Connect with us

Komentar

Dodik u Zagrebu kao trijumf hrvatsko-srpskog pomirenja

Objavljeno

-

Foto: Klix.ba

Posjetom Zagrebu, i prijemu kod predsjednika i premijera Hrvatske, Milorad Dodik postiže politički uspjeh kakav ne bilježi ni jedan srpski lider u bližoj, a ni daljoj povijesti srpsko-hrvatskih odnosa.

I to samo jedan dan nakon što je isti taj Dodik najavio „ujedinjenje srpskih zemalja“.

Kronično nezainteresiranoj i neinformiranoj hrvatskoj javnosti Dodikov posjet Zagrebu će možda biti čudan, no za one koji poznaju BH političke prilike u BiH, posjet je logičan vrhunac dobrih odnosa Milorada Dodika sa praktično svim hrvatskim političarima, kako u BiH tako i u Hrvatskoj, piše Tvrtko Milović na Facebooku.

Prije svega, Milorad Dodik dolazi u funkciji predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH. Ovo je svakako diplomatska šamarčina za Željka Komšića, člana „iz reda hrvatskog naroda“ i Šefika Džaferovića kao predsjedavajućeg, napisao je Milović te podsjetio:

Upravo je Dodik blokirao Komšićevu tužbu protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta, i pri tom ubrzao izgradnju vrlo važnog mosta kod Gradiške koja će skratiti put između Banja Luke i Zagreba na skoro sat vremena vožnje.

Dodik, u funkciji srpskog lidera i predstavnika BH Hrvata u Predsjedništvu BiH ustvari potvrđuje koliko je srpska politika u BiH naprednija od politike Aleksandra Vučića. Pri tom, Dodik dolazak potvrđuje i otvorenost Hrvatske da ostvari realan utjecaj na Bosnu i Hercegovinu, posebno u vidu zaštite Hrvata.

Ne treba dvojiti da je ovaj sastanak dogovorio jedini čovjek koji ima dobre osobne odnose sa Milanovićem, Plenkovićem i Dodikom – Dragan Čović.

Sastanak je sigurno zahvala Dodiku za sve ono što je učinio na zaštititi hrvatske konstitutivnosti u BiH. Dodiku je posjet Zagrebu najveći diplomatski uspjeh nakon sastanaka kod Putina.

Naravno, posjet je i prst u oko bošnjačkoj politici koja se čvrsto drži politike komšićizma – nametanja političkih predstavnika Hrvatima.

Najmanje deset godina ni jedan hrvatski premijer se nije bilateralno sastao s nekim bošnjačkim političarem, a da se sastane i premijer i predsjednik Hrvatske samo s bošnjačkim članom predsjedništva još nije zabilježeno još od vremena kada je Franjo Tuđman dao lentu Aliji Izetbegoviću.

Koliko je posjet ustvari pun pogodak pokazuje prijeteća izjava Šefika Džaferovića koji je najavio „posljedice“.

Džaferović Zagrebu zaprijetio ‘posljedicama’

Njega je kao i uvijek pratio Željko Komšić koji je izjavio da se „nikad neće ostvariti sporazum iz Karađorđeva!“ Eto tako on vidi sastanak u Zagrebu.

Na Dodikova ujedinjenja sa Srbijom ranije se javio Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke koji je „oštro zaprijetio“ da nema disolucije BiH mirnim putem! Kao eto on će podići vojsku neku da to spriječi…

Reakcije, reakcije i samo reakcije

Izljevi ogorčenja i nemoći potvrđuju do koje mjere je posjet Dodika Zaghrebu otriježnjujući za bošnjačku elitu. Ulazak u drugu deceniju od kako ni jedan bošnjački političar nema nikakvu komunikaciju ni sa jednim relevantnim hrvatskim političarem sigurno je bolan.

Vremena Stjepana Mesića davno su iza nas. Pokušaji da se od nekakvih lokalnih političara tipa Mirele Ahmetović naprave saveznici koji će preokrenuti hrvatsku politiku samo su posljedica očaja.

Nemoćni da se odmaknu od ratne retorike bošnjački predstavnici praktično su izolirali Bošnjake u osamljeni narod koji u svojim susjedima umjesto prijatelja i saveznika vidi isključivo agresore.

Padom Mila Đukanovića, prvi bošnjački prijatelji udaljeni su do nepriznate i nejake Prištine.

Dok srpska politika otvoreno radi na ujedinjenju srpstva i istovremeno radi na pomirbi sa Hrvatima, bošnjačka politika svela se na prazne prijetnje Šefika Džaferovića i njihovih trabanata Željka Komšića i Peđe Kojovića.

Kažu i Komšić i Džaferović da je posjeta Dodika „privatna“. Kao da su njih trojica kućni jarani pa se privatno susreću u kafani…

Ne. Milorad Dodik je član Predsjedništva BiH i susreće se s dvojicom najvišepozicioniranih političara susjedne Hrvatske. Ničeg privatnog tu neće biti. Bit će to vrlo političan čin pomirenja dva naroda.

Hoće li se Bošnjaci pridružiti pomirenju ovisi isključivo o rezultatima današnjeg sastanka Izetbegovića i Čovića o izbornom zakonu i svjesnosti prvog koliko ustvari Bošnjake košta Komšić u Predsjedništvu BiH, komentirao je Tvrtko Milović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari