Pratite nas

BiH

Dodik sumnja da će se ustrojiti novi saziv Vijeća ministara BiH

Objavljeno

na

Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik izrazio je u srijedu sumnju da će biti uspostavljen novi saziv Vijeća ministara sukladno rezultatima izbora iz listopada prošle godine, a kao glavnog krivca za to naveo je vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije koja inzistira na prihvaćanju dokumenta godišnjeg nacionalnog programa (ANP) reformi s NATO-om, čemu se njegova stranka protivi.

Dodik je na konferenciji za novinare održanoj u Istočnom Sarajevu potvrdio kako je s drugom dvojicom članova državnog vrha Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem sinoć razgovarao sedam sati o pokušaju ustpostave vlasti, te da je malo tema o kojima su se suglasili.

“Situacija u vezi s uspostavom vlasti na razini BiH ostaje nepromijenjena i nema inicijative da se uspostavi novi saziv Vijeća ministara. Nemam više namjeru inicirati sastanke vezane za formiranje Vijeća ministara”, rekao je Dodik dodajući kako su mali izgledi da se ustroji novi saziv Vijeća ministrana te da njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata neće pristati na slanje ANP-a u Bruxelles.

“Mi nećemo dati potporu ANP-u. Prvi put kada predate opredijelili ste se za članstvo. Postoji rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske i to je odluka koju ja poštujem”, rekao je Dodik. Najavio je kako će njegova stranka nastaviti blokirati rad Parlamenta BiH dok se ne izabere novi saziv Vijeća ministara na čijem bi čelu upravo trebao biti kandidat njegove stranke Zoran Tegeltija.

“Politički stav je da nema popune parlamentarnih povjerenstava dok se ne ustroji Vijeće ministara”, dodao je Dodik.
Po njegovim riječima ključni problem predstavljaju zahtjevi i stajališta vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije.

“Jedini zajednički nazivnik za krizu jeste SDA i na razini BiH, i na razini Federacije BiH, kao i na razini nekih županija u Federaciji BiH”, kazao je Dodik.
On je na konferenciji za novinare snažno kritizirao visokog međunarodnog predstavnika koji je jučer pred Vijećem sigurnosti UN-a osudio vlasti Republike Srpske zbog poziva na odcjepljenje, nijekanje genocida i veličanja ratnih zločina.

“Visoki predstavnik se stavio iznad Ustavnog suda. Inzko ne plaća porez na plaću ni ovdje, ni u svojoj zemlji. Nikad ga niste čuli da je donirao nekoj ugroženoj obitelji. I drži nama moralne prodike ovdje”, rekao je Dodik dodajući kako njegove istupe više “nitko ne uzima za ozbiljno”. (Hina)

 

Dodik: Migrantska kriza mi sve više sliči na proces kolonizacije

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Ako Turska pusti migrante, BiH će imati velike probleme

Objavljeno

na

Objavio

Bosanskohercegovački dužnosnici izrazili su u petak očekivanje kako Turska ipak neće otvoriti granice za migrante upozoravajući da bi takav rasplet proizveo humanitarnu katastrofu, te izazvao velike probleme u BiH.

“Očekujemo da Republika Turska poštuje dogovor sa zemljama Europske unije. Puštanje više od tri milijuna izbjeglica prema EU bio bi uvod u humanitarnu katastrofu neviđenih razmjera i u tom bi slučaju zajednički odgovor svih članica EU i regije u cjelini bio neminovan i jedina opcija”, rekao je za portal Klix iz Sarajeva ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Dodao je kako BiH sigurnosnim kanalima provjerava točnost informacija koje su se pojavile o odluci turskih vlasti o puštanju migranata prema Balkanu nakon eskalacije sukoba u Siriji.

Izrazio je očekivanje da će Turska ipak postupiti odgovorno te da neće doći do masovnog egzodusa.

“I ranije su viđeni slični slučajevi i najave iz Ankare, ali je Republika Turska na kraju uvijek postupila odgovorno i solidarno. Nadamo se da će se to dogoditi i sada”, rekao je Radončić.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić je istaknuo za Klix kako je već znatno povećan priljev migranata te da će ova godina biti još teža i izazovnija za BiH kada je riječ o ilegalnim migracijama.

“Sve zemlje iz okruženja će imati problema, a znate i sami koliki su kapaciteti BiH i koliko je uloženo i u agenciji”, kazao je. (Hina)

Erdogan pretrpio jedan od najtežih vojnih poraza u modernoj turskoj povijesti i našao se u bezizlaznoj situaciji

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Komšić ponovno krivotvori za kakvu BiH se glasalo: Evo za kakvu BiH se glasalo na referendumu 1992.

Objavljeno

na

Objavio

Izabaran na valu mržnje prema Hrvatima, protuustavno, glasovima Bošnjaka na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se prisutnim na večerašnjem prijemu povodom nepostojećeg Dana nezavisnosti BiH u zgradi Predsjedništva BiH, između ostalog kazavši: “Niko Bosancima i Hercegovcima nije mogao ubiti niti nadu niti vjeru u ono za što su se zalagali, a zalagali smo se za isto ono za što se zalažemo i danas, za državu jednakopravnih građana, državu u kojoj je bilo, u kojoj ima, i u kojoj će uvijek biti mjesta za sve”.

Matraljezac je tako, po tko zna koji put krivotvorio za kakvu BiH se glasalo na referendumu o neovisnosti Bosne i Hercegovine održanom od 29. veljače do 1. ožujka 1992., piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, na referendumu je glasovalo je ukupno 2.073.568 glasača (izlaznost 63.7%). 99.7% bilo je za neovisnost, a 0.3% protiv. SDS je pozvao Srbe na bojkot referenduma i spriječio njegovo održavanje u pojedinim dijelovima zemlje. Tako je referendum pretežno bojkotiran od Srba.

Referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Dakle, u BiH nisu glasali Bosanci i Hercegovci, već Hrvati i Muslimani i to ne za državu ravnopravnih građana kako to tvrdi Komšić, već za  “državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Zahvaljujući upravo Hrvatima referendum je uspio, a na temelju njega BiH je stekla neovisnost i međunarodno priznanje. Umjesto priznanja za to što su BiH izveli iz krnje Jugoslavije, odnosno Srboslavije ustavna prava Hrvata u BiH se brutalno gaze i time što im se onemogućava izabrati svoj predstavnika u Predsjedništvo BiH. /HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari