Connect with us

Vijesti

Dođite s konkretnim prijedlozima što napraviti, a što vi niste napravili

Objavljeno

-

Sabor je počeo prvo ovogodišnje zasjedanje koje bi, uz dva tjedna stanke oko Uskrsa, trebalo trajati do sredine srpnja. Zastupnici i članovi Vlade minutom su šutnje odali počast palim hrvatskim braniteljima, svim civilnim žrtvama rata i svima palima za Hrvatsku.

Sjednica je, kako je i uobičajeno, počela aktualnim prijepodnevom tijekom koga premijer i članovi Vlade odgovaraju na pitanja zastupnika.

Uoči aktualnoga prijepodneva ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić komentirao je proceduru izručenja Josipa Perkovića Njemačkoj. Nije siguran hoće li se izručenje dogoditi već danas, ali je istaknuo kako se u svakom trenutku to može realizirati. Naime, njemačka strana je dobila od Županijskoga suda u Zagrebu obavijest o pravomoćnom rješenju Vrhovnoga suda o izručenju Perkovića. Predaja Josipa Perkovića Njemačkoj obavit će se u Zračnoj luci Zagreb.

“Koliki je deficit ostavio HDZ? Neugodno mi je reći”

Idući tjedan na sastanku Vijeća ministara u Bruxellesu vjerojatno će i službeno biti pokrenuta procedura prekomjernog deficita, pa je zastupnicu HDZ-a Martinu Dalić zanimalo kojim će mjerama i u kojem roku Vlada reagirati na tu proceduru i prijedloge Komisije o potrebi smanjenja deficita i sređivanja javnih financija. Vrlo kratko odgovorio joj je premijer Zoran Milanović rekavši što god da Vlada napravi – nekom se neće svidjeti. Pozvao je HDZ da ponudi svoje ideje i da prijedloge: Pozivam vas koji ste ostavili deficit za kojeg mi je neugodno reći koliki je da mi date prijedloge. Dalić je odgovorila kako je deficit za vrijeme HDZ-ove vlade nastao zbog dugova brodogradnje te kako očekuje da će se pregledati njihovi prijedlozi.

HDZ-ov Zdravko Milinović upitao je, pak, premijera hoće li uslišiti vapaje pacijenata i dati zdravstvu drugu priliku s obzirom na povećane liste čekanja u bolnicama. Dođite s konkretnim prijedlozima što napraviti, a što vi niste napravili, kratko mu je odgovorio premijer.

Milanović: Ne pritišćemo pravosuđe

Vas se proziva da vršite pritisak na pravosuđe! Što kažete na to?, upitala je zastupnica SDP-a Ingrid Antičević-Marinović premijera s obzirom na reakcije “visokog izvora” iz Vlade nakon odluke Županijskog suda u Zagrebu o izručenju Josipa Perkovića. Tada je “visoki izvor” kojeg Vlada nije demantirala poručio da odluka suda nije po hrvatskim zakonima i da je to pokušaj državnog udara s pištoljem na vodu. Premijer je odgovorio kako je Ustav jasan. Nijedna Vlada više nema mogućnost utjecaja na pravosuđe jer je taj sustav konačno zatvoren.

Pravosudna vlast je samostalna, radi po savjesti i zakonu. Trebala bi provoditi zakone koje donosi Sabor i to bi trebao biti zatvoreni krug. Nemamo sredstvo pritiska na pravosuđe, ali zadržavamo pravo da komentiramo tuđi rad. Svatko tko radi posao u interesu javnosti, koga plaćaju građani, mora biti svjestan da ga se može komentirati, odgovorio je, među ostalim, premijer.

Milanović HDSSB-u: Čuvajte se tračeva u politici

Umjesto odgovora na pitanje HDSSB-ovca Dražena Đurića o tome kako ocjenjuje dvogodišnji mandat ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića s obzirom na afere u njegovu resoru, premijer Milanović je pozvao HDSSB da se uozbilji i nastavi ponašati kao u vrijeme pregovora o izmjenama Ustava. Nabrajajući Ostojićeve “grijehe” Đurović je podsjetio kako je na početku mandata, pod pritiskom javnosti, ministar iselio iz stana najvećeg poreznog dužnika. Izvršena je, rekao je, politička čistka načelnika policijskih uprava, a onda ih je nekoliko smijenjeno zbog korupcijskih skandala. Podsjetio je, među ostalim, i na slučaj nabave ultraluksuznih terenaca. No premijer mu je poručio kako se nada da su HDSSB-ovci ljudi od riječi, da računa na njih kod izmjena Ustava te dodao: Čuvajte se tračeva u politici, naročito ako su tako ružni!

Premijerovo “ne” HDZ-u

Najkraći odgovor na zastupničko pitanje premijer je dao Domagoju Miloševiću (HDZ). Na pitanje biste li priznali da nemate ni znanja, ni hrabrosti za reforme s obzirom na rastuću nezaposlenost i gospodarstvo u raspadu, premijer je rekao: Odgovor je ne!

Na dnevnom redu je 120 točaka, među kojima su i ustavne promjene koje bi među ostalim trebale ukinuti zastaru za kaznena djela teškog ubojstva i utvrditi referendumska pravila. Prvotni plan je bio da se Ustav izmijeni na izvanrednoj sjednici u prosincu, no HDSSB je to stopirao u samoj završnici tražeći da se stručnoj i zainteresiranoj javnosti ostavi još vremena za raspravu.

Pred zastupnicima je rasprava o brojnim izvješćima i zakonima, a prvi puta će se raspravljati o Vladinu izvješću o djelovanju Hrvatske u EU-u.

Hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari