Pratite nas

Iz Svijeta

Dodatne mjere: Kanada i SAD pooštrili sankcije Rusiji

Objavljeno

na

Novim ograničenjima se zabranjuju izvoz, prodaja, isporuka Rusiji i svim osobama u Rusiji s popisa imovine u vezi naftnog sektora

Kanada je najavila nove sankcije Rusiji zbog podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine i zabranili dvadesetorici ruskih političara i ukrajinskih separatista dolazak na njezin teritorij, a sankcije se odnose i na naftni i plinski sektor, a američki predsjednik Barack Obama zabranio je svaku trgovinu s Krimom.

Zabrana putovanja u Kanadu odnosi se uglavnom na članove ruskog parlamenta Dume i ministre samoproglašene narodne republike Doneck, na istoku Ukrajine, izjavio je kanadski premijer Stephen Harper.

“Kanada ne prihvaća ilegalnu okupaciju Krima i stalnu vojnu i provokativnu aktivnost na istoku Ukrajine”, objasnio je Harper u priopćenju ne odbacivši i druge sankcije bude li potrebno.

Kanada je za Rusiju uvela ograničenja izvoza tehnologija povezanih s istraživanjiama i iskorištavanjem nafte u Arktiku i u dubokim vodama, kao i nafte iz škriljvca u koordinaciji s mjerama koje je poduzele Europska unija i Sjedinjene Države.

Gospodarstvo Rusije počiva na vitalnosti naftnog i plinskog sektora.

Novim ograničenjima se zabranjuju izvoz, prodaja, isporuka Rusiji i svim osobama u Rusiji s popisa imovine u vezi naftnog sektora.

Na temelju tih ograničanja biti će zabranjeno Rusiji i svim osobama u Rusiji pružati financijske, tehničke i druge usluge povezane s zabranama.

I Sjedinjene Države pooštrile su sankcije Rusiji, zabranivši u petak svaku trgovinu s Krimom, ukrajinskim poluotokom što ga je u ožujku anektirala Rusija. Prema riječima predsjednika Baracka Obake, njegovom se uredbom zabranjuje svaka trgovina koja obuhvaća “robu, tehnologije i usluge”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Italija prijeti da će zaplijeniti dva broda njemačkih ‘nevladinih udruga’

Objavljeno

na

Objavio

Italija je u subotu zaprijetila da će zaplijeniti dva broda njemačkih nevladinih udruga s više od 200 migranata kako bi provjerila povezanost između zastave pod kojom brodovi plove i njihove nacionalne pripadnosti, piše u subotu AFP.

Spasilački brod “Lifeline”, s 226 migranata, plovi pod nizozemskom zastavom i zatražio je dozvolu za pristanak u talijansku luku nakon što je prekrcao migrante iz dva gumena plovila u međunarodnim vodama kod obale Libije, a slična situacija je i s brodom “Seefuchs” nevladine udruge Sea-Eye.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini je prvo odbio dozvolu za pristanak u luku i poručio da migrante odvedu u Nizozemsku, no ta je zemlja odbacila bilo kakvu povezanost s brodom “Lifeline” i priopćila da brod “nije registriran u Nizozemskoj i stoga nisu za njega odgovorni”.

Brod je, tvrde nizozemske vlasti, “nelegitimno i ilegalno” plovio pod nizozemskom zastavom.

Ministar prometa Danillo Toninelli je potom kazao da je prije nego se brodovi zaplijene važno “spasiti živote”. On upozorava da je brod prekršio međunarodno pravo ukrcavajući migrante u trenutku kada je libijska obalna straža krenula u intervenciju.

Nizozemska predstavnica u EU je na Twitteru poručila da brodovi “Lifeline” i “Seafuchs” nikako ne plove pod nizozemskom zastavom.

“Ti brodovi pripadaju njemačkim nevladinim udrugama i nema ih u pomorskom registru Nizozemske”, poručila je.

“Ne želim fantomske brodove u talijanskim lukama. Ako pristanu u Italiji, predat ću ih vlastima i optužiti za pomaganje ilegalnoj imigraciji”, poručio je Salvini, usporedivši brodove s “fantomskim brodovima kapetana Kuke iz avantura Petra Pana”.

Nova talijanska vlada je europsku migrantsku krizu ponovo dovela u sam fokus EU-a. Italija je od 2014. primila oko 640.000 migranata, a trenutno skrbi o 170.000 ljudi, uglavnom iz Afrike.

(Hina)

 

Borislav Ristić: Nije vic da ovo s migrantima prelazi sve granice

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Seehofer: Neću ustuknuti u sporu s kancelarkom Merkel

Objavljeno

na

Objavio

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer izjavio je da u sporu s kancelarkom Angelom Merkel oko migrantske politike neće ustuknuti, prenosi u subotu dpa dijelove intervjua ministra listu Sueddeutche Zeitung.

On je u tom razgovoru ponovio kako je odlčan da će početi vraćati ljude s granice ukoliko se ne pronađe prihvatljivo rješenje za migrantsko pitanje. Također je istaknuo da bi bilo vrlo neuobičajeno da Merkel iskoristi svoju političku moć i stavi veto na njegov plan.

“Nećemo dozvoliti da se to dogodi”, kazao je Seehofer i dodao da je kancelarkin ured “napravio slona od buhe”.

Ovaj tjedan izbila je žučna svađa između Merkelinih kršćanskih demokrata (CDU) i sestrinske bavarske stranke i koalicijskog partnera, Kršćanske socijalne unije (CSU), koju predvodi Seehofer.

CSU želi početkom srpnja početi s odbijanjem svih azilanata koji su prethodno registrirani negdje drugdje u Europi.

“Ukoliko summit EU-a ne poluči učinkovita rješenja, migranti koji su već registrirani u nekoj drugoj zemlji EU-a bit će odbijeni”, ponovio je Seehofer. On tvrdi da nikada nije predlagao da se granica potpuno “zapečati”, već da bude moguće učinkovito vraćati ljude s granice.

Neki političari upozoravaju da bi Seehoferovo “soliranje” moglo izazvati Merkel da ga makne s položaja, što bi moglo srušiti koalicijsku vladu u kojoj sjede i socijaldemokrati lijevog centra (SPD). Merkel, međutim, ako želi zadržati većinu, ovisi o CSU.

(Hina)

 

Donald Trump o migrantima: Velika greška je napravljena u Europi

 

 

Merkel na rubu očaja: Azilantska kriza može srušiti EU!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori