Connect with us

BiH

Dodika razočarala EU, cjepivo će tražiti od Rusa

Objavljeno

on

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u petak kako je razočaran nesposobnošću Europske unije da pravodobno osigura cjepivo protiv koronavirusa te je najavio kako će rješenje za taj problem tražiti u Rusiji.

“Razgovarao sam s važnim ljudima i Republika Srpska će u veljači dobiti 100 tisuća doza cjepiva od ruskih proizvođača”, kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo u Istočnom Sarajevu.

Dodao je kako je to logičan rezultat činjenice da postoji sve veći problem u nabavci cjepiva zapadnih proizvođača te da nema niti naznaka kada bi BiH mogla dobiti doze koje je od njih odavno naručila.

Dodik je problem s nabavkom cjepiova iskoristio kako bi ponovo istaknuo svoj euroskepticizam.

“EU se nije snašla na početku pandemije, a nije se snašla ni sada, pa je to ozbiljan problem povjerenja u temeljna načela EU odnosno u njenu solidarnost”, kazao je Dodik.

Na pitanje novinara zašto govori samo o nabavci cjepiva za RS kada već nastupa u ulozi predsjedatelja Predsjedništva BiH, Dodik je odgovorio kako on ne predstavlja sve građane BiH, nego samo Srbe i RS.

Poručio je da ga ne zanima kako će Federacija BiH rješavati problem cjepljenja svog stanovništva te da je stvar vlasti tog entiteta hoće li slijediti primjer RS i tražiti rješenje kod ruskih proizvođača.

Vlasti RS autonomno pregovaraju o nabavci cjepiva iz Rusije iako Agencija za lijekove BiH za to još nije dala odobrenje s obzirom da nisu okončane sve faze testiranja kroz koje su prošla cjepiva zapadnih proizvođača. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari