Connect with us

Iz Svijeta

DOGOVOR DVA NAJMOĆNIJA LIDERA

Objavljeno

-

Američki i ruski predsjednik Barack Obama i Vladimir Putin u ponedjeljak su se suglasili da će njihovi vojni dužnosnici razgovarati o tome kako izbjeći sukob oko potencijalne operacije u Siriji gdje Moskva isključuje kopnene akcije, ali ne i zračne udare, no razilaze se oko uloge sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

[ad id=”68099″]

Prvi sastanak Putina i Obame nakon dvije godine, održan na rubu godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a, trajao je 90 minuta od kojih je polovica bila posvećena Ukrajini, a polovica Siriji, prenosi Reuters pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika.

Putin, koji je sastanak nazvao “vrlo korisnim i otvorenim”, ocijenio je na konferenciji za novinare nakon razgovora “da postoji po njegovu mišljenju, osnova za suradnju o našim zajedničkim problemima”.

Rusija i SAD mogli bi koordinirati zračne udare kako bi riješili krizu u Siriji, rekao je. “O tome razmišljamo. Ne isključujemo ništa. No ako moramo djelovati bit će to jedino uz potpuno poštivanje propisa međunarodnog prava”, ali nema govora o “kopnenim operacijama, o sudjelovanju ruskih vojnika u tome”, prenosi francuska agencija AFP.

Obama i Putin ranije u ponedjeljak su se na forumu u sjedištu UN-a razišli u pitanju uloge sirijskog predsjednika al-Asada, a pomaka nije bilo ni nakon bilateralnih razgovora.

Putin je rekao da ima najveće poštovanje za svog američkog i francuskog kolegu, ali da oni nisu sirijski državljani i o sudbini Asada treba odlučiti sirijski narod, a ne Obama ili francuski predsjednik Francois Hollande.

Obama je pak rekao Putinu da nema puta u stabilnost Sirije dok je Asad na vlasti. Prema riječima američkog dužnosnika Putinove nakane u Siriji su jasne: pobijediti Islamsku državu i podržati Asada.

U izlaganjima za govornicom u sklopu zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u ponedjeljak ujutro, Obama i Putin iznijeli su različita stajališta o ratu u Siriji koji traje već četiri i po godine i odnio je više od 240.000 života.

Ruski predsjednik, koji je pozvao na osnutak široke antiterorističke koalicije protiv džihadista IS-a, rekao je da je nužno u tom ratu osloniti se na predsjednika Sirije Bašara al-Asada.

Obama je osudio logiku podupiranja “tiranina” koji masakrira nedužnu djecu uz izgovor da bi bez njega stanje “bilo još gore”. U dijelu razgovora o Ukrajini Obama je ponovio američku potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu te zemlje i ocijenio da SAD vidi mogućnosti za napredak u mirovnim sporazumima iz Minska. No izrazio je zabrinutost provedbom tih sporazuma te planovima proruskih separatista da održe “nezakonite” lokalne izbore.

Odnosi Rusije i SAD pali su na najnižu razinu od Hladnog rata nakon ruskog pripojenja poluotoka Krima 2014. i potpore proruskim separatistima s istoka Ukrajine.

Hollande će s partnerima razgovarati o zoni zabrane leta u Siriji

Francuska će se sa svojim partnerima idućih dana razgovarati o prijedlogu Turske i sirijske oporbe da se na području sjeverne Sirije uspostavi zona zabrane leta, rekao je u ponedjeljak francuski predsjednik Francois Hollande.

Turska je primila gotovo dva milijuna izbjeglica iz Sirije i odavna zagovara uspostavu “zone zabrane leta” u sjevernoj Siriji radi zaštite tog područja od ekstremističke sunitske skupine Islamske države, ali i kurdskih militanata.

Zamisao ima sve više pristaša u Europi preplavljenoj stotinama tisuća izbjeglica iz Sirije i Iraka koji bježe jer se ne nazire kraj krizi.

Vijeće sigurnosti UN-a moralo bi odobriti takav prijedlog da bi dobio međunarodni legitimitet, rekao je Hollande, no diplomati predviđaju da će Rusija, saveznica režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, glasati protiv rezolucije.

“Turska predlaže uspostavu sigurne zone za izbjeglice”, rekao je visoki turski dužnosnik.

“U protivnom će novi val izbjeglica vjerojatno biti neizbježiv. To pitanje mora se riješiti unutar Sirije”, rekao je dužnosnik i pozvao Europsku uniju, Sjedinjene Države i Ujedinjene narode da se usredotoče na uzroke krize.

“Turska ideja o zoni zabrane leta na sjeveru Sirije oslobodila bi dio tog sirijskog teritorija, a tu veliku operaciju trebali bi izvesti umjereni oporbeni Sirijci i Turci”, rekao je francuski dužnosnik.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas