Connect with us

Vijesti

Dolazi ‘super Mjesec’

Objavljeno

-

[box_info]Za 10 dana s neba će sjajiti Mjesec koji će nam se činiti veći nego inače. ‘Super Mjesec’ razlikuje se od ostalih jer proizvodi maksimalne plime i oseke u godini.[/box_info]

“To je mladi ili pun Mjesec pojavljuje se na najbližoj točki ili je na 90 posto od maksimalne blizine Zemlji unutar svoje orbite (perigee). Ukratko, Zemlja, Mjesec i Sunce nalaze se u istoj ravnini, a Mjesec je na svojem najmanjem odstojanju od Zemlje”, ovo je najvažniji dio definicije “super Mjeseca”, koja ne dolazi iz astronomije nego astrologije.

U astronomiji se ta pozicija zove Perihel, iako je fenomen poznatiji po imenu koje mu je nadjenuo astrolog Richard Nolle 1979. godine. Po toj definiciji postoje tri “super Mjeseca” u godini, ali je sljedeći, koji će se dogoditi upravo za vrijeme nadolazećeg punog Mjeseca 22. lipnja, najveći ovogodišnji.  [pullquote_left]50-ak tisuća kilometara bliže[/pullquote_left]  Tada će biti na samo 356.991 kilometar od Zemlje, dok je u najudaljenijoj točki elipse Mjesec udaljen 406.526 kilometara.
Lani se dogodio 16. svibnja, godinu prije 19. ožujka, nagodinu će se pojaviti 10. kolovoza, a 2015. godine 28. rujna, navodi EarthSky.org.
Osim što se sa Zemlje čini da je veći nego inače, što je zabilježeno i kamerama, “super Mjesec” se razlikuje od ostalih jer proizvodi maksimalne plime i oseke u godini.

Earthsky.org

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas