Connect with us

Vijesti

Dodik: Ne postoji bosanski jezik – Kavazović dezinformira javnost

Objavljeno

-

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najoštrije je osudio fizički napad na Nezira Dardagana koji se dogodio u Zvorniku na veliki muslimanski praznik Bajram.

Navodeći da u RS-u, kao demokratskoj zajednici, danas se živi u miru i toleranciji i građani bilo koje vjerske i nacionalne pripadnosti mogu nesmetano slaviti svoje praznike, Dodik je ocijenio da svi oni koji na bilo koji način, a posebno primjenom sile pokušavaju to poremetiti, moraju biti oštro sankcionirani.

Želim pohvaliti policiju, koja je za veoma kratko vrijeme pronašla počinioce ovog fizičkog napada, a od policije i pravosudnih organa očekujem da u potpunosti riješe ovaj nemio događaj i počinioce adekvatno sankcioniraju – naveo je Dodik u pisanoj izjavi.

Također, pohvalio je i praznične želje reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića da se živi u slozi i miru, ali u isto vrijeme ga želi podsjetiti da „ne postoji bosanski jezik, kako to reis voli dezinformirati javnost“.

Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali se on ne može nazivati bosanskim, nego bošnjačkim. Obilježje jezika nosi obilježje naroda. Reis Kavazović bi trebao znati da u BiH žive ljudi koji govore srpski i hrvatski jezik i koji nisu spremni da se odreknu činjenice da je jezik dio njihovog identiteta – navodi entitetski predsjednik.

bitno.ba/kamenjar

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari