Connect with us

BiH

DODIK: Deklaracija SDA je nastavak ‘Islamske deklaracije’ Alije Izetbegovića

Objavljeno

-

Na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u Beogradu se sutra sastaju dužnosnici Republike Srpske i predsjednici političkih stranaka koji će razgovarati o političkoj krizi u BiH, koju dodatno produbljuje deklaracija SDA.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik večeras je u izjavi za RTS rekao da će na sutrašnjem sastanku informirati Vučića o novonastaloj situaciji.

Važno je to, kaže, i zbog činjenice da je Srbija jedan od potpisnica Daytosnkog sporazuma, a programska deklaracija SDA je udar i na Ustav i na Daytonski sporazum. Usvojena programska deklaracija SDA samo je nastavak “Islamske deklaracije” Alije Izetbegovića, izjavio je Dodik, prenosi RTRS.

Kaže da je riječ o opće-muslimanskoj deklaraciji, jer nijedna bošnjačka stranka nije kritizirala njenu antiustavnost i antidaytonski karakter. Ovo samo govori da bi se srpski narod trebao još više okupiti, poručio je Dodik.

– Deklaracija SDA je antiustavna jer negira postojanje ustavnog poretka kakav je sada u BiH, ali da to nije ništa novo jer međunarodna zajednica već 25 godina ruši Daytosnki sporazum. Visoki predstavnik koji je zadužen da štiti Daytonski sporazum učinio je sve da ga uruši do mjere donošenja zakona koji su protuustavni. Tako da mi danas imamo nametnute zakone visokih predstavnika, neki su verificirani navodno u skupštini, ali svi su jednako protivni ustavu – rekao je Dodik.

On je naveo primjer Vijeća ministara koji se ustavom definira kao pomoćni organ Predsjedništva BiH, a visoki predstavnik mu je dao opis posla koji bi mogao biti neka vrsta vlade.

– Danas će Bošnjaci reći da je to vlada, a mi ćemo reći da je pomoćni organ – rekao je Dodik i dodao da Bošnjaci pokušavaju nametnuti pitanja koja su njima najvažnija.

On je potvrdio da je na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH dogovoreno da će 8. listopada zajednički biti na sastanku u Beogradu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kada će doći i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

– Mi ćemo doći kasnije tijekom tog događaja. Taj dan bit će položen i kamen temeljac za izgradnju mosta na Savi kod Rače gdje bi se gradio most koji će biti u dimenzijama auto-puta i promovirali bismo početak izvođenja radova na trasi od Kuzmina do Rače i dalje prema Bijeljini i spoj s auto-putem koji smo već doveli do Doboja – rekao je Dodik.

On je istaknuo da je to veliki događaj za Republiku Srpsku.

– Auto-put Banjaluka-Doboj već postoji. Mi želimo da u narednih pet-šest godina izgradimo tu dionicu i da kompletno auto-putem spojimo Banja Luku s Beogradom – rekao je Dodik.

Dodik vjeruje da će taj auto-put biti gotov za pet do šest godina i da će to biti ne samo velika infrastrukturna, nego i politička pobjeda Srpske, prenosi HMS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas