Connect with us

BiH

Dodik: Predsjedništvo BiH je propalo, Džaferović će u Vijeću sigurnosti UN-a iznijeti privatne stavove

Objavljeno

-

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na press konferenciji je govorio o obraćanju Šefika Džaferovića u Vijeću sigurnosti UN-a.

Moje primarno pitanje je sutrašnja sjednica Vijeća sigurnosti UN-a način na koji ponovo se pokušava putem neovlaštenog prisustva Džaferovića i njegovih suradnika da ponovo iznose privatne stavove bez dogovora o bilo čemu, što nama omogućava da se i mi tako ponašamo – kazao je Dodik na početku obraćanja, prenosi Avaz.

Kako dodaje, Džaferović za svoj odlazak na sjednicu nema odluku Predsjedništva BiH.

Moram da kažem da je Predsjedništvo BiH propalo, zloupotrebljavaju se poslovnici, ruši se Ustav BiH. Da bi bilo tko otišao na sjednicu on mora ima odluku Predsjedništva BiH. Te odluke nema. Ako već ide, poslovnička praksa bila je da se osigura zajedničko utvrđivanje stavova. Ovo je zloupotreba procedura u suradnji s nekim zapadnim zemljama. Indikativno je da je to ovaj put State Department pohvalio što govori o tome da je viza Džaferoviću dana na vrat, na nos, američko veleposlanstvo to je uradila u nedjelju. Sarajevski politički krug i nekoliko zapadnih veleposlanstava rade na tome da ovu zemlju učine unitarnom, da razgrade Dayton i unište ga – dodao je Dodik i nastavio:

Već sam pisao o generalnom tajniku UN-a o obraćanju lažnog visokog predstavnika. Apsurdno je da je to Vijeće koje ga nije imenovalo prihvata njegov izvještaj.

Dodik pisao članicama Vijeća sigurnosti UN-a
Kako ističe Dodik, Džaferović će iznijeti svoje privatne stavove pred Vijećem sigurnosti UN-a

Međunarodni faktor predvođen SAD i Velikom Britanijom je apsolutno na strani muslimana u BiH. Mislim da je to pogrešna politika. Neće pomoći stabilizaciji i definitivno će razgraditi BiH. Pretpostaviti je da će Džaferović tamo držati besjedu o lošoj RS – kazao je Dodik i dodao:

Ja sam članicama Vijeća sigurnosti pisao da Džaferović tamo iznosi svoje privatne stavove. Ukoliko takve stavove oni prihvaćaju onda najjače sile svijeta, prije svega zapadne, podržavaju raspad BiH – rekao je između ostalog Dodik.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari