Pratite nas

Vijesti

Dodik: Srpska neće prihvatiti ‘bosanski’ jezik jer on nije povijesno postojao

Objavljeno

na

[quote]Dodik je, komentirajući tužbu koju je Sarajlija čiji su inicijali R.Š. podnio protiv Srpske zbog negiranja “bosanskog” jezika, rekao da su oni, koji žele održati priču o centralizaciji svega i svačega, sada na dnevni red stavili jezik.[/quote]

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u BiH ne postoji konsenzus o “bosanskom” jeziku i da je inzistiranje Bošnjaka na tome samo jedan u nizu pokušaja i težnji za centralizacijom BiH.

Dodik je, komentirajući tužbu koju je Sarajlija čiji su inicijali  R.Š. podnio protiv Srpske zbog negiranja “bosanskog” jezika, rekao da su oni, koji žele održati priču o centralizaciji svega i svačega, sada na dnevni red stavili jezik.

Tužba je uslijedila nakon što je Dodik rekao da ne postoji “bosanski” jezik, navodeći da reis Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović dezinformira javnost, te  naglasio da Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali da se on ne može nazivati “bosanskim” nego bošnjačkim i da obilježje jezika nosi obilježje naroda.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je za “Glas Srpske”  da je veliki muslimanski praznik iskorišten da se pošalje loša poruka.

“Poštujem sve praznike koje Bošnjaci obilježavaju, ali neprimjereno je da reis govori o `bosanskom` jeziku u dane tih praznika, jer zna da o tome ne postoji konsenzus niti bilo kakav propis u BiH koji na to obvezuje. Zato sam iznio svoj stav o tome”, istaknuo je Dodik. On je dodao da je nemoguće da bilo šta u BiH nosi prefiks “bosanski”, ako o tome nema konsenzusa.

“Oni samo tuže, a misle da će vještački Sud i Tužiteljstvo BiH presuđivati onako kako oni očekuju”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska neće prihvatiti “bosanski” jezik, jer on nije povijesno postojao, te naveo da je tu priču politički promovirao međunarodni faktor u trenutku kada Srbi nisu bili uključeni u određene procese iz vremena raspada Jugoslavije.

O filmu Emira Kusturice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će film “Ljubav i rat” Emira Kusturice biti snimljen i da to ne zavisi od Željka Komšića i Bakira Izetbegovića.

Komentirajući  pokušaj predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da zabrani korištenje naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga BiH za potrebe snimanja Kusturičinog filma, Dodik je naglasio da Komšić nema pravo svojatati nešto što nije njegovo.

“Komšić je političko nedonošče. Naoružanje i vojna oprema nije njegova privatna imovina. Oružane snage BiH su valjda zajedničke”, istaknuo je Dodik za “Glas Srpske”.On je zaključio da će Kusturica snimiti film i da to ne zavisi od Komšića, a ni od Izetbegovića.

Ministarstvo obrane BiH zaprimilo je dopis predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je zatražio poništavanje odluke o ustupanju naoružanja i vojne opreme proslavljenom redatelju Emiru Kusturici za snimanje filma “Ljubav i rat”.

Zamjenik ministar obrane BiH Mirko Okolić izjavio je da je odluka Ministarstva da se Kusturici ustupi naoružanje i vojna oprema i dalje na snazi i da su svi traženi resursi ustupljeni filmskoj ekipi.

dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Vijesti

Plenković: Realno obećati ulazak Hrvatske u eurozonu do kraja mandata nove Vlade

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u petak u Zagrebu da su slovenskim državljanima naše obalne županije kategorizirane po njihovim kriterijima, i nalaze se u zelenoj kategoriji.

Premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenković i Janez Janša susreli su se ranije danas u Otočcu na Krki, gdje su dogovorili još intenzivniju razmjenu informacija u borbi protiv koronavirusa.

“Što se tiče Hrvatske i Slovenije, najvažnija poruka bila je o epidemiološkoj slici u onim hrvatskim županijama koje su trenutno najzanimljivije za slovenske državljane, a to su naše obalne županije, gdje smo, po njihovim kriterijima, u zelenome”, rekao je Plenković po povratku u Zagreb, na konferenciju za novinare u Banskim dvorima o ulasku Hrvatske u europski tečajni mehanizam ERM II.

Dakle, dodao je, Slovenija je u istoj kategoriji sama kao što je stavila i Hrvatsku.

Mi radimo na tome da se zdravstveni stožeri obje države konzultiraju na tjednoj bazi, rekao je hrvatski premijer. “Da imamo što manje zapreka za prelazak granica. To je intencija i mislim da smo na dobrom putu da to i realiziramo”, naglasio je Plenković

Predsjednici Vlada Slovenije i Hrvatske, Janša i Plenković ranije danas sastanak u Otočcu na Krki ocijenili su uspješnim, na kojem je jedina tema bila epidemiološka situacija u obje države i mjere koje su za suzbijanje zaraze koronavirusom donijele obje vlade.

Slovenski premijer je rekao da ga raduju mjere koje Hrvatska poduzima na kontroli pandemije i koje je poduzela na vanjskim granicama EU-a kao i činjenica da priprema aplikaciju za praćenje zaraze, za koju Plenković kaže da će biti gotova za desetak dana.

Epidemiolozi i nadležne institucije dviju država razmjenjuju informacije i iskustva, a sada smo dogovorili još intenzivniju svakodnevnu suradnju, kazao je Janša.

Hrvatski premijer Plenković istaknuo je da je sedam obalnih županija u Hrvatskoj u zelenoj zoni, što je “poruka pouzdanja i sigurnosti svim slovenskim turistima”.

U Hrvatskoj je u petak prema podacima eVisitora boravilo 92.000 Slovenaca.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Nebuloze

Film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ od jeseni u školskom kurikulumu

Objavljeno

na

Objavio

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević dobio je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za uključivanje u nastavni kurikulum za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvo je odobrilo i predloženu stručno izrađenu metodičku pripremu nastavne jedinice “Dnevnik Diane Budisavljević i period Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj”, ocijenivši je promišljenom i s jasno određenim odgojno-obrazovnim ishodima.

Kako se ističe u obrazloženju, film je podržan jer se nastoji skrenuti pozornost mladih i senzibilizirati ih na različite oblike netolerancije i diskriminacije, a prikazivao bi se učenicima od 13 do 18 godina u okviru projektnog dana ili kao školski projekt koji će ih potaknuti na promišljanje i pozitivno djelovanje.

Edukativni materijali vezani uz film “Dnevnik Diane Budisavljević” dijelom su projekta “Dnevnik Diane Budisavljević – od filma do virtualnog muzeja” čiji je razvoj podržalo Ministarstvo kulture.

Na stranici www.dnevnikdianebudisavljevic.com dostupni su, među ostalim, materijali namijenjeni nastavnicima i učenicima.

Osim informacija o filmu, na toj stranici dostupni su edukativni sadržaji, a u planu je izrada dodatnih materijala na temelju mnoštva materijala nastalih tijekom višegodišnjeg istraživanja za film. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari