Connect with us

BiH

Dodik: Ovo pravna država? Ovo je pravno da ne kažem što

Objavljeno

on

Nakon jučerašnje odluke da će predstavnici Srba u zajedničkim institucijama prestati sudjelovati u odlučivanju i bojkotirati rad, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, za N1 je rekao kako ostaju da se radi u organima, ali se neće odlučivati.

Okupit ćemo sve Srbe koji tamo rade. Dogovoreno je da to bude na razini Parlamenta, Vijeća ministara. Neće se donositi nijedna odluka dok se ne riješi pitanje stranih sudaca. Nastavljaju praksu koju je vršio Visoki predstavnik, najčešće se donose loše odluke za RS”, kazao je Dodik. – Pet godina je davno prošlo, nije nikada riješeno.

Nismo mogli dobiti suglasnost Bošnjaka koji žele upravljati i kreirati. Nigdje nema da je Ustavni sud ustavotvorac, mogu samo odlučiti je li nešto u skladu s Ustavnom ili ne, rekao je Dodik. – Jasno se u Ustavu kaže da BiH pripada nadležnost koja je navedena ustavom. Tu nije navedena imovina.

Ne bi entitet provodili privatizaciju i upravljala javnim sektorom da je to bila odluka samog Daytonskog sporazuma. Ovo je skrnavljenje, to je način na koji Ustavni sud želi ukinuti RS”, dodaje Dodik i poručuje da će “RS ići svojim putem”.

Rješenje će biti da će RS ići svojim putem i otići će. Znači da će formirati svoje državne neovisne organe i funkcionirati na teritoriju RS. Ima sve elemente države, svoje institucije, svoj narod, naglasio je Dodik. Na upit je li to kršenje Daytona, Dodik kaže kako je Dayton već prekršen, mnogim odlukama Visokog predstavnika.

Imate niz odluka Ustavnog suda koji su na zahtjev čak Alije Izetbegovića, tada se odredio Ustavni sud i rekao da je imovina određena Ustavnim sudom. Sada se odjednom ignorira, a do sada se ignoriralo i nikome ništa”, rekao je Dodik.

Naši ljudi će biti u institucijama do trenutka dok ne shvate da ne postoji mogućnost da se dogovorimo. Ovo pravna država? Ovo je pravno da ne kažem što. Daytonski sporazum je urušen mnogo puta ranije, sve odluke su bile na štetu RS, kaže Dodik.

Obveza je Amerikanaca da se ne miješaju, a to rade. Što se nas tiče, mi ćemo otići na NSRS nikad uvjereniji da radimo ozbiljan posao za naš narod i donijeti odluku kakvu smo najavili i to će se proširiti, naglasio je. Dodik je kazao kako je “dosta toga da se o pravima brine Američko veleposlanstvo.

Kriza u BiH se zaoštrava: Izetbegović odbija zahtjeve iz RS-a, Dodik prijeti otcjepljenjem

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari