Pratite nas

BiH

Dodiku prednost da sastavi vlast, HDZ i SDA preuzimaju FBiH

Objavljeno

na

Neizvjesnost i dalje traje u RS-u gdje se u posljednji trenutak pokušavaju kupiti zastupnici za većinu

Vrlo tijesna prednost u Narodnoj skupštini Republike Srpske koju koalicija predvođena SNSD-om Milorada Dodika ima ispred SDS-a i Dijaspore razlog je velike nervoze te pokušaja da i jedna i druga strana probaju uz pomoć prebjega osigurati četiri godine izvršne vlasti.

Puno bliži konačnoj ovjeri većine je SNSD, Demokratski narodni savez i Socijalistička partija, dok, pak, SDS, NDP i PDP vjeruju kako bi uz pomoć dijela stranih diplomata, utjecaja iz Srbije i potpore koalicije ‘Domovina’ mogli istrgnuti nekog od zastupnika aktualne vladajuće većine. A prema rezultatima izbora, Dodikov blok, koji je de facto pobijedio na izborima, ima 42 od 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Zajednički nastup potvrdili su na sastanku održanom u Zvorniku čelnici koalicije Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić i time djelomično razočarali planove dijela oporbe da će ipak neka od stranaka iz Dodikova bloka promijeniti koalicijski dres.

SNSD – DNS – SP u RS-u

“Koalicijski partneri SNSD, DNS i SP usuglasili su se u tome da stranke iz Republike Srpske formiraju vlast nakon čega nitko neće moći bilo kakvim uvjetovanjima ili bilo kakvim pričama i politikama biti jezičak na vagi”, rekao je Dodik novinarima u Zvorniku.

On je dodao da ova koalicija neće mijenjati koncepciju vlasti u stvaranju stabilne institucionalne Republike Srpske.

“Naša politika ostaje posvećena tome i želim reći da koalicija SNSD, DNS i SP ima većinu da uspostavi Vladu Republike Srpske te da u tom pogledu ispunjava temeljni kriterij”, rekao je Dodik. On je istaknuo i kako konačno treba reći da je izborni pobjednik upravo ova koalicija koja ima mogućnost s dovoljnim kapacitetom formirati vlast. Slično su ponovili partneri Pavić i Đokić.

“To naravno ostavlja i dalju mogućnost razgovora, ali u osnovi najveći dio pitanja utvrđen je na vrlo kvalitetan način”, rekao je Đokić u Zvorniku dok je, pak, Pavić jasno istaknuo kako je ‘stara koalicija’ pobjednik izbora.

SDS se žali, SDA želi biti prvi

“Mi smo u koaliciji zadovoljni što smo u ovim teškim vremenima dobili povjerenje građana da možemo formirati vlast u Republici Srpskoj”, rekao je Pavić i objasnio da na sastanku nije bilo rasprave o kadrovskim rješenjima nego o politikama koje će ove tri stranke zastupati u sljedećem razdoblju. S ovim se ne slažu iz oporbenog bloka, SDS-a i PDP-a, koji se nadaju da će ipak kupovinom nekog od izabranih zastupnika dobiti potrebnu većinu. Uz uvjet da im se pridruži i koalicija ‘Domovina’, odnosno bošnjački zastupnici. Jučer je o tome raspravljao i SDS na sjednici Glavnog odbora u Istočnom Sarajevu te su ponovili kako sumnjaju u regularnost izbora. No, kako god bilo na kraju, ovaj entitet bi trebao puno brže uspostaviti vlast nego što je to slučaj u FBiH te će napraviti prvi korak s uspostavom vlasti na državnoj razini. A tamo je uz HDZ BiH, teško zaobilazan čimbenik i Stranka demokratske akcije koja, pak, nije bila zadovoljna rezultatom susreta i porukama čelnih ljudi SNSD-a i HDZ-a BiH. Zbog očigledno povrijeđene taštine i činjenice da je ova stranka osvojila najveći broj mandata u državnom Parlamentu, poručili su da će SDA predvoditi procese uspostave vlasti kako na razini države, tako i pri uspostavi vlasti u Federaciji BiH, kao i najvećem broju županija.

ZK/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara diljem Hrvatske i BiH pale se lampaši

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Kamenjar.com

Četiristotinjak osnovnoškolaca iz Marije Bistrice odalo je počast Vukovaru na Kalvariji bistričkoga Svetišta. Riječ je o školskom projektu “I u mojoj školi živi Vukovar” koji se održava već osmu godinu.

Nakon predavanja Jasne Mihaljević – rođene Vukovarke i supruge hrvatskoga branitelja koji je preživio srpski logor te Svete mise, djeca su se u koloni sjećanja popela na Kalvariju, zapalila svijeće i poslala pozdrav Vukovarcima.

Svih ovih godina, u povodu Dana sjećanja, posebno je svečano i u zagrebačkoj Aveniji Vukovar, javlja HRT.

Također i u djelovima Bosne i Hercegovine obilježava se spomen na žrtve Vukovara, pa su svijeće upaljene u centru Širokog Brijega, Mostara i dr.

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari