Connect with us

Politika

Dogovora nema, blokada traje. Bevanda upozorava na uskraćivanje slobode kretanja

Objavljeno

-

[quote]Dopis je Bevanda uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA), Ministarstvu sigurnosti BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela te Obavještajno-sigurnosnoj agenci (OSA).[/quote]

Prosvjednici okupljeni ispred Zgrade institucija BiH i dalje nikoga ne puštaju iz zgrade, a onemogućavaju i ulaza u nju.

Prema informacijama do kojih su došli novinari koji se nalaze u Zgradi institucija, tri osobe koje su unutar zgrade od ranih jutarnjih sati, su zatražile liječničku pomoć. Među njima je i poslanik SNSD-a Slavko Jovičić.

Uposlenici Parlamenta BiH tvrde da prosvjednici ne dozvoljavaju prolazak vozila Hitne pomoći do Zgrade institucija. Inače, još uvijek traje sjednica užeg Kolegija Zastupničkog  doma, a novinari su saznali da je usvojen zaključak po kojem sjednica neće biti nastavljena do ispunjavanja adekvatnih uvjeta za rad parlamentaraca.

Novinarima koji su u zgradi skoro niko ne želi da daje izjave. Pojedini zastupnici su u neslužbenim razgovorima s predstavnicima medija rekli da se raspravlja i o zaključku koji je predložio predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Bećirović da Vijeće ministara BiH do 15. lipnja pokuša postići konsenzus o jedinstvenom rješenju o JMB, a koji bi potom na sjednici 17. lipnja razmatrao Zastupnički dom.

Podsjećamo da se u Zgradi nalaze i učesnici Konferencije guvernera zemalja jugoistočne Europe. Ni njima nije dozvoljen izlazak iz zgrade.
Bevanda upozorava

Ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te Zgrade prijateljstva Bosne i Hercegovine i Grčke u tijeku je prosvjed građana koji onemogućuju slobodu kretanja prisutnih osoba u ovim zgradama, upozorava se u žurnom dopisu predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande.

Dopis je Bevanda uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA), Ministarstvu sigurnosti BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela te Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA).

Naveo je da se ovim institucijama obraća zbog ugroženosti osoba u ovim zgradama, kao i zbog uskraćivanja slobode kretanja zastupnika Parlamentarne skupštine BiH, djelatnika Vijeća ministara BiH, te svih drugih djelatnika u navedenim zgradama.

Zatražio je da se poduzmu sve aktivnosti, a sukladno nadležnostima ovih institucija, kako bi se otklonio ovaj problem te u tom kontekstu zatražio žurno djelovanje, stoji u dopisu predsjedatelja Bevande.
Dogovora nema

Kako piše Klix.ba pregovori sa predstavnicima parlamentaraca nisu urodili plodom, kazao je jedan od prosvjednika, sarajevski glumac Feđa Štukan. Na novoj sjednici 17. lipnja najvjerojatnije neće sudjelovati zastupnici iz RS-a, što znači da neće biti kvoruma i ponovo se neće moći donijeti zakon.

Predvodnici prosvjednika rekli su da se u zgradi nalazi i 200 bankara iz jugoistočne Europe, ali da ni oni neće napustiti zgradu.

Zakon neće biti donesen ni u narednih nekoliko dana, a predstavnicima prosvjednika obećali su samo da će na sljedećem zasjedanju stavka o JMB-u biti prva na dnevnom redu.

Prosvjedi se nastavljaju.

dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari