Connect with us

BiH

Dodik: Nema odluke da Komšić ide na sjednicu Opće skupštine UN i govori u ime BiH

Objavljeno

on

Ilustracija/arhiva

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je problem što se predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u New Yorku predstavlja u ime BiH, a posebno što to glavni tajnik UN Antonio Guterres prihvaća, zbog čega se može reći da je “umiješan u raspad BiH”.

Dodik je naglasio da odlučivanja u BiH nema bez konsenzusa, te istaknuo da nema odluke da Komšić ide na sjednicu Opće skupštine UN i govori u ime BiH.

“Nema odluke ako se ne donese konsenzusom. Ta odluka da on ide i govori tamo ne postoji. Prema tome, to je sve privatna priča. Problem nastaje kad se on predstavlja u ime BiH i kada ga glavni tajnik prihvaća”, rekao je Dodik.

On je ukazao da je tu važno to što je “glavni tajnik UN umiješan u raspad BiH”.

“Jednog dana kada se bude pisala povijest, onda će se reći da je glavni tajnik UN primio u privatnu posjetu čovjeka koji je klevetao druge u BiH i da je to doprinijelo nerazumijevanju, nepomirenju, nefunkcioniranju BiH i zato se ona raspala”, rekao Dodik novinarima u Budimpešti.

Upitan da komentira izjavu Komšića da Dodik nije neophodan za funkcioniranje BiH, Dodik je rekao da Komšić može da kaže što hoće, ali da Ustav kaže da postoji Predsjedništvo koje čine tri člana i da postoji procedura./Srna/

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari