Pratite nas

Nebuloze

Dodik: Bio bih sretan kad bi RS mogla ”izaći na more”

Objavljeno

na

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je u petak da bi se jako radovao ako bi se dogodilo da teritorij njegovog entiteta “dodirne more” uključujući se u polemiku Bosne i Hercegovine i Crne Gore o međusobnoj granici, prenose u petak podgorički mediji.

“Znajući sve procedure, mislim da ulazimo u dugoročan, neizvjestan proces koji ne može osigurati suglasnost strana, u kojem će se očigledno morati ići na neku vrstu međunarodne arbitraže, znajući da su arbitražne odluke konačne”, rekao je Dodik govoreći o sporu Crne Gore i Bosne i Hercegovine oko područja Sutorine.

Odbor za međunarodne odnose i dijasporu crnogorskog parlamenta pozvao je ministre vanjskih i unutarnjih poslova Igora Lukšića i Raška Konjevića na kontrolno saslušanje početkom narednog tjedna povodom razgraničenja u Sutorini.

Konjević je prihvatio poziv i ponovio raniju izjavu da je razgraničenje za Crnu Goru završena priča, podsjećajući da su države jedna drugu priznale u postojećim granicama.

“Sva argumentacija je na crnogorskoj strani“, kazao je Konjević.

Parlament BiH odbio je sredinom ovog mjeseca verificirati sporazum o granici s Crnom Gorom, tražeći povrat Sutorine, malog naselja na tromeđi između Dubrovnika, Herceg Novog i Trebinja koje uključuje i izlaz na Jadransko more na sjevernom dijelu zaljeva Boke kotorske.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović zbog toga je odbio potpisati ukaz o postavljenju veleposlanika u Sarajevu, a BiH je nagovijestila da bi mogla uskoro povući svog diplomatu iz Podgorice.

Ustavnopravno povjerenstvo Predstavničkog doma parlamenta BiH će 28. siječnja održati javnu raspravu o Sutorini, nakon koje će se o svemu izjasniti parlamentarci u Sarajevu.

Međudržavna povjerenstva o granici usuglasili su prošle godine sporazum o granici koji je poduprlo i Vijeće ministara BiH, po kojemu granična crta između BiH i Crne Gore treba biti utvrđena na temelju granica republika u trenutku raspada Jugoslavije prema modelu i Badinterova povjerenstva.

Dio povjesničara i političkih stranaka u BiH, međutim, osporava da je Sutorina, koja je do 1947. pripadala BiH, na zakonit način predana Crnoj Gori navodeći da se o tome usmeno dogovorio s vlastima Crne Gore partizanski čelnik iz BiH Đuro Pucar Stari iako to nijedno tijelo bivše Jugoslavije ili BiH nije odlučilo.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović smatra “besmislenim otvaranje spora o Sutorini s BiH” te poručuje kako Crna Gora neće prihvatiti međunarodnu arbitražu o tom graničnom pitanju.

filip-vujanovic-595x340

Za Crnu Goru priča o razgraničenju s Bosnom i Hercegovinom je završena, pošto je Vlada u lipnju prošle godine prihvatila ugovor o tome, kazao je Vujanović u emisiji “Živa istina”.

“Stav naše zemlje po tom pitanju je jasan. To je da je Sutorina dio Crne Gore zauvijek, mi o Sutorini kao teritoriji nećemo nikada pregovarati i nikada nećemo prihvatiti arbitražu i Međunarodni sud pravde”, kazao je crnogorski predsjednik.

On je naveo i kako Crna Gora nikada neće devalvirati arbitražnu odluku Badinterove komisije, niti ponovo utvrđivati granice.

Odluku da odloži slanje veleposlanika u Sarajevo, Vujanović vidi kao praktično iznuđen potez.

“Bilo bi besmisleno potpisati ukaz veleposlaniku Crne Gore u BiH i time pokazujem kako smo mi priču o Sutorini doživjeli kao neku redovitu pojavu, ili, kako bi tumačili zlobnici, da podržavam takav odnos Bakira Izetbegovića prema pitanju Sutorine”, dodao je Vujanović, prenosi Tanjug.

Po njegovim riječima, u Sarajevu neće biti veleposlanika sve dok iz službenih institucija BiH budu osporavane granice Crne Gore.

Vujanović je također uvjeren kako priča o Sutorini ne može ugroziti put Crne Gore u NATO.

“To samo može pokazati kako BiH ne cijeni arbitražu Badinterove komisije i kako ne cijeni svoju poziciju države koja je priznala Crnu Goru, i koja je, kroz SRJ, priznata od Crne Gore”, rekao je Vujanović.

Govoreći o raspletu u slučaju Prevlake, on očekuje da će se u dogovoru s Hrvatskom ići na arbitražu i kako će sud donijeti odluku koju će obje države prihvatiti.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

SRAMOTNE SCENE: Slavio uz zastavu ‘Delije Knin’: Ovo je za srpsku Dalmaciju!

Objavljeno

na

Objavio

Crvena zvezda u četvrtak je u Beogradu svladala Koln i tako osigurala prolazak skupine u Europskoj ligi.

Zvezda je tako ostvarila najveći europski uspjeh u posljednjih 25 godina, a jedan od “junaka” bio je vratar Milan Borjan, piše Večernji list

Nažalost, Borjan je nakon utakmice pozirao sa zastavom na kojoj piše “Delije Kinin” i promovirao velikosrpstvo.

Kad sam došao u klub, rekao sam da sam iz Knina i da sam kao čovjek rođen u tom gradu ispunio san dolaskom u Crvenu zvezdu. To je dio mene! Znam tko sam i odakle dolazim! Knin je uvijek bio zvezdaški grad, a ova pobjeda nad Kolnom bio je za cijelu srpsku Dalmaciju. Vrlo dobro znam koliko ova pobjeda znači našem narodu – ispalio je Milan Borjan za Kurir

Otkrio je i otkud mu zastava na kojoj piše “Delije Knin”. – Tu sam zastavu dobio u Londonu nakon utakmice s Arsenalom. Od tada je nosim sa sobom, a suigrači je obožavaju. Ne možemo izgubiti kada je tu zastava “Delije Knin”.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

Glavašević pozivao na uklanjanje Praljkova plakata, pa se sada ruga

Objavljeno

na

Objavio

Potrgan Praljkov plakat na Trgu bana Jelačića

Danima je plakat generala Slobodana Praljka stajao uz spomenik banu Jelačiću na glavnom zagrebačkom trgu, a sada je potrgan.

Bojan Glavašević tome se narugao na Twitteru objavivši fotografiju potrganog plakata. “Izgleda da su gradjani imali komunalnu akciju”, napisao je saborski zastupnik SDP-a.

Zanimljivo je da je upravo Glavašević na svom twitter profilu pozvao gradske vlasti na uklanjanje plakata, podsjetio je narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari