Connect with us

Događaji

Dolazak pape Franje sigurnosni izazov za policijske agencije u BiH

Objavljeno

-

[su_heading size=”21″]Sastanak čelnika policija regije čija je posebna tema bila posjeta pape Franje Sarajevu, za koji je konstatirano da je veliki sigurnosni izazov za policijske agencije u Bosni i Hercegovini, ali i policije zemalja u okruženju, održan je danas u Sarajevu.[/su_heading]

Osim domaćina sastanka direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića i njegovih zamjenika Mile Jurića i Uroša Pene, sastanku su, između ostalih, prisustvovali i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić, direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić i predstavnici policije Slovenije, Crne Gore i Hrvatske.

Sastanak je inače nastavak kontinuirane suradnje i razmjene iskustava o sigurnosnim izazovima s kojima se suočavaju policijske agencije u regije.

Mektić je ukazao na neophodnost suradnje policija u regiji, posebno u kontekstu posljednjih terorističkih napada u Zvorniku i Makedoniji. Kazao je da je sigurnost u regiji nedjeljiva i da se svaki sigurnosni problem, posebno terorizam, odražava na sve zemlje.

Posebno je naglasio da je posjeta pape Franje Sarajevu posjeta cijeloj regiji i da pozdravlja činjenicu da je to jedna od tema današnjeg sastanka.

U nastavku su prezentirana iskustva policije Republike Hrvatske u osiguranju tako važnog događaja, s obzirom na to da je Hrvatska više puta ugostila poglavara Rimokatoličke crkve.

Jedna od tema bila je i razmjena najnovijih saznanja o terorističkim prijetnjama u regiji. Predstavnici policije Slovenije i Crne Gore podijelili su iskustva u organizaciji i provođenju osiguranja masovnih manifestacija i događaja na kojima su prisustvovale osobe koje uživaju posebnu policijsku zaštitu.

Policije Hrvatske, Slovenije i Crne Gore su policijama u BiH ponudile pomoć u osiguranju posjete pape Franje kroz razmjenu informacija, angažiranje ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava.

Između ostalog, apostrofirana je potreba kontinuirane razmjene informacija između policijskih agencija u regiji, što je temeljna pretpostavka za efikasno suprotstavljanje terorizmu.

Na sastanku su dogovorene konkretne aktivnosti na daljem jačanju međunarodne operativne policijske suradnje na ovim sigurnosnim izazovima, priopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas