Connect with us

BiH

Dodik najavio da će u slučaju zapadnih sankcija potražiti pomoć Kine i Rusije

Objavljeno

-

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako neće odustati od separatističkih planova za Republiku Srpsku ni pod prijetnjom zapadnih sankcija, a ako bi one ipak bile nametnute očekuje da će mu pomoć pružiti Rusija i Kina.

U razgovoru za britanski list Guardian, koji je objavljen u ponedjeljak, Dodik je kazao da nije ravnodušan zbog najava da bi najutjecajnije europske države i SAD mogle uvesti sankcija nastavi li on provoditi planove čiji je cilj de facto izdvojiti RS iz ustavnopravnog poretka BiH, ali je istaknuo kako zbog toga neće odustati jer “nije izabran da bi bio kukavica”.

Dodik očekuje da će parlament RS između 8. i 10. prosinca održati posebnu sjednicu na kojoj bi vladajuća većina, koju on kontrolira, trebala usvojiti odluke kojim se proglašavaju nevažećim sve dosadašnje oduke visokih predstavnika međunarodne zajednice te značajan broj zakona koje je ranije usvojio parlament BiH.

Jedna od odluka na kojoj inzistira Dodik je i stavljanje izvan snage zakona o obrani BiH, odnosno oružanih snaga države, što je u međunarodnim krugovima opisano kao crvena crta čiji bi prelazak nužno vodio nametanju sankcija.

Sadašnji visoki predstavnik Christian Schmidt prošlog je tjedna, također za Guardian, kazao kako su neki od regionalnih lidera Dodika uspjeli uvjeriti da od ovog dijela svojih planova odustane, no on sada tvrdi suprotno.

Kazao je kako je spreman ostaviti razdoblje od šest mjeseci za dodatne pregovore o budućnosti bosanskohercegovačke vojske, a minimum na kojemu će inzistirati je da se ona smanji za polovicu.

“Ako to ne želite, nećemo imati drugog izbora nego da usvojimo, sukladno ustavu BiH, uspostavu vojske RS ili da Republiku Srpsku proglasimo demilitariziranom”, izjavio je Dodik za Guardian te dodaje kako su njegove ranije izjave da će okružiti vojarne u RS i uz pomoć prijatelja izbaciti vojsku BiH s teritorija RS bile “pogrešno shvaćena šala”.

No uslijede li zbog pritiska na oružane snage BiH sankcije Zapada, kako je kazao, neće imati drugog izbora nego prihvatiti pomoć Kine “za investicije” koja mu je navodno već ponuđena.

Kazao je kako razumijevanje i potporu očekuje i od Rusije odnosno od njezinog predsjednika Vladimira Putina.

“Kada odem kod Putina, nema zahtjeva. On samo kaže: ‘U čemu ja mogu da pomognem?’. O čemu god sam razgovarao sa njim, nikada nisam bio prevaren”, rekao je Dodik dodajući da je u razgovoru s kineskim čelnikom Xi Jinpingom on također izrazio spremnost na pomoć.

Ponovio je svoju staru tezu kako je sve što radi sukladno ustavu BiH te kako su sve probleme u zemlji izazvali “neizabrani stranci”, pri čemu je aludirao na ranije visoke predstavnike i strane suce u Ustavnom sudu BiH.
(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari