Connect with us

Iz Svijeta

Dodatne mjere: Kanada i SAD pooštrili sankcije Rusiji

Published

on

Novim ograničenjima se zabranjuju izvoz, prodaja, isporuka Rusiji i svim osobama u Rusiji s popisa imovine u vezi naftnog sektora

Kanada je najavila nove sankcije Rusiji zbog podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine i zabranili dvadesetorici ruskih političara i ukrajinskih separatista dolazak na njezin teritorij, a sankcije se odnose i na naftni i plinski sektor, a američki predsjednik Barack Obama zabranio je svaku trgovinu s Krimom.

Zabrana putovanja u Kanadu odnosi se uglavnom na članove ruskog parlamenta Dume i ministre samoproglašene narodne republike Doneck, na istoku Ukrajine, izjavio je kanadski premijer Stephen Harper.

“Kanada ne prihvaća ilegalnu okupaciju Krima i stalnu vojnu i provokativnu aktivnost na istoku Ukrajine”, objasnio je Harper u priopćenju ne odbacivši i druge sankcije bude li potrebno.

Kanada je za Rusiju uvela ograničenja izvoza tehnologija povezanih s istraživanjiama i iskorištavanjem nafte u Arktiku i u dubokim vodama, kao i nafte iz škriljvca u koordinaciji s mjerama koje je poduzele Europska unija i Sjedinjene Države.

Gospodarstvo Rusije počiva na vitalnosti naftnog i plinskog sektora.

Novim ograničenjima se zabranjuju izvoz, prodaja, isporuka Rusiji i svim osobama u Rusiji s popisa imovine u vezi naftnog sektora.

Na temelju tih ograničanja biti će zabranjeno Rusiji i svim osobama u Rusiji pružati financijske, tehničke i druge usluge povezane s zabranama.

I Sjedinjene Države pooštrile su sankcije Rusiji, zabranivši u petak svaku trgovinu s Krimom, ukrajinskim poluotokom što ga je u ožujku anektirala Rusija. Prema riječima predsjednika Baracka Obake, njegovom se uredbom zabranjuje svaka trgovina koja obuhvaća “robu, tehnologije i usluge”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari