Connect with us

Balkan

Porfirije u društvu Vučića i Dodika otvoreno govorio o ‘promjeni granica’!

Objavljeno

-

Foto: EPA

Otvaranje radova na dijelu autoceste između Beograda i Banje Luke srpski dužnosnici i predstavnici Srpske pravoslavne crkve iskoristili su za promiviranje teza o srpskom jedinstvu i koketirali s promjenama granica, izazvavši oštru reakciju američkog veleposlanstva u BiH.

Postavljanje temeljnoga kamena na dionici koja povezuje Sremsku Raču u Srbiji i Bijeljinu u BiH organizirano je u vrijeme predizborne kampanje u BiH.

Na skupu su bili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik i poglavar Srpske pravoslavne Crkve Porfirije.

Dodik je Vučića pozdravio s riječima ‘dobrodošli na svoje i među svoje’ i nastavio kako će Srbi jednoga dana biti jedinstveni. “Danas Srbi imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju i nastavit ćemo se boriti za naše jedinstvo”, rekao je Dodik.

Vučić je pozvao Srbe da čuvaju ‘mir i slobodu samo pod jednom zastavom’. “Kada je o slobodi riječ, Srbiju i Republiku Srpsku ništa ne može podijeliti”, istaknuo je Vučić.

Porfirije je istaknuo da su granice promjenljiva kategorija. “Svi znamo da su se kroz povijest granice država mjesta mesta obitavanja našeg naroda mijenjale, a nismo sigurni da u povijest u kojoj je sve relativno, neće se mijenjati i ubuduće”, rekao je vladika.

Na najnoviji Dodikov istup reagiralo je američko veleposlanstvo navodeći na Twitteru kako će SAD snažno odgovoriti na svaku antidaytonsku aktivnost.

“Sve prazne priče gospodina Dodika ne mogu promijeniti fundamentalnu činjenicu da Republika Srpska nije država. To je jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta. Njegova težnja za ‘Nezavisnom Srpskom u BiH’ ne štiti Republiku Srpsku ili njezine stanovnike, već se kocka s njihovom budućnošću”, upozorilo je veleposlanstvo. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari