Connect with us

Vijesti

Dodik: Srpska neće prihvatiti ‘bosanski’ jezik jer on nije povijesno postojao

Objavljeno

-

[quote]Dodik je, komentirajući tužbu koju je Sarajlija čiji su inicijali R.Š. podnio protiv Srpske zbog negiranja “bosanskog” jezika, rekao da su oni, koji žele održati priču o centralizaciji svega i svačega, sada na dnevni red stavili jezik.[/quote]

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u BiH ne postoji konsenzus o “bosanskom” jeziku i da je inzistiranje Bošnjaka na tome samo jedan u nizu pokušaja i težnji za centralizacijom BiH.

Dodik je, komentirajući tužbu koju je Sarajlija čiji su inicijali  R.Š. podnio protiv Srpske zbog negiranja “bosanskog” jezika, rekao da su oni, koji žele održati priču o centralizaciji svega i svačega, sada na dnevni red stavili jezik.

Tužba je uslijedila nakon što je Dodik rekao da ne postoji “bosanski” jezik, navodeći da reis Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović dezinformira javnost, te  naglasio da Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali da se on ne može nazivati “bosanskim” nego bošnjačkim i da obilježje jezika nosi obilježje naroda.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je za “Glas Srpske”  da je veliki muslimanski praznik iskorišten da se pošalje loša poruka.

“Poštujem sve praznike koje Bošnjaci obilježavaju, ali neprimjereno je da reis govori o `bosanskom` jeziku u dane tih praznika, jer zna da o tome ne postoji konsenzus niti bilo kakav propis u BiH koji na to obvezuje. Zato sam iznio svoj stav o tome”, istaknuo je Dodik. On je dodao da je nemoguće da bilo šta u BiH nosi prefiks “bosanski”, ako o tome nema konsenzusa.

“Oni samo tuže, a misle da će vještački Sud i Tužiteljstvo BiH presuđivati onako kako oni očekuju”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska neće prihvatiti “bosanski” jezik, jer on nije povijesno postojao, te naveo da je tu priču politički promovirao međunarodni faktor u trenutku kada Srbi nisu bili uključeni u određene procese iz vremena raspada Jugoslavije.

O filmu Emira Kusturice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će film “Ljubav i rat” Emira Kusturice biti snimljen i da to ne zavisi od Željka Komšića i Bakira Izetbegovića.

Komentirajući  pokušaj predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da zabrani korištenje naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga BiH za potrebe snimanja Kusturičinog filma, Dodik je naglasio da Komšić nema pravo svojatati nešto što nije njegovo.

“Komšić je političko nedonošče. Naoružanje i vojna oprema nije njegova privatna imovina. Oružane snage BiH su valjda zajedničke”, istaknuo je Dodik za “Glas Srpske”.On je zaključio da će Kusturica snimiti film i da to ne zavisi od Komšića, a ni od Izetbegovića.

Ministarstvo obrane BiH zaprimilo je dopis predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je zatražio poništavanje odluke o ustupanju naoružanja i vojne opreme proslavljenom redatelju Emiru Kusturici za snimanje filma “Ljubav i rat”.

Zamjenik ministar obrane BiH Mirko Okolić izjavio je da je odluka Ministarstva da se Kusturici ustupi naoružanje i vojna oprema i dalje na snazi i da su svi traženi resursi ustupljeni filmskoj ekipi.

dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari