Connect with us

Analiza

Dodik raskrinkao Zorana Milanovića

Objavljeno

-

Treba li ovome bilo što dodati? Hrvatima u BiH apsolutno je kontraproduktivan savez s onima koji veličaju istrebljenja Bošnjaka, ili s onima koji negiraju genocid, a osobito s onima koji su etničkim čišćenjem Hrvata i Bošnjaka stvorili kakvu takvu državu, a danas javno proklamiraju teritorijalno urušavanje BiH.

Rastući unitarizam pod dirigentskom palicom Bakira Izetbegovića mogao bi biti snažan motiv Hrvatima BiH za masovan izlazak na ove izbore kako bi još jednom dokazali zajedništvo i samosvijest da njihova budućnost ovisi samo o njima samima. Dakako, u tome imaju snažnu podršku Banskih dvora!

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Predsjednik Milanović je relativiziranjem dokazanog genocida Srba nad Bošnjacima u Srebrenici srušio i zadnji tračak nade za promjenu nepravednog izbornog zakona u BiH. Njegovo vulgarno, kavansko antagoniziranje Bošnjaka, cipelarenje visokog međunarodnog predstavnika Schmidta  i dernečenje s Dodikom predsjednikom RS, koja je nastala na genocidu i etničkom čišćenju Hrvata Posavine, još više je Hrvate u BiH udaljilo od željenog rješenja.

Svojim potezima dao je vjetar u leđa bošnjačkom unitarizmu i građanskoj državi, za koju se otvoreno zalagao zajedno sa Stjepanom Mesićem, Vesnom Pusić i Ivom Josipovićem. Morbidno je njegovo uvlačenje braniteljima HVO-a u onu stvar, a do jučer ih je pendrečio i nije ih mogao smisliti ni nacrtane. Njegov ministar branitelja Predrag Matić i njegov ljubimac Bojan Glavašević javno su ismijavali branitelje HVO-a i sprdali se nad njihovim masovnim grobnicama!

Čini se da Milanović sve to radi namjerno, s ciljem da našteti strpljivim diplomatskim politikama Banskih dvora na čelu s Andrejom Plenkovićem!!! „Hrvatska desnica“, bez koje Milanović ne bi vidio Pantovčak ni iz daleka, dobila je neviđenu šamarčinu njegovom izjavom da se u Jasenovcu dogodio genocid, što ni jedan međunarodni sud nije nikada problematizirao, sudio niti presudio. Dakle, u Srebrenici nije bilo genocida, a u Jasenovcu jest i ta izjava je prava legitimacija Zorana Milanovića u kojoj se kristalno jasno zrcale njegova politička polazišta i stajališta.

Evo što o tome svjedoči Milorad Dodik, veliki Milanovićev prijatelj:

Dodik je rekao da se dan nakon tog ručka susreo s Milanovićem u jednom restoranu kod Laktaša, a ne na njegovom imanju kako su izvijestili mediji.

 

“Tada se otvorila polemika, gdje je on govoreći za ručkom rekao: ‘Svi znamo da nije bio genocid u Srebrenici, ali je bio u Jasenovcu. Mi svi znamo da je na jednoj strani odlučeno politički da se Srebrenica proglasi genocidom, a da je onda nađeno dvoje, troje sudaca haškog suda koji su potvrdili američku volju da se to proglasi genocidom’. On je to tamo rekao pred svima. Bio je Pahor, Džaferović, bio sam ja, bila je Osmani, predsjednik Albanije, Đukanović i povela se diskusija. To se ne iznosi, ali Džaferović čim se vratio u Sarajevo odmah je napao njega što je to rekao da nije bio genocid i točno je sve tako bilo”, rekao je Dodik u intervjuu za Euronews Srbija.

 

Treba li ovome bilo što dodati? Hrvatima u BiH apsolutno je kontraproduktivan savez s onima koji veličaju istrebljenja Bošnjaka, ili s onima koji negiraju genocid, a osobito s onima koji su etničkim čišćenjem Hrvata i Bošnjaka stvorili kakvu takvu državu, a danas javno proklamiraju teritorijalno urušavanje BiH. Rastući unitarizam pod dirigentskom palicom Bakira Izetbegovića mogao bi biti snažan motiv Hrvatima BiH za masovan izlazak na ove izbore kako bi još jednom dokazali zajedništvo i samosvijest da njihova budućnost ovisi samo o njima samima. Dakako, u tome imaju snažnu podršku Banskih dvora!

Nitko ne može uništiti narod koji ima vjeru, materijalne, umne i duhovne resurse, a to se kroz povijest pokazalo više puta, osobito za vrijeme osmanlijskih osvajanja. Rashrvaćivanje i raskatoličenje hrvatskog naroda u BiH, nije uspjelo malo jačim silama od Bakira Izetbegovića, koji očito zaboravlja da su katolici najjači kada ih se stjera u katakombe. O tome nam svjedoči Međugorje, Velika Gospa i velika vjera mladih naraštaja katolika u čemu se oslikava buduća snaga jednog samosvjesnog konstitutivnog naroda u BiH. O tome nam svjedoči i fra. Dominik Mandić u svom velebnom djelu „Etnička povijest BiH“.

Hrvatima u BiH nije potreban savez sa Srbima protiv Bošnjaka, niti savez s Bošnjacima protiv Srba, već normalni politički odnosi u kojima će svi ostvariti podjednaka prava. Jedino na tim postavkama BiH može opstati kao cjelovita država i do toga će neminovno doći. Svakom polupismenom analitičaru je jasno da BiH zbog užasnog rata u Ukrajini nije bila u zasluženom fokusu međunarodne zajednice. Uvjeren sam da će poslije ovih izbora u BiH  započeti procesi promjene izbornog zakona i ne mislim da je za to prekasno. Ako uzmemo u obzir politike od Stjepana Mesića do Ive Josipovića i Zorana Milanovića, koje su snažno zagovarale građanski koncept uređenja BiH i ako analiziramo političke procese koji traju više od dva desetljeća, onda treba shvatiti da je potrebno vrijeme i osobiti diplomatski napori za ispravljanje krivih Drina. Na kraju će tiha i strpljiva diplomacija pobijediti vulgarni kavanski jezik Zorana Milanovića, a Dodikovo raskrinkavanje Zorana Milanovića jasan je put u njegov politički poraz.

Kazimir Mikašek-Kazo 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari