Connect with us

Komentar

Dokoza: Peticiju sam potpisao jer ne želim Hrvatsku bez nacionalnog obilježja!

Objavljeno

on

Od kuhara do magistara znanosti, od vatrogasaca do časnika – raznolik je profil ljudi čija su se imena našla na peticiji za uvođenje  pozdrava “Za dom spremni”. Malo je koji događaj izazvao ovoliko kontroverzi u hrvatskoj javnosti kao ova peticija kojom više od 4.000 potpisnika od predsjednice RH traži uvođenje ovog pozdrava u redove Hrvatske vojske, piše Zadarski List

[ad id=”68099″]

Agrument im je obrazloženje kako je riječ o starom hrvatskom pozdravu čijim bi se uvođenjem njegovali hrvatska kultura i tradicija: “U  protivnom, protivnici ovog pozdrava mogli bi sutra doći na ideju da  nam zabrane naš pleter, zagrebačku katedralu ili Sinjsku alku” – poručuju potpisnici peticije.

Ono što je mnoge iznenadilo činjenica je da su potpis na ovaj zahtjev  dali brojni akademici, pjesnici, pa čak i biskupi i svećenici.

Među potpisnicima su i matematičari, liječnici, teolozi, naftni  stručnjaci, pjesnici, pa čak i jedan kriminalist. I studenti i umirovljenici  stali su iza ovog zahtjeva, ali i nekolicina hrvatskih novinara. Na peticiji se našlo i nekoliko poznatih zadarskih imena, poput onog  prvog zadarskog gradonačelnika i prvog veleposlanika RH u Vatikanu,  prof. Ive Livljanića. Još je jedan zadarski profesor zatražio pozdrav “Za doms premni” u  Oružanim snagama, Nikica Uglešić sa zadarskog Sveučilišta, zatim bivši  čelnik županijske Udruge veterana Domovinskog rata, Danijel Hromin,  odvjetnik Luka Šimićević, te još neka druga manje poznata imena. No,  jedno od intrigantnijih svakako je ono poznatog zadarskog povjesničara Serđa Dokoze. O razlozima potpisivanje peticije vrlo nam je otvoreno rekao:

Pozdrav “Za dom spremni” smeta samo onima kojima smeta sve  hrvatsko! To su ili nostalgičari koji žele vratiti Jugoslaviju, ili oni koji  žele Hrvatsku bez ikakvih nacionalnih obilježja, nekakvu državu svemiraca ili zombija. Ja to ne želim! Kada se je pojavila šahovnica, napali su  je da je ustaška, kada se pojavila kuna, napali su je da je ustaška, sada i   pozdrav “Za dom spremni” napadaju da je ustaški. A riječ je o pozdravu preuzetom iz stare hrvatske tradicije. Iz svega proizlazi da svi ovi koji napadaju ove simbole zapravo napadaju Hrvatku – kazao  je Dokoza za Zadarski List

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari