Connect with us

Analiza

Dolazi do prekretnice u Ukrajini? ‘Ovo pokazuje da se rat mijenja’

Objavljeno

-

Foto: EPA

Dok ruska vojska raketama napada ukrajinske gradove, zastalo je široko granatiranje uzduž fronta. Stručnjaci smatraju da je došlo do prekretnice.

Europska komanda vojske Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM), nalazi se u Vaihingenu, dijelu Stuttgarta u blizini aerodroma i autoputa. SAD, zajedno s više od 50 zemalja, koordinira vojnu pomoć za napadnutu Ukrajinu, koja bi ovih dana možda mogla dovesti do prekretnice u ratu, piše Deutsche Welle.

To jednoglasno izvještava nekoliko medija iz SAD-a koji su imali pristup ovom centru oružanih snaga SAD-a. Od početka srpnja zapovjeda general SAD-a Christopher G. Cavoli koji treba provesti jačanje istočnog krila NATO-a kao odgovor na ruski rat protiv Ukrajine.

Ukrajinski stožer u Europskoj komandi

U ukrajinski stožer EUCOM-a stižu stalni zahtjevi ukrajinske vojske. “Atmosfera kao u vrijeme saveznika u Drugom svjetskom ratu”, pisao je Washington Post krajem srpnja.

Polazna točka bila je donatorska konferencija za Ukrajinu koju su 26. travnja sazvale SAD u bazi američkog ratnog zrakoplovstva u Ramsteinu u Njemačkoj. Više od 50 država sada podržava Ukrajinu isporukom oružja – pod vodstvom SAD-a.

U takozvanoj kontaktnoj grupi, oni su se mjesecima dogovarali o tome koja država može isporučiti koje oružje, kao i kako isporučiti teško naoružanje do ukrajinskog fronta.

Rusija sada mora reagirati na ukrajinske poteze

Ova pomoć je sada možda dovela do prekretnice, kaže u razgovoru za DW njemački stručnjak za Ukrajinu Niko Lange: “Odlučujuće ovih dana je da je Rusija sada primorana reagirati na izjave i akcije Ukrajinaca. Do sada je bilo obrnuto: Ukrajinci su bili prisiljeni na reakciju na sve što Rusija radi”.

Ciljanom paljbom američkog raketnog sustava HIMARS na skladišta streljiva i komandne jedinice ruske vojske, Ukrajinci su uspjeli barem za pet ili šest puta smanjiti područje bombardiranja granatama na istoku i jugu zemlje, potvrdio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak u intervjuu za DW.

Početkom kolovoza šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je očito iz tog razloga ponovo zahtijevao pristup nuklearnom objektu.

“Ovo pokazuje da se rat mijenja”, kaže stručnjak za Ukrajinu Niko Lange, “i da je Rusija sada prisiljena reagirati na stvari koje Ukrajina radi”. Mit da Rusija može “eskalirati u nedogled” opovrgnut je činjenicom da Rusija ima “ogromne” vojne poteškoće. “I sjeverno od Harkova i južno od Hersona, Rusi su prešli u obranu i pokazuju čvrstu volju održati ovu oblast”.

Ukrajinska kontraofenziva i kroz partizansku borbu?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već tjednima najavljuje kontraofenzivu na jug svoje zemlje.

Stručnjak za istočnu Europu Lange je uvjeren: “Ukrajinski napad neće ličiti na ruski razorni valjak s baražnom vatrom. Koristit će i partizane, s ustancima u okupiranim gradovima, s mobilnim operacijama iza neprijateljskih linija”.

Leci iz Hersona koji je okupirala Rusija pojavljuju se na društvenim mrežama, prikazujući postere koji upozoravaju ruske okupatore: “Svi znamo vaše rute patrola” i “Herson je ukrajinski”.

“Rusi imaju velike probleme s kontrolom ovih područja. U okupiranom dijelu Zaporoške oblasti ima dosta partizanskih aktivnosti: noću ubijaju ruske patrole. U Melitopolju, kao i u Hersonu, ima plakata i letaka protiv ruskih okupatora. Uvijek visi nešto novo”, kaže Lange.

Ukrajinski guverner oblasti Lugansk, koja je uglavnom okupirana od strane Rusije, piše na Twitteru o partizanskoj akciji u općini Bilovodsk: ukrajinski partizani su navodno pucali i ranili gradonačelnika i njegovog zamjenika koje je postavila Rusija. Ruska potraga za ukrajinskim borcima bila je neuspješna. Takve informacije se međutim ne mogu neovisno potvrditi.

Mjesto tog događanja je zapanjujuće: Bilovodsk se nalazi duboko u ruskom okupiranom teritoriju samo 40 kilometara od ruske granice, sjeverno od nekadašnje takozvane kontaktne linije, koja je od 2014. do ruskog napada 24. veljače dijelila okupirani dio istočne Ukrajine od oblasti pod kontrolom Ukrajine.

Posljednjih mjeseci se povećala spremnost da se isporuče inteligentniji oružani sustavi. Prema riječima ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, čini mu se “kao u video igrici” da se radi o dostizanju sljedeće razine. Međutim, za razliku od igrica, ukrajinski vojnici ubijeni na frontu imaju samo jedan život.

Je li Zapad ‘Himarsom’ konačno slomio Ruse?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari