Connect with us

Dodik: Ako se blokira projekt ”Južni tok”, blokirat će se cijela BiH

Published

on

Ako bi se blokirao projekt “Južni tok” to bi značilo blokadu cijele Bosne i Hercegovine – upozorio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On kaže da “izabrati da se blokira odluka o tom projektu na nivou BiH, znači izabrati blokadu čitave BiH”.

Južni tok je naš strateški projekt i nećemo dopustiti nikakvu blokadu – rekao je Dodik i potvrdio da su jučer predstavnici vlasti RS razgovarali o potrebi da se donesu određene odluke organa BiH.

Kazao je da RS ima aranžman i potpisane protokole s “Gazpromom” i potrebno je donijeti određene odluke vezano za činjenicu, kako kaže, da se prelazi granična linija što je nadležnost institucija BiH i regulirati pitanja oko starog duga BiH za gas prema Ruskoj Federaciji.

Ta pitanja su, kaže, predložena Vijeću ministara i očekuje da se završe brzo i efikasno, bez zastoja.

Nećemo oklijevati da to pitanje, ako bude blokada, uvjetujemo s bilo kakvim drugim odlučivanjem u BiH – kategoričan je entitetski predsjednik.

South-Stream-

O projektu “Južni tok” te mogućnosti da se nastavi izgradnja dionice autoputa Banja Luka-Prnjavor, te nivou financijske sposobnosti da se ispate obaveze iz proračuna, danas se razgovaralo na nenajvljenom sastanku u Vladi RS-a.

Razgovorima su osim Dodika prisustvovali i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, premijerka Željka Cvijanović te nekoliko resornih ministara.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari