u Madison Square Gardenu, za vrijeme utakmice Netsa i Knicksa u sklopu Croatian Heritage Nighta. Nadam se da ćemo vas uskoro imati prigodu ugostiti u domovini”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Za izniman doprinos u održanju hrvatske jezične kulture i osnaživanju nacionalnog identiteta među naraštajima hrvatskih iseljenika u Sjedinjenim Američkim Državama, u povodu 50 godina rada na jačanju veza Hrvata u domovini i iseljeništvu, Povelja Republike Hrvatske dodijeljena je Hrvatskom radiju New York.

Hrvatskoj katoličkoj misiji blaženog Ivana Merza dodijeljena je Povelja Republike Hrvatske za izniman doprinos u društvenom i duhovnom očuvanju hrvatske zajednice te za održavanje nastave na hrvatskom jeziku kojom naraštaji hrvatskih iseljenika upoznaju nacionalnu povijest, jezik i kulturu, a hrvatskoj župi svetih Ćirila i Metoda i svetog Rafaela za izniman doprinos u očuvanju i duhovnoj potpori hrvatskoj zajednici u New Yorku, kao središtu susreta s materijskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom.

mojahrvatska.vecernji.hr

Hrvatski radio New York proslavio 50. obljetnicu djelovanja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari