Connect with us

Iz Svijeta

Dodatne mjere: Kanada i SAD pooštrili sankcije Rusiji

Published

on

Novim ograničenjima se zabranjuju izvoz, prodaja, isporuka Rusiji i svim osobama u Rusiji s popisa imovine u vezi naftnog sektora

Kanada je najavila nove sankcije Rusiji zbog podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine i zabranili dvadesetorici ruskih političara i ukrajinskih separatista dolazak na njezin teritorij, a sankcije se odnose i na naftni i plinski sektor, a američki predsjednik Barack Obama zabranio je svaku trgovinu s Krimom.

Zabrana putovanja u Kanadu odnosi se uglavnom na članove ruskog parlamenta Dume i ministre samoproglašene narodne republike Doneck, na istoku Ukrajine, izjavio je kanadski premijer Stephen Harper.

“Kanada ne prihvaća ilegalnu okupaciju Krima i stalnu vojnu i provokativnu aktivnost na istoku Ukrajine”, objasnio je Harper u priopćenju ne odbacivši i druge sankcije bude li potrebno.

Kanada je za Rusiju uvela ograničenja izvoza tehnologija povezanih s istraživanjiama i iskorištavanjem nafte u Arktiku i u dubokim vodama, kao i nafte iz škriljvca u koordinaciji s mjerama koje je poduzele Europska unija i Sjedinjene Države.

Gospodarstvo Rusije počiva na vitalnosti naftnog i plinskog sektora.

Novim ograničenjima se zabranjuju izvoz, prodaja, isporuka Rusiji i svim osobama u Rusiji s popisa imovine u vezi naftnog sektora.

Na temelju tih ograničanja biti će zabranjeno Rusiji i svim osobama u Rusiji pružati financijske, tehničke i druge usluge povezane s zabranama.

I Sjedinjene Države pooštrile su sankcije Rusiji, zabranivši u petak svaku trgovinu s Krimom, ukrajinskim poluotokom što ga je u ožujku anektirala Rusija. Prema riječima predsjednika Baracka Obake, njegovom se uredbom zabranjuje svaka trgovina koja obuhvaća “robu, tehnologije i usluge”. (Hina)

facebook komentari

Advertisement
Comments

Iz Svijeta

Vučić “objasnio” zašto se nije ispričao tijekom posjeta Hrvatskoj

Published

on

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju kako je tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj štitio interese Srbije “najbolje što umije i zna” i objasnio da se nije ispričao jer Srbija i Hrvatska različito vide događaje iz povjesti.

“Prvi sam koji je imao hrabrosti reći im u lice, jasno i nedvojbeno, da drukčije vidimo ‘Oluju’, koju u Hrvatskoj slave, a koja je dan tuge u Srbiji… Nisam se ispričao jer mi različito vidimo stvari koje su se dogodile u prošlosti”, rekao je Vučić za TV PINK.

Vučić se požalio da su ga novinari tijekom posjeta Hrvatskoj “kao osice napadali”, te da mu to “nije nimalo ugodno”.

“Pitali su me za neke izjave iz 90-ih u Glini… Pa nisam ja tada govorio samo u Glini, bio sam i u Vojniću, Vrginmostu… I tada sam rekao kako se nadam da će Republika Srpska Krajina opstati. Je li to za ispriku, a nije 250.000 ljudi koji su ostali bez svojih ognjišta. Zar je to manje bitno?”, rekao je Vučić.

On je ocijenio da je danas veći strah kod Srba u Hrvatskoj nego li strah koji osjećaju Srbi na Kosovu, južno od Ibra gdje teško žive, a “vlasti iz Prištine upravljaju i njihovim životima”.

“Ali, u Hrvatskoj su toliko uplašeni da su se skrivali od kamera i polovica ih se nije smjela pojaviti, plašeći se šta bi im se poslije moglo dogoditi ako ih netko vidi na televiziji”, rekao je Vučić, istodobno naglasivši kako je bio ponosan u dvorani “Lisinski”.

“Ponosan sam što su, s druge strane, u ‘Lisinskom’, u Zagrebu, svi uglas pjevali i srpsku i hrvatsku himnu, sav sam se tad naježio”, rekao je Vučić poručio da će nastojati pomoći Srbima gdje god može i “više nego ranije jer je Srbija sada ekonomski jača i može više i pomoći”.

“A hoće li to uvijek naići na odobravanje u međunarodnoj zajednici – nešto me ni ne zanima”, rekao je srbijanski predsjednik za TV Pink.

(Hina)

facebook komentari

Continue Reading

Iz Svijeta

Izraelci migrantima platili po 3.500 dolara i avionske karte da napuste zemlju

Published

on

By

Foto: AFP

Više tisuća izbjeglica iz Afrike koji traže azil u Izraelu i njihovih pristaša prosvjedovalo je u subotu u Tel Avivu zbog namjere Izraela da ih deportira.

Izraelska vlada dala je migrantima rok do 1. travnja da napuste zemlju i vrate se u Afriku, a za to bi dobili 3.500 dolara i avionsku kartu. U suprotnom će bitizatvoreni na neodređeno vrijeme.

Azilanti, gotovo svi iz Eritreje i ratom razorenog Sudana, ističu da veoma cijene Izrael, ali da strahuju od protjerivanja. Izrael smatra da većina od skoro 40.000 migranata samo traži posao i da stoga nema obvezu zadržati ih.

Organizatori navode da se na prosvjedu u južnom dijelu Tel Aviva okupilo oko 15.000 ljudi.

Izraelska policija objavila je u subotu navečer da je uhitila dvojicu muškaraca, od kojih je jedan bio naoružan, a koji su navodno preko društvenih mreža prijetili da će izazvati nerede na prosvjedu.

Oni su, kako stoji u priopćenju policije, u poruci na Facebooku pozvali na nasilne protudemonstracije u subotu navečer. “Vrijeme je da se pobunimo i obranimo naš dom”, stoji u poruci. (Hina)

Viktor Orban: Migranti su muslimanska invazivna sila

 

facebook komentari

Continue Reading