Na dočeku Nove godine u Sarajevu alkohol zabranjen

7

Uoči Božića i Nove godine glavni grad BiH i ove je godine privukao veliku medijsku pozornost.

Naime, posljednjih godina problem je bio Djed Mraz, koji je bio proglašen nepoželjnim gostom u pojedinim ustanovama u Sarajevu, piše Večernji list

Još od 2008. kada su ga istjerale odgojiteljice iz jednog od vrtića Djed Mraz je postao nepoželjan, a Islamska zajednica BiH je 2010. neposredno pred novogodišnje praznike izdala priopćenje u kojem se navodi da “Djed  Mraz” nije poznat i priznat u tradiciji Bošnjaka te da se osobito bošnjačkoj djeci taj kršćanski simbol pokušava progurati kao neutralan lik.

No, u nakon protesta roditelja, Djed Mraz je ponovno postao poželjna ličnost. No, ove se godine pojavio novi problem, a riječ je o zabrani točenja alkohola na javnim mjestima u novogodišnjoj noći.

Naime, kako je prošlogodišnji doček Nove godine u Sarajevu doživio turistički fijasko, a prije toga je godinama na najluđu noć privlačio brojne turiste, posebno iz susjednih zemalja, gradski oci, u želji da vrate stari sjaj dočeka Nove godine, odlučili su organizirati koncert Dine Merlina, glazbene zvijezde, i na taj način privući mnoge da Novu godinu dočekaju u Sarajevu.

Novogodišnji koncert Dine Merlina podigao je dosta prašine u glavnom gradu BiH, posebno zato što će županija za taj koncert izdvojiti 250 tisuća konvertibilnih maraka, a ulje na vatru dolila je informacija kako će na Trgu BiH, gdje će biti organiziran koncert i doček, biti zabranjeno točenje alkohola.

Mnogi mediji u Federaciji BiH, a pogotovo u entitetu RS i u susjednim zemljama, dali su mnogo prostora ovoj informaciji, povezujući takvu odluku s islamizacijom društva u Bosni i Hercegovini.

Histerija oko zabrane točenja alkohola na javnom mjestu poprimila je tolike razmjere da se morao oglasiti i premijer Županije Sarajevo Elmedin Konaković, inače bivša košarkaška zvijezda. Naime, prema Zakonu o javnom okupljanju, Županiji Sarajevo zabranjeno je točenje alkohola te se ne može dopustiti njegova nekontrolirana prodaja na otvorenom.

Stoga se Konaković prilično sarkastičnim priopćenjem obratio javnosti:

“U ovom ‘šerijatskom’ Zakonu o javnim okupljanjima regulira se način organiziranja javnih skupova i tretira i javne priredbe. Ovaj je zakon donesen i u Narodnoj skupštini RS i objavljen u studenom 2008. Potpisao ga je predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, sadašnji gradonačelnik Banje Luke”, napisao je Konaković.

S njim se složio i dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Prema njegovim riječima, ne postoje nikakvi drugi razlozi za nedopušteno točenje alkohola osim da je to zbog zakona. Ugostiteljski objekti u blizini Trga BiH, u srcu Sarajeva, radit će prema uobičajenom radnom vremenu.

S obzirom na to da je ovogodišnji suorganizator Holiday Marketa Grad Sarajevo, na toj lokaciji moći će se kupiti sve što je turistima i građanima potrebno. Upravo zbog organizacije dočeka Nove godine, Sarajevo Holiday Market je ove godine premješten na lokalitet Marijin-Dvora.

Inače, prema Zakonu o javnom okupljanju Županije Sarajevo, sudionicima mirnog okupljanja, kao i osobama koja se kreću prema mjestu održavanja okupljanja, zabranjeno je nositi oružje, predmete kojima se mogu nanijete tjelesne ozljede i alkoholna pića.

Novčana kazna za svakog tko prekrši taj zakon jest od 100 do 300 KM. I proteklih godina na javnim dočecima Nove godine u Sarajevu bilo je zabranjeno točenje alkohola.

facebook komentari

 • veki

  Sljedeći će korak biti zabrana javnog okupljanja. I problem riješen.

 • Tyrex Rex

  Za sve one koje uhvate…30 udaraca bičem.

 • HISTrion

  U Hrvata je Djed Božićnjak.

 • EMINƎM

  I ja dam za nedopušteno točenje alkohola, ali tu se radi o zabrani alkohola i s dozvolom. Jer nitko nije ni dobio dozvolu za točnje kontroliranog alkosa.? Mala zajebancija riječima i problem je riješen, barem tako misle islamisti.

 • sjena

  Znači vjerojatno je posredno zabranjeno pravljenje roštilja od svinjskog mesa ,jer kako se može jasti nešto takvo ,bez čaše piva,vina uz aperitiv od konjaka loze i t.d.
  Bogme “bosanski antifašisti ” dobili ste dobre upute od gosp.Pusića ,zar ne !!!

 • Sivooki

  U Hrvata bi valjda za Božić bio slavljen Isus Krist, a ne propagandni vilenjak.

 • Sivooki

  Ja, sve halal i košer i tako to..