Connect with us

Herceg Bosna

Tektonske promjene u političkoj arhitekturi u Bosni i Hercegovini

Objavljeno

on

Događaju se tektonske promjene u političkoj arhitekturi u Bosni i Hercegovini, pa ono što se do jučer činilo nevjerojatnim, sada je pred realizacijom. Naime, posve je izvjesno kako će novu većinu, a samim time i Vladu Hercegovačko-neretvanske županije ustrojiti ponajprije HDZ BiH i Socijaldemokratska partija uz potporu niza manjih stranaka.

No, prije nego li se to dogodi morat će se razriješiti nekoliko nepoznanica, ali i procjena kako bi takav potez mogao biti politički rizičan. Nakon što je jedna zastupnica iz stranke bliske SDA odlučila okrenuti leđa bivšoj stranci, odnosno slijepoj vezi, stvorena je konstrukcija za sigurnih 20 ruku, što je potrebna, dvotrećinska većina za izbor nove županijske Vlade. Naime, uz HDZ BiH, koji zajedno s koalicijskim partnerima ima 13 zastupnika, SDP BiH ima još troje, piše Večernji List BiH

Srbi kao prevaga

Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990. – HS HKDU Hrast – HSP BiH ima dvojicu zastupnika, Hrvatska republikanska stranka jednoga, a Savez za bolju budućnost Fahrudin Radončić također ima dva zastupnika. SDA, kao najsnažnija bošnjačka stranka, ima osam zastupnika. Sugovornici iz SDP-a BiH, odnosno HDZ-a BiH, potvrdili su, pod uvjetom diskrecije, postojanje višemjesečnih razgovora, ali i da imaju svojevrsno odobrenje vrhova stranke za realizaciju ovoga dogovora. No, u svemu tome SDA neće stajati nepripremljeno niti će mirno čekati rasplet ove situacije.

Dio dužnosnika iz HDZ-a BiH također dvoji treba li sada ući u vlast sa SDP-om, no njihovo stajalište definitivno neće promijeniti opći smjer. To je drugi put da HDZ BiH, doduše ranije je to bilo zajedno sa SDA, ulazi u svojevrstan savez sa SDP-om. Očekuje se da će novu Vladu podržati i još nekoliko sada oporbenih opcija, a nije isključeno ni da dobiju ministarske ili pak neke druge pozicije u vlasti.

Uspostavom nove Vlade Hercegovačko-neretvanske županije konačno bi se proveli i rezultati općih izbora održanih 2018. godine. Naime, jedina županijska vlada koja dosada nije dobila novu većinu jest ona u Mostaru, a to je upravo bio rezultat nejasnih odnosa vodeće hrvatske i bošnjačke političke opcije, HDZ-a BiH i SDA. No, posve sigurno da Stranka demokratske akcije neće tako lako, a što se pokazalo i u drugim sredinama poput grada Sarajeva ili tamošnje županije, a napose Tuzlanske županije, bez ispaljenog metka prepustiti vlast SDP-u BiH. Naime, SDA kontrolira bošnjački klub te bi mogao pokrenuti pitanje vitalnoga interesa uspostavom nove Vlade. S obzirom na to da taj bošnjački blok ipak ne kontrolira Klub Srba, u županijskoj Skupštini neće biti tako jednostavno zaustaviti proces uspostave vlasti. Naime, kada bi se dvoje članova vodstva Skupštine usprotivilo određenoj odluci, ona bi bila automatski zaustavljena. 
Slično se, naime, pokušalo i s Vladom Tuzlanske županije da se zbog nepostojanja Vijeća za vitalni interes pri Ustavnome sudu Federacije BiH, a čije pak popunjavanje zaustavlja HDZ BiH, zaustavi proces imenovanja nove Vlade.

Blagoslov s vrha

U taj se prijepor uključio i Ured visokog međunarodnog predstavnika koji je, praktički, spriječio SDA da blokira volju većine u županijskoj Skupštini Tuzlanske županije. Na taj je način imenovana nova županijska Vlada sa SDP-om na čelu, a koju su poduprli SBB, Naša stranka, a jedno ministarsko mjesto dobio je čak i HDZ BiH, iako ova stranka nema nijednoga županijskog zastupnika. To pak svjedoči o kontinuitetu dogovora očito postignutog ili pak blagoslovljenog na višim stranačkim razinama. Ako bi “pao” i HNŽ, SDA bi ostao na vlasti u županijama sa sjedištem u Goraždu, Travniku, Livnu i Zenici.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari