Connect with us

BiH

Dodik sumnja da će se ustrojiti novi saziv Vijeća ministara BiH

Published

on

Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik izrazio je u srijedu sumnju da će biti uspostavljen novi saziv Vijeća ministara sukladno rezultatima izbora iz listopada prošle godine, a kao glavnog krivca za to naveo je vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije koja inzistira na prihvaćanju dokumenta godišnjeg nacionalnog programa (ANP) reformi s NATO-om, čemu se njegova stranka protivi.

Dodik je na konferenciji za novinare održanoj u Istočnom Sarajevu potvrdio kako je s drugom dvojicom članova državnog vrha Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem sinoć razgovarao sedam sati o pokušaju ustpostave vlasti, te da je malo tema o kojima su se suglasili.

“Situacija u vezi s uspostavom vlasti na razini BiH ostaje nepromijenjena i nema inicijative da se uspostavi novi saziv Vijeća ministara. Nemam više namjeru inicirati sastanke vezane za formiranje Vijeća ministara”, rekao je Dodik dodajući kako su mali izgledi da se ustroji novi saziv Vijeća ministrana te da njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata neće pristati na slanje ANP-a u Bruxelles.

“Mi nećemo dati potporu ANP-u. Prvi put kada predate opredijelili ste se za članstvo. Postoji rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske i to je odluka koju ja poštujem”, rekao je Dodik. Najavio je kako će njegova stranka nastaviti blokirati rad Parlamenta BiH dok se ne izabere novi saziv Vijeća ministara na čijem bi čelu upravo trebao biti kandidat njegove stranke Zoran Tegeltija.

“Politički stav je da nema popune parlamentarnih povjerenstava dok se ne ustroji Vijeće ministara”, dodao je Dodik.
Po njegovim riječima ključni problem predstavljaju zahtjevi i stajališta vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije.

“Jedini zajednički nazivnik za krizu jeste SDA i na razini BiH, i na razini Federacije BiH, kao i na razini nekih županija u Federaciji BiH”, kazao je Dodik.
On je na konferenciji za novinare snažno kritizirao visokog međunarodnog predstavnika koji je jučer pred Vijećem sigurnosti UN-a osudio vlasti Republike Srpske zbog poziva na odcjepljenje, nijekanje genocida i veličanja ratnih zločina.

“Visoki predstavnik se stavio iznad Ustavnog suda. Inzko ne plaća porez na plaću ni ovdje, ni u svojoj zemlji. Nikad ga niste čuli da je donirao nekoj ugroženoj obitelji. I drži nama moralne prodike ovdje”, rekao je Dodik dodajući kako njegove istupe više “nitko ne uzima za ozbiljno”. (Hina)

 

Dodik: Migrantska kriza mi sve više sliči na proces kolonizacije

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari