Pratite nas

Dodik i Čović našli rješenje, traže odgovor bošnjačkih stranaka

Objavljeno

na

Predsjednici HDZ BiH i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik, najavili su u utorak kako će se uskoro odlučiti s kojim će bošnjačkim strankama nastaviti suradnju, što će ovisiti o eventualnom dogovoru o provedbi nekih od ključnih reformi u Bosni i Hercegovini.

[dropcap]N[/dropcap]akon sastanka u Banja Luci, Čović i Dodik pozvali su bošnjačke političke stranke da se očituju o mogućim rješenjima za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić-Finci’.

Čović je međutim istodobno inzistirao da dio “paketa” promjena ustava, odnosno izbornog zakona, mora biti i uvođenje mehanizama koji će jamčiti da se hrvatski narod neće moći preglasavati u izbornom procesu.

Riječ je o tome da se provede raniji dogovor da Bošnjaci neće moći Hrvatima birati njihove predstavnike, kazao je Čović i dodao kako je onaj tko prihvati rješenje kada je u pitanju presuda partner HDZ-a odnosno SNSD-a.

Dodao je kako je o svemu već razgovarao s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, a obavit će i razgovore s čelnicima SDP-a BiH.

I Milorad Dodik je kazao kako njegova kao i ostale stranke iz Republike Srpske inzistiraju na takvom rješenju za provedbu presude “Sejdić-Finci”, koje će osigurati da jedan narod neće drugome birati predstavnike u tijelima vlasti.

Za nas je otvorena mogućnost da o tome razgovaramo sa svima, kazao je Dodik.

S druge strane, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, upitan o današnjem sastanku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, te sinoćnjem s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, kazao je novinarima da nije informiran o ovome danas, osim “nekih šturih vijesti koje su dosta necjelovite”.

Ono što me malo začudilo, da se na neki način ovdje traži partner za realizaciju „prudskog sporazuma“. Ako je to partner za realizaciju „prudskog sporazuma“ onda zna se tko je tu partner za Prud i nema nikakvih problema, mi ćemo biti i u Parlamentu i svugdje protiv toga jer za nas je „prudski sporazum“ davna prošlost. I ukoliko je ovo javni natječaj za partnera u „prudskom sporazumu“ to je javni natječaj na koji SDP nema namjeru na bilo koji način u tome sudjelovati, kazao je Lagumdžija.

Na novinarsko pitanje hoće li razgovarati s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, Lagumdžija je odgovorio da on s Čovićem ima stalnu komunikaciju, kao i s Dodikom, Radončićem i čelnicima stranaka koje podržavaju aktualno Vijeće ministara BiH.

Vama je dobro poznato da je trenutno potraga za rješenjem „Sejdić-Finci“. Postoji nekoliko prijedloga koji su u proceduri. Postoji prijedlog SNSD-a koji je u parlamentarnoj proceduri. On je na određen način problematičan za HDZ. Ne znam jesu li o tome danas razgovarali, je li se HDZ složio sada s prijedlogom SNSD-a ili je SNSD odustao od svog prijedloga, to ne znam, kazao je Lagumdžija.

On je ponovio da je za SDP neprihvatljivo asimetrično rješenje.

Ako postoje stranke ovdje, kao što je SDA, koje su spremne ući u asimetrična rješenja, mi smo protiv toga i onda oni mogu biti „prudski asimetrični partner“ kome god hoće, kazao je Lagumdžija.

Provedba presude “Sejdić-Finci” ključni je uvjet kojega BiH mora ispuniti da bi nastavila s procesom europskih integracija.

Promjena ustava odnosno izbornog zakona kojom bi se osiguralo da pripadnici nacionalnih manjina mogu biti kandidati za članove predsjedništva BiH i za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta pretpostavka je za stupanje na snagu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i Europske unije i pretpostavka da ta zemlja podnese molbu za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Iako su se sami obvezali da će dogovor o ovome postići najkasnije do početka lipnja, čelnici sedam najutjecajnijih političkih stranaka u BiH to nisu uspjeli učiniti, a kriza se u međuvremenu se produbila.

bljesak

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Karamatić: ‘Komšić je mitski Balija’

Objavljeno

na

Objavio

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, gostovao je na našoj televiziji, Radio-televizija Herceg Bosne. ‘Sebe ne doživljavam kao političara, običan čovjek koji voli svoju zemlju, svoju Herceg Bosnu i svoj narod’, komentirao je Karamatić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Miro Kovač: Bilo bi ‘ljekovito’ za suživot da se Pupovac distancira od riječi Aleksandra Vučića

Objavljeno

na

Objavio

U Hrvatskoj je u 2017. godini bilo 25 evidentiranih slučajeva zločina iz mržnje. Svaki zločin iz mržnje je jedan zločin previše. Na tom planu treba jačati sposobnost policije i pravosuđa, ali ponajprije društvenu svijest. Za usporedbu, u istoj godini je u Slovačkoj bilo 34, u Češkoj 47, u Mađarskoj 233, u Poljskoj 886, u Austriji 302, u Belgiji 875, u Nizozemskoj 3499, u Francuskoj 1505, a u Njemačkoj 7913 evidentiranih slučajeva zločina iz mržnje.

Uzmemo li u obzir broj stanovnika i broj evidentiranih slučajeva, Hrvatska spada u kategoriju europskih zemalja s manje zločina iz mržnje. Statističke podatke o zločinima iz mržnje u Hrvatskoj prikuplja nadležni Vladin ured, a preko njega i Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS). Ti su podaci, pretpostavljam, poznati i Miloradu Pupovcu, kolegi zastupniku u Hrvatskom saboru, koji obnaša i dužnost predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali i člana Parlamentarne skupštine spomenutog OESS-a.

S pravom se, dakle, od kolege zastupnika očekuje da, kada istupa u hrvatskoj i međunarodnoj javnosti, uzme u obzir statističke podatke o zločinima iz mržnje počinjenim u Hrvatskoj i trezveno i objektivno govori o hrvatskoj zbilji. Nažalost, umjesto toga ovih dana svjedočimo pribjegavanju neodgovornim pretjerivanjima i nevjerojatnom povezivanju NDH s današnjom demokratskom Hrvatskom.

Iskreno, nisam u zadnje vrijeme primijetio da je, u svjetlu evidentiranih zločina iz mržnje, primjerice netko od istaknutih njemačkih parlamentaraca ustvrdio da društvena klima u današnjoj Njemačkoj podsjeća na Treći Reich, niti od francuskih da ona u Francuskoj podsjeća na Višijski režim.

Bilo bi zaista krajnje neodgovorno da kolega zastupnik Pupovac dopusti da njegove izjave o nemilom incidentu kod Knina, koji je za svaku osudu i koji hrvatska policija temeljito istražuje, služe za širenje netrpeljivosti unutar Hrvatske i prema Hrvatskoj.

Umjesto toga bi mogao iskoristiti povijesnu priliku i javno se nedvosmisleno distancirati od skandalozne i za hrvatsko-srpske odnose vrlo štetne izjave Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, kojemu je “razumljivo” da se početkom 1990-ih godina “najveći dio” Srba u Hrvatskoj pobunio protiv svoje države.

Općepoznato je danas da je ta oružana pobuna bila u “režiji” velikosrpskog programa Slobodana Miloševića, koji je na svu sreću poražen u Domovinskom ratu. Bilo bi ljekovito za hrvatsko društvo i za suživot između hrvatske većine i srpske manjine da se gospodin Pupovac, kao zastupnik u Hrvatskom saboru i predstavnik Srba u Hrvatskoj, distancira od neprihvatljivih riječi Aleksandra Vučića, komentirao je Miro Kovač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari