Pratite nas

Nebuloze

Dodik priprema rezoluciju o samostalnosti Republike Srpske

Objavljeno

na

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika donijet će na predstojećoj stranačkoj konvenciji potkraj travnja rezoluciju u kojoj se kao cilj navodi samostalnost Republike Srpske, objavio je u četvrtak list Glas Srpske pozivajući se na visokog dužnosnika stranke Nebojšu Radmanovića.

[ad id=”68099″]

“Na Saboru SNSD-a, koji će biti održan 25. travnja u Istočnom Sarajevu, bit će donesen novi statut stranke i rezolucije, od kojih je jedna o slobodnoj i samostalnoj RS koja označava krajnji cilj naroda koji živi u Republici Srpskoj i spremnost SNSD-a da predvodi narod na tom putu”, rekao je predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović, bivši član Predsjedništva BiH u ranijem sastavu.

Pojasnio je da se ova stranka oštro protivi nametanju srpskih političkih predstavnika na razini državnih institucija.

“Ne možemo dopustiti situaciju u kojoj smo sada da neke kandidate iz reda srpskog naroda na razini BiH biraju drugi. To je nedopustivo”, rekao je Radmanović. Naveo je kako je trenutačni predsjedavajući BiH Predsjedništva iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić (Partija demokratskog progresa) izabran zahvaljujući prevagi bošnjačkih birača, da krši Ustav Republike Srpske te da je predsjedništvo BiH nezakonito donijelo odluku o europskom reformama iako to nije nadležnost ove institucije.

“Ivanić je izabran glasovima Bošnjaka i on sada vjerovatno vraća te usluge. Ali bez obzira na to, Ustav RS se mora poštovati”, dodao je Radmanović.

Predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik u više je navrata prijetio kako će Republika Srpska raspisati referendum o otcjepljenju ovoga entiteta te da je Bosna i Hercegovina propala kao država. Međunarodna zajednica u više je navrata oštro kritizirala Dodikove istupe, a separatističke težnje je u svojim redovitim izvješćima Vijeću sigurnosti UN-a o stanju u BiH osuđivao i visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Književnica Mlinarević Sopta tvrdi da je promocija njezine knjige u Čitluku zabranjena, organizatori je opovrgavaju

Objavljeno

na

Objavio

Na Evergreen Festu u Čitluku iznenadno je otkazana promocija knjige ‘Huzur’ spisateljice i aktivistkinje i oštre kritičarke hrvatskih vlasti u BiH Martine Mlinarević Sopta, što je ona nazvala zabranom i osvetom, dok su pak organizatori festivala u petak naveli kako je ona sama otkazala promociju procjenjujući da je moglo doći do incidenta nakon što su se ranije pjevači Edo Maajka i Sejo Sekson izrugivali hodočasničkom središtu Međugorju, što je izazvalo negodovanje publike.

Javnost je o ‘zabrani’ promocije na svom Facebook profilu izvijestila sama Mlinarević Sopta, koju je nedavno na poziciju veleposlanice BiH u Češkoj imenovao član BiH Predsjedništva Željko Komšić, kojega su Bošnjaci nametnuli Hrvatima, i čija je jedna od prvih odluka bila smjena svih ranije imenovanih diplomata Hrvata.

“Festival koji traje mjesec dana, godinama, na kojem se izmijenja stotine izvođača, performera, umjetnika, festival Hercegovine, iz mog susjedstva, ima za problem moju književnu večer. Uz udaljavanje mojih knjiga iz hercegovačke knjižare prije par mjeseci, ovo je novi izravan udar na moj rad i egzistenciju u okruženju u kojem živim, gdje mi je rad i egzistencija apsolutno onemogućena”, napisala je na svome Facebook profilu Mlinarević Sopta u tekstu punom psovki.

Otkazivanje promocije knjige očito pripisala hrvatskim političkim predstavnicima u BiH.

„Bagra nema pojma da se drugog i drukčijeg ne može ušutkati ovim prizemnim, luzerskim metodama. Možda nekog uplašenijeg, ali ne i mene“, napisala je.
Iz Evergreen Festa u Čitluku su pak opovrgnuli samu književnicu navodeći kako je promocija otkazana na njezin prijedlog nakon što su je informirali o brojnim lošim komentarima njezinih ranijih istupa.

“Odluka da događaj otkažemo je bila na Martinin prijedlog koji smo i prihvatili, a sve s ciljem izbjegavanja bilo kakvog mogućeg incidenta”, navode organizatori.

Pojasnili su kako je ovo otkazivanje promocije uslijedilo nakon što su dvojica glazbenika Edo Maajka i Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson, prijašnjih dana provocirali publiku s neprimjerenim vicevima o Međugorju i Gospi koje se nalazi u neposrednoj blizini. „Podržavamo pravo na drugo mišljenje, ali osuđujemo svaki vid izrugivanja na toj osnovi. Tužni smo zbog nastale situacije u kojoj je najveći gubitnik ovaj festival kojem je ovim ugrožena daljnja egzistencija“, navode organizatori.
Knjiga ‘Huzur’ predstavlja dnevnik borbe Martine Mlinarević s karcinomom dojke. Ona se od 2017. borila s rakom dojke i prošla nekoliko operacija. Nakon jedne od njih javno je pokazala kako izgleda bez dojke nakon mastektomije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Nebuloze

HRT1 u Vijestima tvrdi da je u Jasenovcu ubijeno više od 116.000 Roma

Objavljeno

na

Objavio

Na HRT1 u Vijestima u 8 i u 9 sati izrečeno je: “Prema dostupnim podacima u Jasenovcu ubijeno je više od 116.000 Roma, od toga više od 5.000 djece”.

U mjestu Uštica, nedaleko od Jasenovca, obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu.

U organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, odat će se počast stradalim Romima, koji su tijekom Drugog svjetskog rata u logoru bili izloženi zvjerstvima te ubijani na okrutne načine.

Skandalozno je kako su komemoraciju na romske žrtve popratili na Hrvatskoj radio televiziji. Danas su objavili da je “u Jasenovcu ubijeno 116 tisuća Roma, a od toga više od 5.000 djece”

(Video – Ivana Ašprijan)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari