Dogovor jedino ako svaki narod bira svoje predstavnike

  1

  [quote]Sulejman Tihić, lider SDA, priopćio je da je s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, dogovorio da, radi provedbe ove presude, sva tri člana Predsjedništva BiH budu birana neizravno, kroz državni Parlament[/quote]

  Postizanje dogovora o provedbi presude “Sejdić i Finci” zavisi od toga hoće li stranke iz FBiH pristati da u dva entiteta na različit način budu birani članovi Predsjedništva BiH, odnosno hoće li stranke iz RS-a odustati od svog stava da u ovom dijelu države ostane izravan izbor jednog člana kolektivnog šefa države. Ovu ocjenu iznijeli su iz većine stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH nakon što je Sulejman Tihić, lider SDA, priopćio da je s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH, dogovorio da, radi provedbe ove presude, sva tri člana Predsjedništva BiH budu birana neizravno, kroz državni Parlament, kako bi bilo omogućeno da ubuduće svaki narod bira svoje predstavnike, prenose Nezavisne novine. Neizravan izbor sva tri člana podržavaju i ostale stranke iz FBiH, SDP, HDZ BiH, HDZ 1990., načelno i SBB.

  Konsenzus i različiti stavovi

  Konsenzus u FBiH kvari različito gledanje na mogućnost asimetričnog izbora. SDP, SBB i SDA protive se opciji da u RS član Predsjedništva bude biran izravno, a članovi iz FBiH posredno, te inzistiraju na istom modelu u cijeloj državi. Za razliku od njih, najjačim hrvatskim strankama odgovara i asimetrično rješenje samo da bude osigurano pravo da svaki narod bira svog predstavnika. U strankama iz RS kažu da je dobro da je konačno unutar FBiH postignut konsenzus o presudi “Sejdić i Finci”, kao uvjetu bez čijeg ispunjavanja BiH ne može tražiti status zemlje kandidata za članstvo u EU. “Zbog blokade u FBiH do sada nismo ni riješili ovo pitanje. Stav SNSD-a nije promijenjen. Mi smo za izravan izbor jednog člana Predsjedništva iz RS-a, bez nacionalne odrednice, što je suprotno rješenju koje sada zagovaraju svi iz FBiH”, kazao je Drago Kalabić, član Glavnog odbora SNSD-a.

  Odblokirati put k EU

  Identičnog stava je i Ognjen Tadić, potpredsjednik SDS-a, koji kaže da nema nikakvog razloga da iz FBiH odlučuju kako će biti biran član Predsjedništva BiH iz RS. “Ni mi iz RS-a ne određujemo njima kako će birati svoje članove”, istaknuo je Tadić. Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ-a BiH ističe da će međustranački razgovori biti intenzivirani od idućeg tjedna, poručuju da o ovom pitanju mora što prije biti postignut kompromis ako se iskreno želi odblokirati europski put BiH. “Otvoreni smo za sve prijedloge koji će jamčiti istinsku jednakopravnost. Budući da su stranke iz Sarajeva protiv asimetričnih rješenja i tri izborne jedinice, posrednim izborom kroz Parlament BiH moguće je postići da u Predsjedništvo budu izabrani legitimni predstavnici naroda”, rekla je Krišto, naglasivši da bi i ostali trebali pokazati istu volju za kompromisom i ustupcima.

  VLM

  facebook komentari

  • peppermintt

   “Mi smo za izravan izbor jednog člana Predsjedništva iz RS-a, bez
   nacionalne odrednice, što je suprotno rješenju koje sada zagovaraju svi
   iz FBiH”,”

   haha koji spin, kao da iz etnički posve čistog rs i može biti biran bilo tko drugi osim Srbina