Connect with us

Dodik i Čović našli rješenje, traže odgovor bošnjačkih stranaka

Objavljeno

-

Predsjednici HDZ BiH i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik, najavili su u utorak kako će se uskoro odlučiti s kojim će bošnjačkim strankama nastaviti suradnju, što će ovisiti o eventualnom dogovoru o provedbi nekih od ključnih reformi u Bosni i Hercegovini.

[dropcap]N[/dropcap]akon sastanka u Banja Luci, Čović i Dodik pozvali su bošnjačke političke stranke da se očituju o mogućim rješenjima za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić-Finci’.

Čović je međutim istodobno inzistirao da dio “paketa” promjena ustava, odnosno izbornog zakona, mora biti i uvođenje mehanizama koji će jamčiti da se hrvatski narod neće moći preglasavati u izbornom procesu.

Riječ je o tome da se provede raniji dogovor da Bošnjaci neće moći Hrvatima birati njihove predstavnike, kazao je Čović i dodao kako je onaj tko prihvati rješenje kada je u pitanju presuda partner HDZ-a odnosno SNSD-a.

Dodao je kako je o svemu već razgovarao s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, a obavit će i razgovore s čelnicima SDP-a BiH.

I Milorad Dodik je kazao kako njegova kao i ostale stranke iz Republike Srpske inzistiraju na takvom rješenju za provedbu presude “Sejdić-Finci”, koje će osigurati da jedan narod neće drugome birati predstavnike u tijelima vlasti.

Za nas je otvorena mogućnost da o tome razgovaramo sa svima, kazao je Dodik.

S druge strane, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, upitan o današnjem sastanku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, te sinoćnjem s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, kazao je novinarima da nije informiran o ovome danas, osim “nekih šturih vijesti koje su dosta necjelovite”.

Ono što me malo začudilo, da se na neki način ovdje traži partner za realizaciju „prudskog sporazuma“. Ako je to partner za realizaciju „prudskog sporazuma“ onda zna se tko je tu partner za Prud i nema nikakvih problema, mi ćemo biti i u Parlamentu i svugdje protiv toga jer za nas je „prudski sporazum“ davna prošlost. I ukoliko je ovo javni natječaj za partnera u „prudskom sporazumu“ to je javni natječaj na koji SDP nema namjeru na bilo koji način u tome sudjelovati, kazao je Lagumdžija.

Na novinarsko pitanje hoće li razgovarati s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, Lagumdžija je odgovorio da on s Čovićem ima stalnu komunikaciju, kao i s Dodikom, Radončićem i čelnicima stranaka koje podržavaju aktualno Vijeće ministara BiH.

Vama je dobro poznato da je trenutno potraga za rješenjem „Sejdić-Finci“. Postoji nekoliko prijedloga koji su u proceduri. Postoji prijedlog SNSD-a koji je u parlamentarnoj proceduri. On je na određen način problematičan za HDZ. Ne znam jesu li o tome danas razgovarali, je li se HDZ složio sada s prijedlogom SNSD-a ili je SNSD odustao od svog prijedloga, to ne znam, kazao je Lagumdžija.

On je ponovio da je za SDP neprihvatljivo asimetrično rješenje.

Ako postoje stranke ovdje, kao što je SDA, koje su spremne ući u asimetrična rješenja, mi smo protiv toga i onda oni mogu biti „prudski asimetrični partner“ kome god hoće, kazao je Lagumdžija.

Provedba presude “Sejdić-Finci” ključni je uvjet kojega BiH mora ispuniti da bi nastavila s procesom europskih integracija.

Promjena ustava odnosno izbornog zakona kojom bi se osiguralo da pripadnici nacionalnih manjina mogu biti kandidati za članove predsjedništva BiH i za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta pretpostavka je za stupanje na snagu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i Europske unije i pretpostavka da ta zemlja podnese molbu za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Iako su se sami obvezali da će dogovor o ovome postići najkasnije do početka lipnja, čelnici sedam najutjecajnijih političkih stranaka u BiH to nisu uspjeli učiniti, a kriza se u međuvremenu se produbila.

bljesak

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas