Connect with us

Nebuloze

Documenta i GOLJP predsjednici i Saboru: Odustanite od pokroviteljstva nad Alkom zbog Mirka Norca!

Objavljeno

-

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) pozvali su predsjednicu Republike i predsjednika Vlade da odustanu od pokroviteljstava nad Alkom ako se Viteško alkarsko društvo Sinj (VAD) ne distancira od člana Skupštine VAD-a Mirka Norca, osuđenoga za ratni zločin.

[ad id=”68099″]

Podsjećaju na svoje otvoreno pismo iz travnja ove godine

U priopćenju upućenom medijima u srijedu, te dvije udruge podsjećaju da su otvorenim pismom od 24. travnja tražili odustajanje od pokroviteljstava od predsjednice Republike i predsjednika Sabora kao pokrovitelja jubilarne Alke te predsjednika Vlade kao predsjednika Organizacijskog odbora, ako se Viteško alkarsko društvo ne distancira od ratnog zločinca Mirka Norca. Napominju da je Norac osuđen u dva postupka, a i dalje je počasni član Alkarskoga društva. Također navode da Statut VAD-a propisuje da se odluka o isključenju donosi “ako od redovnog suda ili drugog organa bude pravomoćno osuđen za djelo koje krnji njegov dobar glas”.

>>Sramota je što se primitivna Teršelič i njezine „kamikaze“ upliću u rad Viteškog alkarskog društva

U današnjem priopćenju Documenta i GOLJP navode kako su iz medija doznali da se Hrvatski sabor obratio VAD-u i primio njihov odgovor. “I dok još uvijek očekujemo reakciju predsjednice Republike i predsjednika Vlade, reakcija Viteškog alkarskog društva na javni prosvjed protiv članstva Mirka Norca u udruzi koja uživa ne samo financijsku, nego i neupitnu simboličku podršku državnih vlasti, svela se na to da osuđeni ratni zločinac Mirko Norac nije počasni nego (valjda obični) član skupštine Društva”, kaže se u priopćenju.

Leko tražio od VAD-a očitovanje o statusu Mirka Norca

norac alkaNaime, mediji su prošloga tjedna objavili da je predsjednik Sabora Josip Leko tražio od VAD-a očitovanje o statusu Mirka Norca i da je Alkarsko društvo odgovorilo kako Norac nije počasni član niti počasni alkarski vojvoda, već samo član Skupštine Društva od 1994. godine i da to nije protivno Statutu VAD-a.

Documenta i GOLJP u današnjem priopćenju ocjenjuju kako je “sada obznanjeno ‘obično’ članstvo možda i još upitnije”. Ono znači da je Norac ovlašten sudjelovati u svakidašnjemu radu Društva pa, i u upravljanju njime, a očito, ističu te udruge, Viteško alkarsko društvo smatra da “dokazano ubijanje prestravljenih civila” nije nečasno ponašanje u smislu Statuta VAD-a.

“Valja se nadati da će Sinjsko alkarsko društvo (kao i politički i crkveni podržavatelji njegove aktivnosti) jednoga dana shvatiti moralnu nedopustivost svojega sadašnjeg postupka. Do tada preostaje tek pokušaj da se od moralno kompetentnih javnih osoba u Hrvatskoj zatraži bojkot priredbe koja, odlukom organizatora da se solidarizira s Mirkom Norcem, zapravo slavi ratni zločin i sramoti Hrvatsku”, navodi se u priopćenju koje su potpisali čelnici Documente i GOLJP-a Vesna Teršelič i Zoran Pusić.

Ne nedostaje im donacija, pa ni onih iz državnog proračuna

Podsjetimo, Centar za suočavanje s prošlošću je neprofitna udruga, koja se, između ostaloga, financira i novcem iz državnog proračuna.  Glavni razlog nastajanja, kako ističu  je iskustvo prešućivanja i falsificiranja ratnih zločina i ostalih ratnih zbivanja od 1941. do 2000. koje je utjecalo na noviju prošlost, kako Jugoslavije, tako i post-jugoslavenskih društava.

Mnogi smatraju da to suočavanje s prošlošću zapravo provode na selektivan način te da Documenta ne pokazuje preveliki interes za brojne zločine koji su počinjeni nad Hrvatima, primjerice, prije dvije godine spomenuta udruga je iz državnog proračuna primila donaciju vrijednu 336.239 kuna, dok su strane donacije bile puno veće, i to od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija, za 2013, godinu donacija je bila 4.733,481 kuna, a ukupni prihodi od donacija su bili 5.276,525 kuna.

Spomenimo da su osnivači Documente Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava te Hrvatski helsinški odbor, a u nastojanju da potaknu proces suočavanja s prošlošću i ustanovljenje činjenične istine o ratu te pridonesu pomicanju javne diskusije s razine prijepora o činjenicama (broj poginulih i slično) prema dijalogu o interpretacijama. Documenta ima 13 zaposlenika.

>>Alkari o povlačenju pokroviteljstva Sabora nad Alkom: Radi se o nesporazumu!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari