Pratite nas

BiH

Dodik sumnja da će se ustrojiti novi saziv Vijeća ministara BiH

Objavljeno

na

Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik izrazio je u srijedu sumnju da će biti uspostavljen novi saziv Vijeća ministara sukladno rezultatima izbora iz listopada prošle godine, a kao glavnog krivca za to naveo je vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije koja inzistira na prihvaćanju dokumenta godišnjeg nacionalnog programa (ANP) reformi s NATO-om, čemu se njegova stranka protivi.

Dodik je na konferenciji za novinare održanoj u Istočnom Sarajevu potvrdio kako je s drugom dvojicom članova državnog vrha Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem sinoć razgovarao sedam sati o pokušaju ustpostave vlasti, te da je malo tema o kojima su se suglasili.

“Situacija u vezi s uspostavom vlasti na razini BiH ostaje nepromijenjena i nema inicijative da se uspostavi novi saziv Vijeća ministara. Nemam više namjeru inicirati sastanke vezane za formiranje Vijeća ministara”, rekao je Dodik dodajući kako su mali izgledi da se ustroji novi saziv Vijeća ministrana te da njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata neće pristati na slanje ANP-a u Bruxelles.

“Mi nećemo dati potporu ANP-u. Prvi put kada predate opredijelili ste se za članstvo. Postoji rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske i to je odluka koju ja poštujem”, rekao je Dodik. Najavio je kako će njegova stranka nastaviti blokirati rad Parlamenta BiH dok se ne izabere novi saziv Vijeća ministara na čijem bi čelu upravo trebao biti kandidat njegove stranke Zoran Tegeltija.

“Politički stav je da nema popune parlamentarnih povjerenstava dok se ne ustroji Vijeće ministara”, dodao je Dodik.
Po njegovim riječima ključni problem predstavljaju zahtjevi i stajališta vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije.

“Jedini zajednički nazivnik za krizu jeste SDA i na razini BiH, i na razini Federacije BiH, kao i na razini nekih županija u Federaciji BiH”, kazao je Dodik.
On je na konferenciji za novinare snažno kritizirao visokog međunarodnog predstavnika koji je jučer pred Vijećem sigurnosti UN-a osudio vlasti Republike Srpske zbog poziva na odcjepljenje, nijekanje genocida i veličanja ratnih zločina.

“Visoki predstavnik se stavio iznad Ustavnog suda. Inzko ne plaća porez na plaću ni ovdje, ni u svojoj zemlji. Nikad ga niste čuli da je donirao nekoj ugroženoj obitelji. I drži nama moralne prodike ovdje”, rekao je Dodik dodajući kako njegove istupe više “nitko ne uzima za ozbiljno”. (Hina)

 

Dodik: Migrantska kriza mi sve više sliči na proces kolonizacije

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

BiH

Divin dan: Brojni hodočasnici odali počast djevojci koja je život dala za Boga i vjeru

Objavljeno

na

Objavio

Na Kedžari je danas, već tradicionalno, proslavljen Divin dan. Sveto misno slavlje predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Poruku Dive Grabovčeve pročitala je Nada Krešo. Misno slavlje svojim pjevanjem uveličala je klapa Grga iz Posušja. Divi su i danas na Vran planinu hodočastili brojni vjernici iz Rame, Tomislavgrada i cijele Hercegovine. Ova Ramska heroina simbol je borbe za vjeru, čast i poštenje, piše Ramski vjesnik.

Foto: Ramski vjesnik

“Divin dan”, dan posvećen Divi Grabovčevoj, prema ramskoj tradiciji, obilježava se prve nedjelje nakon svetkovine Sv. Petra i Pavla. Diva, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, živjela je u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa htio je imati Divu za ženu, no nakon što ga je ona odbila Tahir-beg ju je ubio.

Pokopana je na Vran planini, a na njezin grob 1998. postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića.

Na obroncima Vran planine prema Doljanima nalazi se Kedžara i tu je prema narodnoj predaji Divin grob. Arheolog i književnik Ćiro Truhelka ispitivao je početkom 20. stoljeća lokalitet i pronašao da je ondje pokopana djevojka između 16 i 17 godina. Vidio je da je i njezina lubanja pravilna, a na temelju analiza zaključio je da se radilo o djevojci koja je bila jako lijepa. Arheolog Truhelka je napisao i pripovijetku pod naslovom “Djevojački grob”.

Pripovijetka o Divi oživljava tragičnu sudbinu lijepe ramske kršćanske djevojke Dive iz Brajinova Doca, jednog od zaseoka Zahuma. U djevojku se, sredinom prošlog stoljeća, zagledao Tahir-beg iz Vukovska i tražio ju je za ženu. Roditelji su poslali djevojku u Vran planinu među čobane, da je tako oslobode napasnika, ali ju je on našao, pokušao silovati, a kad se ona branila, usmrtio je. Djevojka je pokopana na mjestu pogibije, a grob joj je obilježen drvenim križem.

Kasnije je podignut kameni zid oko groba, grobljanska kapelica i zid oko groblja. Poslije je sadašnji kip Dive Grabovčeve izradio Kuzma Kovačić iz Zagreba, jedan se nalazi na njezinom grobu, a drugi je u samostanu na Šćitu, stoji u knjizi koja nosi naziv po herojskoj mučenici Divi Grabovčevoj. (Kamenjar.com)

Legenda o Divi Grabovčevoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

BiH: 289 novozaraženih, najviše u jednom danu od početka epidemije koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

Čak 289 novih slučajeva zaraza koronavirusom u Bosni i Hercegovini potvrdili su u subotu zavodi za javno zdravstvo Federacije BiH i Republike Srpske.

Najveći je to broj novozaraženih u jednom danu otkako se zaraza koronavirusom proširila i na BiH u ožujku ove godine.

U Federaciji BiH je nakon testiranja 1288 uzoraka potvrđeno 186 novih slučajeva zaraze a u RS-u gdje su testirana 543 uzorka 103 su bila pozitivna na koronavirus.

Rekordnih 99 novih slučajeva zaraze u 24 sata registrirano je i u Sarajevu.

To je ujedno najveći broj novih slučajeva zaraze potvrđenih u jednom danu u glavnom gradu BiH od proglašenja epidemije.

U posebnom odjelu Kliničkog centra u Sarajevu sada su na bolničkom liječenju zbog bolesti covid-19 32 pacijenta od kojih je jedan na respiratoru.

Bijeljina je na drugom mjestu po broju novozaraženih jer je tamo potvrđen 31 novi slučaj. Šesnaest novozaraženih osoba je iz Banje Luke dok je 13 novozaraženih s područja Goražda.

Uz nove slučajeve zaraze potvrđene u subotu, ukupni broj osoba koje su u BiH od početka epidemije oboljele od koronavirusa prešao je 5100 a 191 zaraženi pacijent je umro.

Entitetske vlasti za sada su naložile inspekcijama pojačani nadzor nad radom ugostiteljskih objekata za koje su procijenili kako su najveći izvori širenja zaraze. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari