Connect with us

Dok mladi odlaze iz Hrvatske, hrvatska dijaspora želi povratak kući

Objavljeno

on

Da je put od nekoliko tisuća kilometara tek mali trud u odnosu na ljubav prema domovini dokazuju sudionici trećih po redu Hrvatskih svjetskih igara koje će kroz dva tjedna početi u Zagrebu, okupljajući predstavnike hrvatske dijaspore iz svih krajeva svijeta.[su_spacer]

igre-sudionici

Točnije – 750 natjecatelja iz čak 25 država svih kontinenata koji će odmjeriti snage u 14 momčadskih i pojedinačnih sportova. Čak velika većina sudionika, unatoč hrvatskim korjenima, slabo govoriti hrvatski jezik, a trećina njih malo zna o domovini svojih očeva ili djedova, ipak je svima dolazak u Zagreb iznimno važan jer im znači i povratak tradiciji.

– Cilj je Hrvatskih svjetskih igara okupiti na jednom mjestu Hrvate iz što više država svijeta koji će se natjecati u različitim sportovima, no znatno više od toga družiti s ostalim predstavnicima dijaspore i to u domovini, u koju će mnogi, sudjelujući na Igrama i prvi puta uopće doći – pojašnjava Željko Batarilo, ravnatelj Hrvatskih svjetskih igara koje će se održavati od 21. do 26. srpnja na nekoliko zagrebačkih lokacija, uz svečano otvaranje na Trgu bana Jelačića.

batarilo

I dok mnogi mladi pritisnuti teškom egzistencijom odlaze iz Hrvatske “trbuhom za kruhom”, dio sudionika Igara već najavljuje kako želi ostati u Lijepoj našoj – ne samo da bi je bolje upoznali, nego da bi u njoj i živjeli.

– Već imamo jednog mladog plivača iz Angole čiji je otac Hrvat, te koji je odlučio nakon sudjelovanja na Igrama ostati studirati u Zagrebu, a poslije moguće i živjeti i raditi u Hrvatskoj. Poput njega još je nekolicina sudionika odlučila još bolje od samog druženja za vrijeme Igara, upoznati domovinu svojih predaka te najavila dulji boravak, pohađanje tečajeva hrvatskog jezika ili pak studiranje na zagrebačkim učilištima – najavljuje ravnatelj Hrvatskih svjetskih igara.

A povratak predstavnika hrvatske dijaspore u domovinu upravo je i jedan od ciljeva Hrvatskih svjetskih igara, koje se ove godine igre-nogometodvijaju i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države dr. Ive Josipovića te uz veliku pomoć Grada Zagreba. Ljetni mjeseci poprilično sadržajno osiromaše metropolu, čemu će svako doskočiti ovogodišnje Igre.

I to ne samo kroz brojna zanimljiva sportska natjecanja, nego i veliki broj gostiju koji će pohoditi glavni grad.

igre-odbojka

– Želimo da Hrvatske svjetske igre postanu tradicija sportskog druženja iseljenih Hrvata u domovini, da se održavaju barem svake treće godine, a s obzirom na velike infrastrukturne mogućnosti da njihovo središte bude u Zagrebu – iznosi ravantelj Batarilo planove za profesionalizaciju ove velike manifestacije koja danas počiva isključivo na volonterizmu i velikoj ljubavi prema domovini nekolicine organizatora.

Cilj je Hrvatske svjetske igre dovesti barem blizu onoga što danas predstavljaju Židovske igre koje na sportskim natjecanjima pod Davidovom zvijezdom okupljaju sportaše iz cijelog svijeta, gotovo 10 tisuća sudionika sa svih kontinenata.

– Domovina treba dijasporu okupljenu oko Igara – ne samo u gospodarskom smislu, što joj može svakako donijeti prosperitet kojega toliko željno očekuje, nego i u kulturološkom, socijološkom, pa ako želite i u sportskom smislu. Jer riječ je o velikom potencijalu hrvatski ljudi, bez obzira što je veliki dio njih rođen u državama iz kojih dolaze, bez obzira što ne govore hrvatski jezik, ali sve ih povezuje jedna neraskidiva ljubav prema domovini koju treba iskoristiti za napredak – ocjenjuje Batarilo držeći da će igre koje će kroz nekoliko dana otpočeti u Zagrebu biti odličan ispit zrelosti hrvatskih institucija, ali i građana prigrliti Hrvate pristigle iz svih krajeva svijeta u svoju domovinu.

zagrebinfo.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari