Connect with us

Naši u svijetu

Dogovoreno trodnevno primirje: Izrael povlači vojsku iz Gaze

Objavljeno

on

72-satno primirje između Izraela i palestinskog pokreta Hamasa zaključeno uz posredovanje Egipta, službeno je stupilo na snagu u utorak u 8.00 sati po mjesnom vremenu (7.00 sati po srednjoeuropskome) u Pojasu Gaze.

israel-gaza
Nekoliko minuta prije njegova stupanja na snagu iz palestinske enklave su poletjele rakete prema desetku izraelskih gradova na jugu Izraela, među kojima su Ašdod, Aškelon i Beršeba, te prema okolici Jeruzalema, gdje su se oglasile sirene.

Hamas je rekao da je salva raketa dugog dometa osveta za “izraelske pokolje”.

Izraelsko zrakoplovstvo je pak izvelo niz napada na mjesta u Pojasu Gaze, rekla je glasnogovornica vojske.


Izraelska vojska najavila je povlačenje izraelskih kopnenih snaga iz Gaze uoči 72-satnog prekida vatre.

“Izraelske obrambene snage bit će razmještene na obrambene položaje izvan Pojasa Gaze i te ćemo položaje držati”, rekao je novinarima potpukovnik Peter Lerner.


Završilo uništavanje tunela

Izrael je objavio i da je završio svoju glavnu misiju u Pojasu Gaze – uništavanje tunela koje su iskopali palestinski gerilci, a koji ulaze u izraelski teritorij, objavile su dvije glavne izraelske radio-stanice.

Najmanje 32 podzemna infiltracijska prolaza i deseci ulaznih rupa locirani su i razneseni prije nego što stupi na snagu dogovor o prekidu vatre postignut uz egipatsko posredovanje, objavio je radio izraelske vojske.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozdravio je odluku Izraela i Palestinaca da prihvate 72-satno primirje i pozvao je obje strane da ga poštuju te da “pokažu maksimalnu suzdržanost” uoči njegova stupanja na snagu u sedam ujutro, a Sjedinjene Države također su zadovoljne što je dogovor postignut, javljaju agencije.

U Banovu priopćenju još se pozivaju zaraćene strane da “što prije u Kairu počnu pregovore kako bi postigle dogovor o trajnome prekidu vatre te da rješavaju probleme koji su u srcu” ovoga sukoba, piše France Presse.

“Ujedinjeni su narodi spremni pružiti punu potporu naporima” da se sukob riješi, dodaje se u priopćenju.

Bijela kuća pozdravila je dogovor o 72-satnom primirju, ali je objavila i da sad palestinski islamistički pokret Hamas mora ispuniti svoje obećanja.

Izrael i Hamas u ponedjeljak navečer pristali su na egipatski prijedlog o 72-satnome prekidu vatre u Gazi, nakon 28 dana izraelske ofenzive u kojoj je po palestinskim izvorima dosad poginulo 1834 Palestinaca, uglavnom civila, a više od četvrtine stanovnika te siromašne enklave od 1,8 milijuna ljudi prognano je. Tri tisuće palestinskih kuća uništeno je ili oštećeno.

U palestinskim prekograničnim topničkim napadima poginula su 64 izraelska vojnika i troje civila.

Po planu, nakon početka primirja, palestinski i izraelski predstavnici doći će u Kairo na pregovore o dugoročnijem rješenju, javlja Reuters. (hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari