Pratite nas

Nebuloze

Dodik priprema rezoluciju o samostalnosti Republike Srpske

Objavljeno

na

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika donijet će na predstojećoj stranačkoj konvenciji potkraj travnja rezoluciju u kojoj se kao cilj navodi samostalnost Republike Srpske, objavio je u četvrtak list Glas Srpske pozivajući se na visokog dužnosnika stranke Nebojšu Radmanovića.

[ad id=”68099″]

“Na Saboru SNSD-a, koji će biti održan 25. travnja u Istočnom Sarajevu, bit će donesen novi statut stranke i rezolucije, od kojih je jedna o slobodnoj i samostalnoj RS koja označava krajnji cilj naroda koji živi u Republici Srpskoj i spremnost SNSD-a da predvodi narod na tom putu”, rekao je predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović, bivši član Predsjedništva BiH u ranijem sastavu.

Pojasnio je da se ova stranka oštro protivi nametanju srpskih političkih predstavnika na razini državnih institucija.

“Ne možemo dopustiti situaciju u kojoj smo sada da neke kandidate iz reda srpskog naroda na razini BiH biraju drugi. To je nedopustivo”, rekao je Radmanović. Naveo je kako je trenutačni predsjedavajući BiH Predsjedništva iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić (Partija demokratskog progresa) izabran zahvaljujući prevagi bošnjačkih birača, da krši Ustav Republike Srpske te da je predsjedništvo BiH nezakonito donijelo odluku o europskom reformama iako to nije nadležnost ove institucije.

“Ivanić je izabran glasovima Bošnjaka i on sada vjerovatno vraća te usluge. Ali bez obzira na to, Ustav RS se mora poštovati”, dodao je Radmanović.

Predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik u više je navrata prijetio kako će Republika Srpska raspisati referendum o otcjepljenju ovoga entiteta te da je Bosna i Hercegovina propala kao država. Međunarodna zajednica u više je navrata oštro kritizirala Dodikove istupe, a separatističke težnje je u svojim redovitim izvješćima Vijeću sigurnosti UN-a o stanju u BiH osuđivao i visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

SKANDALOZAN PRITISAK NA NOVINARE Sud BiH osporio imenovanje Tvrtka Milovića za urednika na BHT-u

Objavljeno

na

Objavio

“Pravna država” u Bosni i Hercegovini dotaknula je novo dno – Sud BiH je naime osporio imenovanje Tvrtka Milovića za urednika na BHT-u. Ta skandalozna presuda je slučaj najvećega pritiska na novinare koji je zabilježen u povijesti daytonske BiH. Poruka Suda BiH je jasna: Hrvati nemaju što tražiti ni na BHT-u ni u Sarajevu.

Sud Bosne i Hercegovine osporio je izbor Tvrtka Milovića na poziciju urednika dokumentarno-suvremenog programa BHT 1, a argumenti kojima je ovakva odluka potkrijepljena su nevjerojatni, piše Dnevnik.ba, prenosi HMS

Sud BiH utvrdio je, naime, da Milović nije ispunjavao niti jedan od uvjeta natječaja, a to je „besprijekorno poznavanje novinarskog kodeksa, uređivačkih načela, svjetskih standarda novinarstva“.

Sud BiH se time izravno uključio u hajku koja je mjesecima vođena protiv Milovića. Kako je moguće da Sud BiHodlučuje o tomu poznaje li netko svjetske standarde novinarstva ili novinarsku etiku? Je li Milović ispunjavao neki test na Sudu BiH? Naravno da nije, nego se ovdje radi o tomu da političko Sarajevo eliminira sve svoje neistomišljenike, a to su svi politički Hrvati i Srbi. Otužno je da je ova presuda posljedica tužbe udruge BH novinari, koja bi se trebala baviti zaštitom novinarskih prava ne uništavanjem novinara.

U presudi je konstatirano, također, da je BHT 1 prekršila i Statut i Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

Podsjećamo, Milović je na poziciju urednika dokumentarno-suvremenog programa imenovan u ožujku prošle godine, a njegovo je imenovanje u bošnjačkoj radikalnoj javnosti izazvalo bijes koji se pretvorio u pravu hajku na kolegu Milovića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Nebuloze

Hadžihafizbegović: ‘Moramo se boriti protiv sljedbenika Dodika i Čovića’

Objavljeno

na

Objavio

radiosarajevo.ba

Bošnjački glumac i direktor Kamernog teatra u Sarajevu Emir Hadžihafizbegović podržao je prosvjede ispred sjedišta VSTS-a u Sarajevu. U jutarnjem programu N1 pojasnio je zašto se odlučio na taj potez, a iznio je i svoja druga politička razmišjanja.

“Ja sam došao na te proteste da netko ne potcjenjuje moju inteligenciju, da mogu mirno stati pred ogledalo, pred svoju djecu, pred zastavu BiH, pred šehidsko mezarje jer moji drugovi koji su ginuli za ovu državu nisu ginuli sigurno da bi Pandža primao novac i hodao slobodno.”

Razlog svog dolaska na protest vidi u širem društvenom problemu “lobotomiziranja” društva.

“Kontekst mog odlaska na ove proteste nije Tegeltija. Ja politički promišljam jer ako se vi ne bavite politikom nemojte se ljutiti ako ona sutra počne baviti vama. Ja otvaram jednu opću priču, Tegeltija je samo obični dnevno-politički slučaj”, kazao je.

Osim o prosvjedima, glumac je govorio i o ponašanju i radu Milorada Dodika, Dragana Čovića, stradanju Dženana i Davida, ali i o nacionalizmu rekavši “da je Isus Krist živ, on bi zabranio Thompsona.”

Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nazvao je osrednjim političarem, a njega i Dragana Čovića okarakterizirao je kao najveće razgrađivače države:

“Kako da se dogovorimo sa ljudima koji su se dogovorili da razgrađuju ovu zemlju? Klipove u Bosni i Hercegovini podmeću dva čovjeka: Dodik i Čović. Moramo se boriti protiv onih koji su njihovi sljedbenici.”

Podsjećamo, Dodik i Čović su na izborima odnijeli uvjelrjive pobjede unutar srpskog odnosno hrvatskoga naroda. Dakle, glumac poziva na borbu protiv većine građana BiH srpske i hrvatske nacionalnosti.

Glumci, pisci, umjetnici i intelektualci u BiH se ne angažuju dovoljno politički, buntovnički jer kako je kazao Hadžihafizbegović – misle da ne mogu ništa promijeniti. No, kako kaže – potrebno je probuditi empatiju.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari