Connect with us

Politički rentgen

Dok Milanović ruši, Plenković gradi!

Objavljeno

-

Predsjednik Hrvatske vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na europskom Socijalnom samitu u Portu. Nakon samita na kojemu su se europski čelnici svih europskih država nakon dužeg vremena našli oči u oči, dao je izjavu novinarima.

– Sinoć smo raspravljali o daljnjim aktivnostima u pogledu borbe protiv covida, o cjepivu i o zelenoj digitalnoj potvrdi. To bi trebalo omogućiti lakši protok ljudi za vrijeme turističke sezone i očekujemo dogovor u idućih nekoliko tjedana. Danas smo imali i konferenciju s Indijom i razgovarali smo o strateškom partnerstvu Indije i EU, sporazumima o slobodnoj trgovini, klimatskim promjenama…

Komentirao je i ograničavanje rada nedjeljom te izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da je to ‘predizborna finta’.

– Nisam vidio što je on rekao, pretpostavljam da je i dalje u nekoj kampanji gdje nastoji preostale džepove SDP-a učiniti živima jer Grbin ne postoji. Ovo je kampanja dosad neviđena da ju radi predsjednik republike, a bivši predsjednik SDP-a. To je valjda neko novo poimanje demokracije kao i salva uvreda prema novinarima HRT-a… Očekivao sam da će ga HRT i novinari prijaviti Europskoj federaciji novinara i tražiti zaštitu i osuditi takav čin. Takvo političko divljaštvo i primitivizam prema medijima je neviđen. Što se tiče rada nedjeljom, mi smo u proteklim mjesecima temeljito radili na prijedlogu izmjena zakona o trgovini. Većina građana je za zabranu rada nedjeljom. Želimo omogućiti rad nedjeljom do 16 nedjelja u godini čime bismo apsolvirali sve potrebe što se tiče turističke sezone, omogućilo bi se rad centara u vrijeme blagdana a našao bi se balans između radnih aktivnosti i obiteljskog života. To je izbalansiran i primjeren prijedlog, nije ni na koji način povezan s ovom izbornom kampanjom, poručio je Plenković iz Porta.

Možemo li uopće zamisliti kakve salve uvreda bi se svalile na pleća bilo kojega predsjednika Hrvatske vlade iz redova HDZ-a da su na sličan brutalan način išli đonom na HRT ili bilo koji drugi medij kao što je to učinio Milanović u svom neobuzdanom rušiteljskom nagonu? Sjeća li se netko što su prosvjednici protiv Radmanove HRT doživljavali dok je HRT bila pod notornom kontrolom upravo tog Zorana Milanovića kao premijera Hrvatske. Sjeća li se tko kako je prošao novinar Marko Jurić kada je u svojoj tv emisiji problematizirao četničke pjesme? Sjeća li se netko kako su nazivani prosvjednici pred zgradom u kojoj je stolovala Mirjana Rakić kao voditeljica Vijeća za elektroničke medije? Deset tisuća legitimnih prosvjednika na čijem je čelu bio i prof. Zdravko Tomac jednostavno su proglašeni fašistima i ustašama, a Marko Jurić je dobio zabranu emisije koja je konačno i zauvijek ugašena! I sve to u režiji Zorana Milanovića, koji traži pučističke smjene na HRT-u!

Razlika između legitimiteta prosvjednika protiv Radmana i Mirjane Rakić je u tome što nitko od njih nije bio ni predsjednik Republike Hrvatske niti predsjednik Vlade Republike Hrvatske. A to je ogromna razlika, jer koristiti institucionalnu moć predsjednika Republike kako to danas čini Milanović i otvoreno stati na čelo ujedinjene lijeve i desne oporbe u predizbornom folkloru protiv vladajućeg HDZ-a, neviđen je politički skandal u povijesti naše domovine. Ulični vokabular koji koristi Milanović u svojoj silnoj netrpeljivosti prema Plenkoviću i ostalim visokim dužnosnicima HDZ-a, okidač je za lavinu mrziteljskih komentara na društvenim mrežama i umjesto da administratori na jednostavan način ograniče eklatantan govor mržnje, oni to čini se, svojim pasivnim promatranjem još više potiču, što bi u datom trenutku moglo prerasti u ozbiljno nasilje i nove kalašnjikove pred Banskim dvorima.

I dok Milanović kao SDP-ov mesija nastavlja svoj rušilački pohod u Hrvatskoj , u čijim je granicama zarobljen kao King Kong na Pantovčaku, jer ga nitko ni ne zove iz međunarodnih krugova u bilo kakvu posjetu, Plenković uspješno popravlja i gradi imidž Hrvatske kao ravnopravnog partnera u Europi i globalnoj međunarodnoj zajednici. Bez obzira tko što mislio o Andreju Plenkoviću, o njegovom upitnom svjetonazoru, Plenković će biti prvi predsjednik Vlade Republike Hrvatske koji će donijeti zakon o ograničavanju rada nedjeljom što je jako dobra vijest makar i u ovom predizbornom vremenu. Hvala Bogu, kao što smo kazali hvala Bogu kada su u sličnom ozračju Bandić i HDZ maknuli Tita s najljepšeg trga u Zagrebu, a neki Milanovićevi favoriti ga danas žele vratiti na bijelom konju.

Uvijek je nekakva predizborna kampanje i uvijek se takvi i slični potezi mogu na taj način problematizirati. Bitan je rezultat, a rezultat će biti zakon NE radu nedjeljom. Ni jedan političar u Hrvatskoj na poziciji moći i vlasti do sada nije nikada branio i obranio braniteljski pozdrav „Za dom spremni“ kao što je to učinio „problematični“ Andrej Plenković. Prisjetimo se da je grupa notornih provokatora postavila HOS-ovu ploču s imenima poginulih HOS-ovaca u Jasenovcu i to na kući u kojoj je u vrijeme NDH stolovao tzv. Ustaški stan!? Provokacija pojedinih HOS-ovaca tog tipa je bila toliko perfidna i prozirna da su sva nastojanja svih onih koji su branili pozdrav „Za dom spremni“ kao čisti braniteljski pozdrav bez ikakve mrlje, pala u vodu. Jer, ja branim HOS-ov pozdrav i HOS-ovce od optužbi da su ustaški nostalgičari, a oni postavljanjem ploče na Ustaški stan u Jasenovcu upravo šalju tu poruku, šalju poruku da su upravo to, daju Pupovcu za pravo, čime su pljunuli u lice svima koji su pozdrav „Za dom spremni“ branili kao legitimni braniteljski pozdrav!

Je li Andrej Plenković bilo kada kazao da tu ploču treba baciti na smetlište, ili je takvu Milanovićevu prijetnju osudio? Ne! Ploču s imenima poginulih HOS-ovaca u Domovinskom ratu jednostavno je premjestio u javni prostor gdje joj i jeste mjesto. Stavio je HOS-ovce rame uz rame svim poginulim braniteljima na tromeđu u Novskoj, jer jedino tamo, rame uz rame sa svim poginulim braniteljima toga kraja pripadaju i HOS-ovci.

Bez ikakvog ekskluziviteta i bez populističkog davanja na važnosti samo jednoj postrojbi iz Domovinskog rata! Dan danas ta ploča stoji nedirnuta u javnom prostoru i sva nastojanja Pupovca iz vladajuće pozicije da to promjeni do sada su pala u vodu. Sva nastojanja Ognjena Krausa i sličnih također su pala u vodu, jer Plenković se čvrsto uhvatio za zaključe „Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima“ na čelu kojega je bio akademik Kustić.

I tako, dok Andrej Plenković gradi uspješnu strategiju za obnovu Zagreba i Banovine, dok njegov tim ide prema uspješnom završetku borbe protiv korone, Milanović sve to ruši kao bager, baš na tragu svoje izjave „imat ćete pakao“ ili one „ili mi ili oni“! Mi koji se volimo zvati konzervativcima, desničarima, domoljubima ili katolicima borili smo se uvijek protiv ljevice u Hrvatskoj, koja nikada nije bila hrvatska nego jugoslavenska ljevica. Danas kada je ta i takva ljevica na koljenima, na povijesnom minimumu, mnogi ne žele priznati da je upravo Plenković svojim pragmatičnim politikama taj koji je takvu ideološku olupinu doveo u stanje općeg rasula!

Ali sve to past će u vodu ako se konzervativci, domoljubi, hrvatski nacionalisti i katolici ne trgnu iz apatije i ružnog sna ispranih mozgova i zajedničkim snagama ne spriječe izbor Tomislava Tomaševića za gradonačelnika Zagreba. Jer Tomislav Tomašević je transmisija za povratak ortodoksnog neojugoslavenskog ljevičarenja na scenu i to u puno gorem obliku nego je to bilo kada SDP bio dominantan. Nije nikakvo čudo da je Tomašević Milanovićev favorit, kao simbol Soroševog Titoizma!?

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas