Connect with us

BiH

Dodik: Spreman sam razgovarati s Izetbegovićem i Čovićem uz jedan uvjet

Objavljeno

-

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da je spreman razgovarati s bilo kojim domaćim političarem u BiH, ali bez nazočnosti stranaca.

Dodik je istaknuo da nije točna tvrdnja lidera SDA Bakira Izetbegovića da je odbio sastanak sa njim.

“Prije dva dana je netko primijetio izjavu Izetbegovića, koji je rekao da je odbio sa mnom neki sastanak. To, naravno, nije točno. Istina je da je u okviru veleposlanika Europske komisije zatraženo da Izetbegović posreduje i organizuje sastanak mene, Izetbegovića i Čovića”, rekao je Dodik novinarima u Novoj Topoli kod Bosanske Gradiške.

On je naveo da pristaje na ovaj sastanak samo pod uvjetom da nema nikoga od stranaca i dodao da je vjerovatno Izetbegović odbio taj sastanak.

“Ja nisam zakazivao nikakav sastanak. Ja ne znam šta je Izetbegoviću, mada ne bježim od toga da razgovaramo, ali ne u atmosferi, ne u kapacitetu stranaca koji su ovdje sve svoje pokazali prema Srbima”, rekao je Dodik.

Dodik, koji je i član Predsjedništva BiH, ukazao je da stranci navodno nisu dobronamjerni prema Srbima i Republici Srpskoj.

“Ponašaju se podsmješljivo i ignoriraju sve probleme na koje smo ukazivali u vezi sa Ustavnim sudom BiH i visokim predstavnikom. Oni i dalje smatraju da trebaju da upravljaju nama. Ja to odbacujem i zato nisam htio da se u jednom aranžmanu koji kreiraju stranci nađem ni sa kim”, naglasio je Dodik.

On je istaknuo da ne zove na sastanke, ali će prihvatiti svaki poziv Izetbegovića, Čovića i bilo koga od lidera radi razgovora o aktualnoj situaciji u BiH, ali bez stranaca.

Dodik je izjavio i da se Republika Srpska želi vratiti na slovo Ustava BiH i da je to jedini način na koji može ostati u BiH, te poručio da, ako to ne bude moguće, onda srpski narod tu nema što čekati.

Podsjetimo, Bakir Izetbegović je u ovotjednom intervju za Radio BIR kazao kako ga je zvao Milorad Dodik da sjednu i razgovaraju, ali da je on to odbio iz jednog razloga.

“Dakle, samo on, Čović i ja. Odbio sam ga zato što bi on to pretvorio u pregovore, o povratku na izvorni Dayton, o razbijanju Oružanih snaga. O tim stvarima nećemo pregovarati, jer je to ispregovarano. To je napravljeno”, rekao je predsjednik SDA.

Izetbegović je rekao da Dodik treba o problemu koji ima razgovarati s Uredom visokog predstavnika koji je nametnuo izmjene Kaznenog zakona o negiranju genocida i ratnih zločinaca.

“Neka s njima pregovara o tome, što ima sa mnom pregovarati? O bazičnim stvarima se ne pregovara. A ako ima neki prijedlog kako prevazići ovo što je zakuhao, neka ga javno izloži”, dodao je Izetbegović, piše Večernji List BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari