Connect with us

Dodik, Bakir, Spomenik

Objavljeno

-

Milorad Dodik, predsjednik RS-a osvrnuo se danas ”na nedavnu posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića Republici Srpskoj” te je naglasio kako Izetbegović tamo može doći samo ukoliko postoji odluka sva tri člana Predsjedništva BiH o njegovoj posjeti.[su_spacer]

radmanovic-i-dodik-otkrili-spomenik-gavrilu-principu_1_71021

”Izetbegović nije predstavnik RS-a ili srpskog naroda njega su birali muslimani zbog čega mu je potrebna odluka Predsjedništva BiH da bi došao u RS. To dovoljno iritira da razmislimo kako ćemo se u budućnosti ponašati i adekvatno ćemo na to odgovoriti”, rekao je Dodik nakon otkrivanja spomenika Gavrilu Principu u Istočnom Sarajevu i nekoliko puta ponovio kako Izetbegović nije dobrodošao u Republiku Srpsku ukoliko nema odluku Predsjedništva BiH za to i to se mora poštovati.

spomenik gavriloDodik je danas kazao i da je Republika Srpska jedina održiva u BiH i kada bi BiH bila u prilici da sama funkcionira “raspala bi se isti dan”, takav je slučaj, zaključak je Dodika, i s Federacijom BiH i sa županijama jedino bi Republika Srpska nastavila živjeti sama jer tom entitetu nije potrebna BiH.

Istaknuo je kako postoje “prosrpske snage” koje se isključivo bore za Republiku Srpsku, njenu dejtonsku poziciju, jačanje njene autonomije sve do trenutka kada će proglasiti neovisnost.

Predsjednik Srpske i predsjednik SNSD-a ponovio je danas ukako su Sud i Tužiteljstvo BiH nelegitimne institucije koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH i te institucije vode postupak protiv direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca.

Dodik smatra da su Sud i Tužiteljstvo BiH politički upotrijebljeni, a mišljenja je i da će visoki predstavnik u BiH “dati smrtni pečat ovoj državi”.

”Nemoguće je da se osudi čovjek koji je zapovijedao SIPA-om kao zajedničkom institucijom za navodno nečinjenje u Federaciji BiH gdje postoji federalna policija i mnogo toga što je prije njega trebalo da se uradi”, stav je Dodika.

Naglasio je kako se u ovom slučaju radi o političkom progonu te da je ovo poruka svima koji pokušavaju da se bore za Republiku Srpsku i za poziciju srpskog naroda u državnim institucijama, da odustanu od te borbe jer mogu završiti kao optuženi, a kasnije i osuđeni na “izdajničkom, nepostojećem sudu”.

”Sud i Tužiteljstvo BiH ne postoje u Ustavu BiH i to je nasilje jer je visoki predstavnik nametnuo te zakone i kriv je što BiH srlja u propast i razlaz. Jedan od ozbiljnih razloga zašto će BiH otići tamo je i nepostojeća sramna optužnica protiv Zupca”, kazao je Dodik.

Ocjenjuje da se sve ovo događa Zupcu jer nije prihvatio da bude “probosanski nastrojen”.

Ured predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića najoštrije je osudio rasističke izjave i prijetnje Milorada Dodika upućene Bakiru Izetbegoviću nakon njegove posjete Doboju i polaganja kamena temeljca za izgradnju tvornice za preradu voća i povrća, azerbejdžansku investiciju vrijednu 40 milijuna eura koja će značiti posao i egzistenciju za tisuće ljudi u ovom dijelu BiH.

bakir izetbegović– Predsjedniku entiteta RS poručujemo da predsjedavajući Izetbegović ne namjerava i neće tražiti bilo kakve dozvole za posjet bilo kojemu dijelu države Bosne i Hercegovine. Putovat će diljem BiH slobodno i s entuzijazmom, pogotovo kad donosi vrijedne investicije iz svijeta, kao što je to bio slučaj jučer u Doboju. Jasno je zašto je Dodik ignorirao jučerašnju svečanost u Doboju koja donosi dobrobit svim stanovnicima ovoga grada. On očito brine samo za one općine u kojima vlada njegova stranka – ističe Ured predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Podsjeća da je predsjedavajući Izetbegović i jučer u svom obraćanju na ceremoniji u Doboju još jednom pozvao na politiku dogovaranja i suradnje, a ne svađe, podjela, provokacija i dizanja međunacionalnih tenzija.

– Nažalost, Milorad Dodik i ovom svojom nervoznom reakcijom pokazuje da je on isključivo inicijator konflikta i svađe i da svojim potezima najviše šteti nanosi upravo onima čije interese navodno štiti i zastupa – smatra Ured predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Podsjećamo, Milorad Dodik je u Istočnom Sarajevu, gdje je nazočio otkrivanju spomenika Gavrilu Principu, rekao kako Izetbegović u RS može doći samo ukoliko postoji odluka sva tri člana Predsjedništva BiH o njegovoj posjeti.

”Izetbegović nije predstavnik RS-a ili srpskog naroda njega su birali muslimani zbog čega mu je potrebna odluka Predsjedništva BiH da bi došao u RS”, rekao je Dodik i dodao kako ”to dovoljno iritira”.

 

bljesak.info/oslobođenje.ba/foto:klix/oslobođenje/

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari