Connect with us

BiH

Dodikov savjet onima koji negiraju genocid

Objavljeno

-

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je u vezi sa Zakonom o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, da će svaki građanin koji eventualno bude pozvan na krivičnu odgovornost u vezi sa tim, dobiti zaštitu organa entiteta Republika Srpska.

“Svako na tom planu treba da se obrati najbližoj policijskoj stanici, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u tom smislu ima nalog da spriječi bilo kakvo nasilje ili privođenje. Svako ko bude prijavljen dobit će zaštitu”, rekao je Dodik za ATV.

On je rekao da bi takvi postupci mogli dovesti u situaciju da RS zabrani na svojoj teritoriji djelovanje Državne agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

“U to ne mora niko sumnjati. To su naši koraci, pa ako to žele, neka ih samo izazovu”, poručio je Dodik.

On je istakao da visoki predstavnik ne može donositi zakone i da, u tom smjeru, to nisu takozvana bonska ovlaštenja, već podvala i blef međunarodne zajednice.

“Ako sad podvijemo rep i šutimo, onda će ovdje 70 do 80 posto ljudi otići u zatvore…”, upozorio je Dodik, piše N1 info.

On je istakao da visoki predstavnik ne može donositi zakone i da, u tom smjeru, to nisu takozvana bonska ovlaštenja, već podvala i blef međunarodne zajednice.

Milorad Dodik rekao je da su izjave Željka Komšića da BiH može biti multikulturalna i bez konstitutivnosti samo njegov osobni stav, jer taj član Predsjedništva nije mjerodavan, ni legitiman, niti ima ikakvu kvalifikaciju da odlučuje o tome što je demokracija.

Komšić: Ja se otvoreno zalažem za odbacivanje konstitutivnosti

Dodik je napomenuo da je demokracija ono što je legalno i legitimno, te poštovanje procedura.

On je za ATV rekao da je demokracija propisana pravnim aktima, ali da je problem što se to u BiH ne poštuje.

– Komšić ne predstavlja Hrvate da bi mogao reći da je to njihov stav. Također, njegov stav nije ni stav Predsjedništva, koje se nikada o tome nije dogovorilo… On mlatara i u zabludi drži dio javnosti koja ga sluša, misleći da je važan i ozbiljan – kaže Dodik, prenosi Srna.

Dodik je naglasio da je to samo Komšićev i stav jedne dramatične manjine u BiH.

– S druge strane, većinski stav naroda u BiH je da se BiH može samo očuvati samo kao zemlja s tri konstitutivna naroda u kojoj će se njihovi legitimni, a ne kamuflirani predstavnici kao Komšić, suštinski dogovarati i doprinositi miru i razvoju – kaže Dodik.

On je rekao da ne vjeruje da je itko u Srpskoj uznemiren zbog toga što BiH ne funkcionira zahvaljujući aktualnoj krizi kojoj je doprinijelo nametanje zakona bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka.

– To samo pokazuje da mi u BiH, i kada je nema, mirno živimo, radimo i nemamo nijedan problem… I onda ćemo doći do toga da se jednom upitamo – što će nam BiH? To je suštinsko pitanje i ovo pokazuje da bez organa na nivou BiH možemo da radimo, živimo i to nastavimo – naglasio je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, u Srpskoj nitko ne treba da se nervira i uzbuđuje u vezi toga.

– Opozicija u Srpskoj jeste nešto uznemirena, ali neka sačeka izbore naredne godine, jer oni nisu sada ili za mjesec. U tom pogledu bilo bi apsolutno dobro da pokušamo očuvati postignuto zajedništvo kada je riječ o nastupu na nivou BiH – rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je rekao da Srpskoj formalno ne trebaju zajednički organi BiH, iako druga strana “može nešto da napravi u Zastušničkom domu Parlamentarne skupštine BiH”.

– Ali, taj dom ne može imati konačnu odluku, ako je ne potvrdi Dom naroda, što se može uraditi i bez opozicije. Mi nosimo osnovnu odgovornost. Bavimo se politikom u kojoj poštujemo odluke i zaključke Narodne skupštine /i o neodlučivanju u zajedničkim organima BiH/, koje je u znatnoj mjeri kreirala opozicija. Zajedništvo u tom smislu je važno, jer ako nismo jedinstveni, to ohrabruje političko Sarajevo i strance koji traže pukotine među nama, iako im ni to neće pomoći – istakao je Dodik.

On je dodao da je vladajuća koalicija u Srpskoj kompaktna, te da je stabilnost Vlade garantirana.

– Naša ekonomska situacija je odlična i opozicija može pričati što hoće. Povećanje BDP-a koje je, usprkos krizi, u dva kvartala ove godine veće 10 posto nego lani je rezultat za koji se skida kapa, kao i za povećanje proizvodnje za isti procenat. U najmanju ruku, oni u tom smislu mogu da ćute, ako ne mogu da hvale – rekao je Dodik.

On je naveo da su svi financijski tokovi Srpske pozitivni, da je proračun stabilan i da se na vrijeme servisiraju sve obaveze.

– Dajemo doprinos razvoju ekonomije i pokušavamo i razvijamo neke nove investicije i projekte, koje ćemo sprovesti, iako postoje blokade s nivoa BiH – rekao je Dodik.

On je istaknuo da Srpska nikada nije zaustavljala razvoj u Federaciji BiH, iako oni pokušavaju da onesposobe i zaustave sve što mogu u Republici.

– Zato nam ne treba takva zemlja. I zato ne želim da kažem budućim naraštajima da je takva zemlja moguća. Ta BiH nije moguća. To je samo zemlja koju je neko nametnuo da bi se ovdje igrao s nama, poput nelegitimnog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je na zalasku karijere. Dakle, neću dozvoliti da tako neko dođe bezveze, sa strane, i nama govori što da radimo ili nameće zakone – rekao je Dodik.

On je ponovio da je čovjek koji nema mržnju prema nikome i da bi pomogao i učinio svakome kome može u BiH, ali da je problem što je politički nemoguće u postojećem ambijentu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari