Pratite nas

BiH

Dodik mandat za satav Vlade RS povjerio Željki Cvijanović, nova vlada do 20. prosinca

Objavljeno

na

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik imenovao je danas Željku Cvijanović za mandatarku za sastav nove Vlade RS-a.

dodik željkaDodik je na pres-konferenciji, nakon imenovanja Cvijanović za mandatarku, rekao da je osigurana skupštinska većina za izbor nove Vlade RS-a, koju čine SNSD, DNS, SP i dva nezavisna zastupnika.

Podsjetio je da je u proteklom razdoblju obavio konzultacije s političkim strankama te socijalnim partnerima i drugima i da Cvijanović ima obavezu u roku od 40 dana od dobivanja mandata Narodnoj skupštini RS-a predložiti sastav i novi program nove entitetske Vlade.

Nakon izbora nove izvršne vlasti, Dodik očekuje da se usvoje proračun za narednu godinu i drugi važni dokumenti.

”Time ćemo pokazati sposobnost i snagu ”,rekao je Dodik i naveo da Cvijanović ima znanje i sposobnost da obavlja sve važne poslove, među kojima je naveo i razgovore o europskim pitanjima za BiH i odbranu interesa i jačanje RS-a.

On je demantirao, kako je naveo, sve spekulacije koje su pojavljivale u vezi s izbornom nove vlasti u RS, jer se, kako kaže, radi o snažnoj skupštinskoj većini koja postoji u RS.

Odbacio je i neke informacije da su u SNSD-u postojali različiti stavovi u vezi s imenovanjem Cvijanović za mandatarku, ističući da je usuglašen prijedlog i da su izmišljenje priče o audio-snimci o navodnoj kupovi poslanika u RS-u.

Željka Cvijanović je i do sada obavljala premijersku funkciju. Za predsjednicu Vlade RS-a izabrana je u ožujku 2013. godine.

Rođena je 1967. godine u Tesliću, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Sveučilišno obrazovanje sticala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Filozofskom fakultetu u Banja Luci, te Pravnom fakultetu u Banjoj Luci.

Profesorica je engleskog jezika, a završila je i postdiplomski studij na Pravnom fakultetu u oblasti diplomatsko-konzularnog prava.

Radila je kao nastavnik i profesor engleskog jezika, kao viši prevoditelj, a potom i asistent u Misiji Europske unije u BiH, kao savjetnik predsjednika Vlade za europske integracije i suradnju sa međunarodnim organizacijama, a obavljala je i poslove šefa Ureda predsjednika Vlade Republike Srpske i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i europske integracije.

U Vladi RS-a, koja je bila u mandatu od 2006. godine, bila je ministrica za ekonomske odnose i regionalnu suradnju RS.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari