Pratite nas

BiH

Dodik u Mostaru: Uvjetovanje SDA odgovorno za blokadu vlasti

Objavljeno

na

Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik, koji je i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izrazio je u nedjelju u Mostaru sumnju da će se vlast u BiH ustrojiti tijekom listopada, više od godinu dana nakon izbora, tvrdeći da je zbog uvjetovanja bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bosna i Hercegovina izgubila prigodu da dobije pozivnicu za otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Bošnjački lider, čelnik SDA Bakir Izetbegović u subotu je izjavio kako vjeruje da će se tijekom listopada ustrojiti novi saziv Vijeća ministara BiH tvrdeći da se približavaju stajališta s vodećom srpskom strankom SNSD-om oko dostave Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO savezu.

Istodobno je ustvrdio kako će hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH odustati od izmjene Izbornog zakona kako bi osigurali jednakopravnost.

“Bakir (Izetbegović) i njegove priče i termini… Zamislite kakva je to ozbiljnost kad on jučer dolazi na sastanak na kojemu kaže da vjeruje kako će se normalizirati odnosi, a ima samo jedan zahtjev da Hrvati odustanu od promjene Izbornog zakona, što je suštinski jedina stvar koju traže”, rekao je Dodik novinarima u Mostaru.

Pri tome je optužio SDA za blokadu uspostave vlasti u BiH, kao i približavanja te zemlje Europskoj uniji. “Mi smo spremni da to učinimo (uspostava vlasti) odmah zarad dobrih kretanja prema EU. To je, naravno, izgubljeno. Izgubljen je tajming, koji je važan, kako u životu, tako i u politici”, rekao je Dodik.

Ovoga tjedna vodeći europski dužnosnici pozvali su na otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a postojale su neslužbene tvrdnje u medijima u BiH kako bi se i ta zemlja mogla naći na tome popisu ukoliko ustroji vlast.

Dodik je rekao kako se potezima SDA oteže uspostava vlasti, te da sporazum koji je potpisao zajedno s Izetbegovićem i čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem početkom kolovoza prestao važiti početkom rujna.

„Kako će se realizirati nešto od čega je prošlo već više od mjesec dana. Zanimljivo, Bakir Izetbegović zabavlja ovaj narod”, rekao je Dodik. (Hina)

 

Marinko Čavara: Hrvati neće odustati od izmjene Izbornog zakona

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Županijske vlasti u Tuzli protiv smještaja migranata

Objavljeno

na

Objavio

Županijske vlasti u Tuzli odbile su u četvrtak dati suglasnost za smještaj migranata na području ove županije, dok su žitelji većinskih hrvatskih mjesnih zajednica kod Tuzle prosvjedovali zbog najave državnih vlasti da novi kamp za migrante preko zime smjesti upravo u njihovo susjedstvo.

Kako su izvijestili iz Skupštine Tuzlanske županije, zastupnici su jednoglasno na današnjoj hitnoj sjednici odbili prijedloge da se vojarna u mjestu Ljubače i prostorije rudnika u mjestu Bukinju pretvore u objekte za smještaj migranata.

Pojašnjeno je kako zastupnici ne prihvaćaju niti jedan prijedlog koji nije usuglašen s lokalnom zajednicom, gradonačelnicima, načelnicima i Vladom Tuzlanske županije oko smještaja migranata u ovoj županiji.

Stanovnici nekoliko tuzlanskih mjesnih zajednica prosvjedovali su u četvrtak zbog najave da bi se migranti mogli smjestiti na području ove županije.

Lokalni hrvatski dužnosnici u Tuzli i Živinicama usprotivili su se nedavno najavama predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da bi se novi centar za migrante tijekom zime mogao otvoriti u mjestu Ljubačama kod Tuzle. Pozvali su vlasti na državnoj razini da promjene odluku o lokaciji za smještaj migrantskih centara, te da budu izvan naseljenih mjesta.(Hina)

 

Zaoštrava se situacija u Tuzli: Nećete u hrvatsko selo smjestiti migrante

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kardinal Puljić: U BiH je danas 55% manje katolika nego 1991.

Objavljeno

na

Objavio

Kardinal Puljić iznio je porazne podatke o padu broja katolika, odnosno mahom Hrvata, u BiH

S pozornošću pratim što se događa u Bosni i Hercegovini. BiH treba biti dobar i stabilan susjed. Mi nećemo davati recepte kako će oni riješiti svoje probleme, ali moramo poslati poruku da odstupanje od jednakopravnosti svih triju naroda nije dobro. To se najbolje očituje pri izbora članova Predsjedništva gdje je za predstavnika Hrvata izabran Željko Komšić – rekao je uvodno župan Nikola Dobroslavić na tribini “Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini” na kojoj je govorio kardinal vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.

Uvodno se obratio i biskup dubrovački Mate Uzinić koji je rekao kako Hrvatska gradi Pelješki most da bi zaobišla BiH, no kako je i ova tribina most kojim se spajaju Hrvatska i BiH. Kardinal Puljić iznio je porazne podatke o padu broja katolika, odnosno mahom Hrvata, u BiH.

– U BiH je 1991. bilo više od 800.000 Hrvata katolika, a danas ih je nešto više od 365.000. To je pad od 54,97 %, a jedina povećanja, i to većinom zbog iseljavanja iz drugih dijelova BiH, zabilježena su u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji – rekao je kardinal te dodao da danas ima manje katolika nego što ih je bilo prije stotinu godina, prenosi VL

– Teško je prikazati svu muku i borbu za jednaka prava. Kao crkveni čovjek borim se za jednakost, jer ako ne opstane hrvatski narod neće ni Crkva. Daytonski sporazum podijelio je BiH, a ne poštuju se sve njegove odredbe. Mi smo u BiH kao tronožac, ako jedna noga nije jednaka – padamo – istaknuo je kardinal Puljić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari