Dodik: Ne postoji bosanski jezik – Kavazović dezinformira javnost

12

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najoštrije je osudio fizički napad na Nezira Dardagana koji se dogodio u Zvorniku na veliki muslimanski praznik Bajram.

Navodeći da u RS-u, kao demokratskoj zajednici, danas se živi u miru i toleranciji i građani bilo koje vjerske i nacionalne pripadnosti mogu nesmetano slaviti svoje praznike, Dodik je ocijenio da svi oni koji na bilo koji način, a posebno primjenom sile pokušavaju to poremetiti, moraju biti oštro sankcionirani.

Želim pohvaliti policiju, koja je za veoma kratko vrijeme pronašla počinioce ovog fizičkog napada, a od policije i pravosudnih organa očekujem da u potpunosti riješe ovaj nemio događaj i počinioce adekvatno sankcioniraju – naveo je Dodik u pisanoj izjavi.

Također, pohvalio je i praznične želje reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića da se živi u slozi i miru, ali u isto vrijeme ga želi podsjetiti da „ne postoji bosanski jezik, kako to reis voli dezinformirati javnost“.

Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali se on ne može nazivati bosanskim, nego bošnjačkim. Obilježje jezika nosi obilježje naroda. Reis Kavazović bi trebao znati da u BiH žive ljudi koji govore srpski i hrvatski jezik i koji nisu spremni da se odreknu činjenice da je jezik dio njihovog identiteta – navodi entitetski predsjednik.

bitno.ba/kamenjar

facebook komentari

 • Ovdje u ovoj izjavi bih se u cijelosti složio s Miloragom Dodikom, predsjednikom odvojenog dijela Hrvatske Bosne i Hercegovine. Taj dio Hrvatske Bosne i Hercegovine Hrvati katoličke i muslimanske vjeroispovijesti su silom prilika morali prodati Srbima, isto kao što je i Poglavnik silom prilika morao prodati Dalmaciju Talijanima.

 • srka

  Ne moze se Bosnjacima odredjivati kojim ce se jezikom sluziti… i kako ce nazivati svoj jezik.

  by Srka®

 • peppermintt

  ajde ajde kakav bošnjak
  bolan lipo kaži kako si musliman ka šta si bio 😉

  točno neće vam nitko određivat naziv jezika samo pod uvjetom da ga ne pokušavate nametnuti drugima.

 • srka

  Lipotice, nego sto…musliman-Turcin, a nije lijepo sto i dalje sramno po vec oprobanom receptu pokusavate podmetnuti Bosnjacima kukavicije jajce.
  😉

 • Hajde, dragi moj junačino srka, ti koji tako žučljivo i gorljivo voliš moju, tvoju i naš Bosnu i Hercegovinu, ti mene nešto napiši na “bosanskom jeziku” a da ne koristiš hrvatske i srpske riječi, ali da to bude jedan jezik u pravome smislu, dati ću ti cijelog svijeta zlato da se okitiš njime. Svijetski je poznato da svaki onaj koji se koristi tuđim pisanjem a ne iznosi izvore odakle je, u ovom specifičnom slučaje se radi o hrvatskim i srpskim riječima, hrvatskom i srpskom jeziku, to se međunarodnim rječnikom zove PLAGIJAT. Ako ti mene nešto ne napišeš na tvojem “bosanskom jeziku”, na tvoj zahtjev ja ću tebi nešto napisati na hrvatskom jeziku, pa te uljudno molim da ti, kao školovan i pametan čovjek, meni to prevedeš na tvoj “bosanski jezik”. Važi li! Pozdrav.

 • srka

  Dragi i “lijepi” Milane,
  Nisi ti kriv, niti su tvoji sunarodnici krivi…krivi su oni koji su uopce i dosli na sumanutu ideju hrvatovanja ili pak srbovanja…ne bih sada zalazio u tematiku o “kokosi i jajetu”…budi uvijek svjestan jedne neosporive cinjenice…da smo svi mi nekada i negdje izmisljeni…ili je tebi taj tvoj superiorni-hrvatski jezik dar Boziji!?!
  Nisto novo…ukoliko me pamet nije napustila…iznosili su vam Bosnjaci (na jednom drugom portalu) jasne dokaze, nepobitne…a vezano za vasu jezicku-superiornost…tako da je to nrpotrebno ponavljati…mozes i sam na Net-u potraziti.
  Nikada srece i prosperiteta sa vasim mitoloskim lazima!

  by Srka®

 • Herc.Križar

  može ti napisat npr riječ SAHAT … to ti ga je po naški Sat ili Ura :9

 • Herc.Križar

  pogledaj na ovom portalu video kako ih lijepo Bakir Izetbegović svituje… kako se trebaju izjasniti.. teks t je izašao mislim u subotu

 • Nenapisa ti meni ništa na “bosanskom jeziku”. To sam ja od tebe očekiva, pa da vidimo tko bolje gocori “bosanskim jezikom” ti ili ja. Samo te molim u ime naše drage Bosne i Hercegovine, nemoj se služiti turskim ili arapskim riječima, jer bi to onda bio turski ili arapski jezik, koji nema nikakove blage veze sa jezikom kojim se služe žitelji naše ponosne Bosne i Hercegovnie. Nas samo može izjednačiti ona naša stara izreka oca Domovine dra. Ante Starčevića, da je najčistija hrvatska kriv u bosansko/hercegovačkim muslimanima, sa onom poznatom “U” NA FES, GRANICA NA DRINI!

 • peppermintt

  dobro ti reče srka, naziv “bošnjaci” je kukavičije jaje :)))

 • peppermintt

  pusti foluške srka
  ne znam zašto vi mislite da možete nekomu nešto određivati ?

  ovo što ste malo kao digli glavu nije plod vašeg rada niti političke kvalitete nego naše rascjepkanosti

 • srka

  Sto mi ti mislis…Pepermintt-icu, sto je nastalo prvo…
  Kokos ili jaje?
  🙂
  by Srka®