Connect with us

BiH

Dodik zahvaljuje Čoviću na potpori RS, Izetbegović nezadovoljan

Objavljeno

-

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u srijedu kako je veoma zahvalan lideru HDZ BiH Draganu Čoviću jer je došao u Banju Luku i tamo na sjednici parlamenta Republike Srpske podržao taj entitet dok je bošnjački čelnik Bakir Izetbegović to ocijenio kao zapreku postizanju dogovora o izbornom zakonu.

“Ako je išta vrijedilo na posebnoj sjednici (parlamenta RS) onda je to što je Dragan Čović došao i rekao to što je rekao”, kazao je Dodik u intervjuu za televiziju RS (RTRS).

Čović je u govoru koji je održao pred zastupnicima u Narodnoj skupštini RS pozvao na očuvanje tog entiteta opisavši to kao najbolji način da se sačuva BiH kao država tri konstitutivna naroda odnosno kako bi se spriječila nastojanja za uspostavu unitarne države za što odgovornim smatra Bošnjake.

Čović je tvrdio kako je na djelu Dayton II čiji je cilj ukloniti odredbe o konstitutivnosti naroda kao temelju BiH.

Dodik je kazao kako Čovića doživljava kao osobu koja je prijatelj i Srba i i Bošnjaka ali istodobno dosljedno zastupa “svoje interese”.

Hvalio je i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića za kojega je ocijenio da o stanju u BiH govori “racionalno i točno”.

Ustvrdio je kako je to upravo rezultat dobrih odnosa koje su izgradili hrvatski i srpski političari u BiH.

“Kako bi se danas prema nama odnosili Europska unija, NATO, međunarodna zajednica da mi majoriziramo Hrvate kao što to rade Bošnjaci? Kako bi se hrvatska država i politika odnosila prema Republici Srpskoj? Da li bi čuli predsjednika Milanovića koji govori veoma racionalno i veoma točno. Za nas je veoma korisno da surađujemo”, kazao je Dodik ustvrdivši kako takva suradnja nije na štetu Bošnjaka.

Bošnjake je ipak optužio da od BiH nastoje stvoriti svoju nacionalnu državu u kojoj bi Hrvati i Srbi bili manjina.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je gotovo istodobno u programu sarajevske televizije Hayat kazao kako je Čović odlaskom u Banju Luku i potporom RS samo smanjio šansu za bilo kakav dogovor o novom izbornom zakonu.

“Tom izjavom Dragan Čović rapidno smanjuje šanse da se u pregovorima koji su još uvijek živi nešto postigne. On sasvim svjesno nervira i provocira bošnjački korpus i sužava prostor predstavnicima Bošnjaka da naprave kompromis kada je u pitanju izlazak u susret hrvatskim predstavnicima da dođu do člana Predsjedništva BiH. Ne znam je li njemu i cilj da se ta stvar riješi”, kazao je Izetbegović.

Komentirajući cjelokupnu krizu u BiH Izetbegović je kazao kako je siguran da će uskoro uslijediti “bolne sankcije” Zapada koje će Dodika onemogućiti u provedbi planova za urušavanje ustavnog ustroja države. Ustvrdio je kako će u tome sudjelovati Njemačka, Velika Britanija, Italija i skandinavske zemlje te kako će neke sankcije biti usuglašene i na razini EU-a. (Hina)

Čović pisao Palmeru i Eichhorst: ‘Nema uvjeta za održavanje izbora’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari