Pratite nas

Dodik i Čović našli rješenje, traže odgovor bošnjačkih stranaka

Objavljeno

na

Predsjednici HDZ BiH i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik, najavili su u utorak kako će se uskoro odlučiti s kojim će bošnjačkim strankama nastaviti suradnju, što će ovisiti o eventualnom dogovoru o provedbi nekih od ključnih reformi u Bosni i Hercegovini.

[dropcap]N[/dropcap]akon sastanka u Banja Luci, Čović i Dodik pozvali su bošnjačke političke stranke da se očituju o mogućim rješenjima za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić-Finci’.

Čović je međutim istodobno inzistirao da dio “paketa” promjena ustava, odnosno izbornog zakona, mora biti i uvođenje mehanizama koji će jamčiti da se hrvatski narod neće moći preglasavati u izbornom procesu.

Riječ je o tome da se provede raniji dogovor da Bošnjaci neće moći Hrvatima birati njihove predstavnike, kazao je Čović i dodao kako je onaj tko prihvati rješenje kada je u pitanju presuda partner HDZ-a odnosno SNSD-a.

Dodao je kako je o svemu već razgovarao s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, a obavit će i razgovore s čelnicima SDP-a BiH.

I Milorad Dodik je kazao kako njegova kao i ostale stranke iz Republike Srpske inzistiraju na takvom rješenju za provedbu presude “Sejdić-Finci”, koje će osigurati da jedan narod neće drugome birati predstavnike u tijelima vlasti.

Za nas je otvorena mogućnost da o tome razgovaramo sa svima, kazao je Dodik.

S druge strane, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, upitan o današnjem sastanku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, te sinoćnjem s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, kazao je novinarima da nije informiran o ovome danas, osim “nekih šturih vijesti koje su dosta necjelovite”.

Ono što me malo začudilo, da se na neki način ovdje traži partner za realizaciju „prudskog sporazuma“. Ako je to partner za realizaciju „prudskog sporazuma“ onda zna se tko je tu partner za Prud i nema nikakvih problema, mi ćemo biti i u Parlamentu i svugdje protiv toga jer za nas je „prudski sporazum“ davna prošlost. I ukoliko je ovo javni natječaj za partnera u „prudskom sporazumu“ to je javni natječaj na koji SDP nema namjeru na bilo koji način u tome sudjelovati, kazao je Lagumdžija.

Na novinarsko pitanje hoće li razgovarati s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, Lagumdžija je odgovorio da on s Čovićem ima stalnu komunikaciju, kao i s Dodikom, Radončićem i čelnicima stranaka koje podržavaju aktualno Vijeće ministara BiH.

Vama je dobro poznato da je trenutno potraga za rješenjem „Sejdić-Finci“. Postoji nekoliko prijedloga koji su u proceduri. Postoji prijedlog SNSD-a koji je u parlamentarnoj proceduri. On je na određen način problematičan za HDZ. Ne znam jesu li o tome danas razgovarali, je li se HDZ složio sada s prijedlogom SNSD-a ili je SNSD odustao od svog prijedloga, to ne znam, kazao je Lagumdžija.

On je ponovio da je za SDP neprihvatljivo asimetrično rješenje.

Ako postoje stranke ovdje, kao što je SDA, koje su spremne ući u asimetrična rješenja, mi smo protiv toga i onda oni mogu biti „prudski asimetrični partner“ kome god hoće, kazao je Lagumdžija.

Provedba presude “Sejdić-Finci” ključni je uvjet kojega BiH mora ispuniti da bi nastavila s procesom europskih integracija.

Promjena ustava odnosno izbornog zakona kojom bi se osiguralo da pripadnici nacionalnih manjina mogu biti kandidati za članove predsjedništva BiH i za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta pretpostavka je za stupanje na snagu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i Europske unije i pretpostavka da ta zemlja podnese molbu za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Iako su se sami obvezali da će dogovor o ovome postići najkasnije do početka lipnja, čelnici sedam najutjecajnijih političkih stranaka u BiH to nisu uspjeli učiniti, a kriza se u međuvremenu se produbila.

bljesak

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

20. obljetnica Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ K. Briglević

Svečanom procesijom i misom u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava u Zagrebu u srijedu, 13. prosinca 2017. godine obilježena je 20. obljetnica utemeljenja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Koncelebriranu misu predvodio je vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan u koncelebraciji s nadbiskupima, biskupima, vojnim i policijskim kapelanima i drugim svećenicima iz Hrvatske i inozemstva.

Procesiji i misnom slavlju koje se održalo u zagrebačkoj katedrali nazočili su načelnik Glavnog stožera OSRH general-zbora Mirko Šundov koji je ujedno bio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, potpredsjednik Vlade, ministar obrane RH Damir Krstičević kao izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, priopćio je MORH

U obilježavanju 20. obljetnice uspostave Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj sudjelovali su i pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Počasno zaštitne bojne, Povijesne postrojbe te klape Hrvatske ratne mornarice i MUP-a. Misno slavlje započelo je ulaznom procesijom koju je predvodila Počasno zaštitna bojna Oružanih snaga RH, a u procesiji su sudjelovala tri službena stijega: Republike Hrvatske, Vatikana i Vojnog ordinarijata.

Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u svojoj je propovijedi naglasio kako odabir zagrebačke katedrale za proslavu 20. obljetnice Vojnog ordinarijata nije slučajan.

Foto: MORH/ K. Briglević

“Ovdje su zgusnute tolike uspomene na velikane iz hrvatske povijesti, od Zrinskih i Frankopana do blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Na taj način ova prvostolnica okuplja i ujedinjuje čitavu domovinu Hrvatsku prikazujući je svemogućem Bogu kao dar i prinos”, rekao je mons. Bogdan i poručio kako u središtu i ove mise moraju biti Isusove riječi na Posljednjoj večeri: “Ovo je moje Tijelo. Ovo je kalež moje krvi. Ovo činite meni na spomen. Spomen na Isusa daruje nam život, a zaborav nas vodi u smrt. U svakodnevnom životu možemo iskusiti kako je zaborav nešto vrlo opasno, na svim razinama. Ako jedan narod zaboravlja svoje branitelje, one koji su se za nj žrtvovali, onda se zajednički dom urušava i ne može dobro završiti.

Važno je njegovati i promicati spomen na osobe i događaje iz Domovinskoga rata jer je to temelj naše slobode i neovisnosti”, poručuje mons. Bogdan. Ovom se prilikom osvrnuo i na činjenicu kako u današnje vrijeme nije lako živjeti kršćanski i djelotvorno svjedočiti svoju vjeru pred drugima.

“Tko javno zastupa kršćanske vrjednote, primjerice na području zaštite nerođenoga života ili u pitanjima braka i obitelji, nerijetko biva ismijavan, ignoriran, odbacivan. Kako dakle shvatiti Isusove riječi iz evanđelja? Isusovo breme je lako jer ga On nosi zajedno s nama. Nasljedovati Krista znači uzeti križ na se, biti spreman na žrtvu, prihvatiti patnju. Ali to ne činimo sami, kao pojedinci, nego kao zajednica: u našim kapelanijama, u našoj biskupiji, u Crkvi Kristovoj. Crkva je mistično tijelo Kristovo”, rekao je mons. Bogdan.

Ministar obrane Damir Krstičević ovom je prigodom istaknuo kako su Hrvatska vojska i Crkva neraskidivo povezani još od vremena Domovinskog rata te da je vjera oslonac hrvatskom vojniku kojemu je duhovna potpora važna u obavljanju zahtjevnih zadaća. “Vojni ordinarijat na čelu s vojnim biskupom mons. Jurom Bogdanom prisutan je u svim aktivnostima koje provode Ministarstvo obrane i Oružane snage. Poštujući svu potporu koju je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj pružao Oružanim snagama tijekom Domovinskog rata, Ministarstvo obrane njeguje i podupire sve aktivnosti vezane za duhovnu skrb pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva obrane”, poručio je ministar.

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj osnovan je bulom svetog pape Ivana Pavla II. 25. travnja 1997. godine čime je uspostavljena duhovna skrb za vjernike katolike u oružanim snagama i redarstvenim službama Republike Hrvatske, a iste su godine u Republici Hrvatskoj osnovane još dvije biskupije, Požeška i Varaždinska. Jurisdikcija vojnog ordinarija se proteže na području cijele Republike Hrvatske i na mirovne snage u svijetu gdje djeluju hrvatski vojnici i policajci.

Foto: MORH/ K. Briglević

 

Krstičević: Mladi ljudi, željni izazova pridružite se pobjedničkom Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i letite s najboljima!

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Vlaho Orepić: Resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Vlaho Orepić  nakon što je jučer istupio iz Mostova saborskog kluba, danas je preko facebooka uputio poruku Boži Petrovu i Nikoli Grmoji.

“Dragi ljudi, Žao mi je što su g. Petrov i g. Grmoja i dalje ustrajni u nepoduzimanju konkretnih koraka u smjeru nužnih promjena u MOST-u, kojih su sigurno svjesni, kao što su to i svi članovi predsjedništva, kluba zastupnika, i glavnog odbora MOST-a.

Komunikacija koja se zasniva na čuđenju i povezivanju moje odluke o istupanju iz kluba zastupnika uz, kako kažu, moje želje, strasti i ambicije, predstavlja neiskren i nekorektan pristup cijelom događaju.

Ne želim sudjelovati u “popularnom” političkom komuniciranju, na kojem, nažalost, i dalje inzistiraju, a koji se sastoji od tematske površnosti i osobne diskreditacije “druge” strane. Ni jedna odgovorna politika ne može se zasnivati na “SLUČAJNIM” a pogotovo ne na netočnim insajderskim informacijama kojima se netko osobno nastoji diskreditirati.

Bilo kako bilo, resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost, a moj postupak je motiviran samo i isključivo tom potrebom. Kalkulacije nekakvim urotama i osobnim ciljevima samo je bijeg od odgovornosti onih koji za tim posežu. Ljude koji su mi dali povjerenje nikada neću iznevjeriti i ova moja odluka na tom je tragu!”

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari