Connect with us

Komentar

Dok Rusija dijeli packe Vesni Pusić, Vrdoljak odlazi na forum u Moskvu!?

Objavljeno

-

Zastupnik u Europskom parlamentu (HDZ/EPP), potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a i prvi čovjek Izaslanstva EP-a za parlamentarnu suradnju između EU i Ukrajine Andrej Plenković sinoć je gostovao u HTV-ovoj emisiji Paralele (urednik i voditelj: Danko Družijanić). Među inim, govorio je o važnosti sporazuma u Minsku, održavanju primirja u Ukrajini, nespretnim izjavama i nejasnim potezima HNS-ovih ministara Pusić – Vrdoljak te korisnom modelu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja koji uvelike može pomoći u rješavanju teške situacije u Ukrajini.

Razgovor možete pogledati u cijelosti, a u nastavku prenosimo Plenkovićeve ključne poruke:

Ključno pitanje – decentralizacija

Veliki je doprinos kancelarke Merkel i predsjednika Hollandea koji su dali potporu da dođe do primirja u Minsku, svojevrsnog „Minska 2“, koji je imao dva ključna cilja. Jedan je prekid vatre od 15. veljače, a drugi je da se otvori jedan proces stvaranja demilitarizirane zone, pa i onoga što je najbitnije, a to je početak razgovora o decentralizaciji koji bi omogućili povratak dijelova Donbasa – dijelova oblasti Donjecka i Luganska – u ustavnopravni poredak Ukrajine. Decentralizacija je kapitalno pitanje ovog sporazuma. Situacija je vrlo teška, tako da je sporazum u Minsku iznimno bitan za normalno funkcioniranje ukrajinske države.

Mir, stabilnost i teritorijalni integritet

Očekujem da će se oformiti jedna komisija za izradu novoga ukrajinskog ustava na čijem će čelu biti predsjednik ukrajinskog parlamenta g. Grojsman, kojeg ću idućeg tjedna ugostiti u Bruxellesu budući da imamo prvi sastanak parlamentarnog odbora za pridruživanje. Upravo će ta ustavna definicija statusa dijelova Donjecka i Luganska biti ključna za dugoročni mir, stabilnost i teritorijalni integritet Ukrajine.

Ukrajina – žrtva agresije

Moramo biti vrlo izravni i jasni – da nema angažmana Rusije i te svojevrsne hibridne agresije na Ukrajinu bilo bi nemoguće da tzv. Luganska i Donjecka narodna republika mogu ovoliko dugo i snažno voditi operaciju s toliko oružja. Ukrajina je žrtva agresije, tu nema dvojbe. Kada Rusija odluči da je rata dosta, tada će on prestati.

Nespretnost HNS-ovih ministara

Sporazum iz Minska predvidio je povlačenje svih stranih trupa. Tu se prvenstveno misli na one postrojbe koje su neformalno u Ukrajini, a zna se iz koje su zemlje došle. Kada je riječ o hrvatskim državljanima koji su tamo, nema nikakve dvojbe da su oni u individualnom aranžmanu. Smatram da je reakcija ruskog ministarstva vanjskih poslova bila pretjerana. Ali, ona je bila reakcija na dosta nespretnu izjavu ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić. Nezgodno je da jednoj ministrici rusko ministarstvo daje packe, dok drugi ministar – iz iste stranke – vodi izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika na forum u Moskvu samo dva dana nakon inauguracije na koju Rusija nije poslala nikoga na višoj razini od veleposlanika.

Korisna hrvatska iskustva

U ovoj situaciji Hrvatska mora biti čvrsta te biti svjesna svog članstva u EU i NATO-u. Treba ponuditi iskustva našeg modela mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. On je, kada gledate detalje, idealan za mirnu reintegraciju Donbasa u ustavni poredak Ukrajine.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari