Pratite nas

BiH

Dok ne budu ‘temeljito’ ispitani, nema povratka džihadista u BiH

Objavljeno

na

Iako se u nekoliko navrata najavljivalo, pa čak i očekivao dolazak vojnog transportnog zrakoplova sa zarobljenim pripadnicima terorističke organizacije Islamske države (IS), to se ipak nije dogodilo, a puno vjerojatniji je pojedinačni dolazak nekadašnjih pripadnika postrojbi koje su se smatrale iznimno opasnim, piše Večernji list BiH.

Po dostupnim informacijama, razlog za “kašnjenje” povratka državljana iz BiH leži u činjenici da ih se sve nastoji temeljito ispitati provođenjem i posebnih metoda da bi se otkrila razina njihove, ali i prijetnje osoba s kojima su se borili prema zemljama zapadne Europe, SAD-a i svijeta.

Jedni od onih koji bi se trebali vratiti u BiH su Amir Selimović, koji je početkom godine zarobljen u oblasti grada Boguz, kao i Alija Keserović.

Narančasti kombinezoni

Obojica su upućivala prijetnje sunarodnjacima, ali i građanima BiH. Čak i likvidacijom odrubljivanjem glave aktualnom poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću. 
Selimović je sa suprugom i djecom otišao u Siriju 2015.

Godinu dana kasnije poslao je videoporuku preko YouTubea sunarodnjacima u BiH. “Molim Allaha da reis-ul-ulemu u BiH Huseina Kavazovića i njegove sljedbenike… zakoljem nasred Baščaršije”, izgovorio je Selimović u poruci objavljenoj uz istaknuto znakovlje Islamske države.

“Crknite od muke, mi znamo da će vladati šerijat cijelim svijetom. Ako se ne pokajete, radujte se svojoj propasti i narančastim kombinezonima”, poručio je Selimović Bošnjacima misleći pri tom da će ih tretirati kao što IS tretira zarobljenike.

Upravo je na ovu dvojicu, ali i na druge osobe koje su potencijalno opasne, upozorila i hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), ali i na neke druge sljedbenike koje su otkrili i radom na društvenim mrežama, a kakav je i Harun Čelenka, oko kojeg je ispletena lažna afera o vrbovanju selefija u režiji ovdašnjeg AID-a.

U javnom izvješću SOA je upozorila da se radikalizam u regiji ne smanjuje. 
“Države jugoistočnog susjedstva opterećene su širenjem radikalnog tumačenja islama koje ne priznaju stajališta službenih islamskih zajednica, zakone ni demokratsku vlast države domaćina.

Postojanje radikalnih islamističkih enklava u susjednim državama, a posebice povratak “džihadista” iz Sirije u matične države u jugoistočnom susjedstvu, uz sigurnosni rizik koji predstavlja, mogao bi utjecati na dodatni stupanj radikalizacije i širenje radikalnog tumačenja islama”, procjenjuju iz SOA-e.

Mišljenje Europske komisije

Dio izvješća uz mišljenje dostavila je i Europska komisija upozoravajući na sigurnosne izazove. 
“No, kazne su često bile blage i često su se temeljile na nagodbi.

Dvanaest vraćenih stranih terorističkih boraca osuđeno je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, s tim da je barem jedan od njih njihove kazne pretvorio u novčane kazne.

Blage kazne, u kombinaciji s odsustvom službe za uvjetno puštanje na slobodu ili bilo kakvom sustavnom isključenju ili pomoći za reintegraciju, izvor je zabrinutosti”, navodi Europska komisija.

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Vandali oskvrnuli katoličko groblje u Tuzli, otvorene i grobnice

Objavljeno

na

Objavio

Izvor: Fena/Maja Nikolić

Katoličko groblje u naselju Tetima u okolici Tuzle u Bosni i Hercegovini ovog je tjedna bilo na meti vandala, a nepoznati počinitelji su pritom i otvorili i oskvrnuli neke od grobnica, objavili su u petak lokalni mediji.

Agencija Fena prenijela je izjavu mještanina Nedjeljka Jurkića koji je kazao kako su vandali uz otvaranje grobnica polomili i oštetili nadgrobne spomenike, kipove i pobacali svijeće.

“Ovo nije prvi put. Uznemireni smo”, kazao je Jurkić.

Oskvrnuće groblja osudio je i gvardijan obližnjeg franjevačkog samostana fra Željko Nikolić.

I on je upozorio kako se ovakvi vandalski izgredi ponavljaju, a ovoga puta na meti je bilo groblje koje se nalazi uz važnu filijalnu crkvu.

“Nije prvi put da se ovo događa, ali otvaranje grobnica pokojnika zasigurno govori o mentalnom stanju društva u kojem živimo i ovakav čin nije dobra poruka”, kazao je gvardijan. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Božo Ljubić: Ravnopravnost Hrvata se može postići na dva načina

Objavljeno

na

Objavio

”Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”

Ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini moguće je postići na dva načina, izjavio je sinoć za N1 Božo Ljubić, zastupnik u Saboru Hrvatske i predsjednik Glavnog odbora HNS-a u BiH.

”Jedan od načina je kroz koncept institucionalne ravnopravnosti koji uključuje izmjene Izbornog zakona i kroz strukture Vlada, Vijeća ministara i entiteta. Mi već imamo u Vijeću ministara formulu koja može funkcionirati. To je koncept koji bi podrazumijevao zadržavanje dvoentitetskog uređenja.

Drugi koncept je refederalizacija Bosne i Hercegovine. Imamo dvije odluke Europskog parlamenta. Dosljednja federalizacija bi podrazumijevala više federalnih jedinica. Taj koncept podrazumijeva najmanje tri, a može biti i deset entiteta”, pojasnio je gost N1.

Treći entitet, naglasio je, nije realna opcija u ovom trenutku. ”Mi smatramo da to u ovom momentu nije realno i čitav naš napor je usmjeren na promjenu izbornog zakonodavstva. Da li će nekada doći vrijeme i da li će sazrijeti odnosi…

Bosna i Hercegovina ima 14 ustava. To je apsolutno neracionalno i morat ćemo kad tad ići u refederalizaciju BiH. Kad će doći vrijeme, nitko ne može reći. I zato mi ne govorimo o podjeli BiH na više entiteta. Bosna i Hercegovina sve više klizi u pravcu ciprizacije.

Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”, dodao je on. On je govorio i o ostalim aktualnim političkim temama u BiH, izbornom zakonu i formiranju Federalne vlade.

Čović: Uz ovu dinamiku Izborni zakon moguće usuglasiti do kraja ožujka

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari