Pratite nas

Povijesnice

ZA DOM SPREMNI – SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU

Objavljeno

na

UVOD

Simbolika Jasenovca ogleda se u ogromnom kamenom cvijetu i maloj neuglednoj spomen ploči poginulim HOS ovcima u Domovinskom ratu.

Ogroman kameni cvijet nije odraz namjere da se iskaže pijetet žrtvama logora, koji je u Jasenovcu osnovala vlast NDH, već je odraz zlorabe tih žrtava u formiranju javnog mnijenja protiv Hrvata, u falsificiranju povijesnih činjenica, umnažanju broja žrtava, njihov sastav i vrijeme trajanja logora, Simbolika je to specijalnog rata koji se vodi protiv republike Hrvatske. Upravo ovih dana izlaze u javnost dokumenti koji dokazuju da je logor zatvoren tek 1948 .godine. Roman LJeljak slovenski istraživač jugoslavenske UDBE i njenih zločina pronašao je dokument ,naredbu Josipa Broza Tita da se jasenovački logor zatvori 21.kolovoza 1848.godine. Što znači da se jasenovački logor koristio u vrijeme NDH u ratnom periodu od 1941 do 1945 godine, a FNRJ u vrijeme mira ,nakon završetka rata do 1948 godine ,što ima posebnu težinu. Zato i je Titova vlast preuveličavala brojke i falsificirala podatke ,da sakrije postojanje logora poslije rata, kako bi se Hrvatima nametala krivica, sindrom ustaštva, nacionalizma i šovinizma. Taj je sindrom potenciran od srpske strane kako bi imali opravdanje za svoju ekspanzionističku ,velikosrpsku politiku stvaranja nedosanjane i neostvarljive Velike Srbije. Nije im uspjelo sa 1. Jugoslavijom ,pa će pokušati sa ovom drugom.

Dakako da je i komunistička partija Jugoslavije zloupotrebljavala te žrtve u svrhu pokoravanja Hrvata kao opravdanje za poslijeratnu odmazdu nad njima ,masovne likvidacije, logore i progone. Hrvatske poslijeratne žrtve ,brojčano se stanje mijenja sa pronalaskom novih grobišta, pomno su i sistematski sakrivane. O njima se nije smjelo govoriti, i kada su pojedini egzekutori pod pritiskom grižnje savjesti dobivali napade ludila ( partizanska bolest) brzo ih se sklanjalo u posebne bolničke odjele, a bolničko osoblje pod prijetnjom smrću ,moralo je šutjeti.

Dok se hrvatski narod ušutkan strahom nije bunio na ogroman kameni cvijet, Srbi u Hrvatskoj, Jugonostalgičari ,bivši i sadaŠnji sljednici komunističke partije, razne lijevo-liberalne udruge i njihovi mediji,digli su veliku halabuku optužujući Hrvate za fašizaciju ,kada je postavljena spomen ploča poginulim mladim dragovoljcima HOS a ,a osobito pokliča Za dom spremni ,pod kojim su se borili.Ti i mnogi drugi mladi ljudi nisu bili Ustaše,već dragovoljci koji su išli braniti svoju zemlju ,svoj dom od velikosrpske agresije potpomognute sa JNA.

Zato su i digli uzbunu svi ti agresori,jugonostalgičari,sve njihove udruge i mediji ,angažirajući i inozemne udruge i pojedince slične provenijencije,jer im je zasmetalo odavanje počasti poginulima za samostalnu Republiku Hrvatsku,jer oni tu i takvu Hrvatsku nisu nikada željeli ,niti htjeli i najradije bi da je nema. A da nije bilo velikosrpske agresije ,ne bi bilo ni te spomen ploče,toga su i oni svjesni.

U toj situaciji premijer Andrej Plenković ,svjestan problema koji postoji odlučio je oformiti posebnu komisiju koja će razmotriti sa povijesnog,pravnog i naučnog aspekta sve simbole svih totalitarnih režima i konačno zakonski regulirati tu za Hrvatsku prijepornu tematiku.

Što o tome misli običan puk,vjerojatno ih ne zanima,osim ako se raspiše referendum,pa ja ovim napisom iznosim svoje mišljenje.Možda i dopre do relevantnih osoba.

ZA DOM SPREMNI

Ovaj je poklič stigmatiziran od strane Yugonostalgičara,Srba ,Yugokomunista i njihovih sljednka. No malo se zna da je to stari hrvatski pozdrav koji vuče korijen još iz sedmog stoljeća n.e.

Hrvati su još u 7.stoljeću kada su došli u ove sadašnje krajeve prihvatili kršćanstvo i pri tome sklopili ugovor sa Svetim Papom Agatonom da neće napadati i osvajati tuđe teritorije,već da će braniti svoj dom i svoja ognjišta.O tome piše i bizantinski car Konstantin VII Porforogenet u svom djelu“ O upravljanju carstvom“(De administrando imperio) .Ugovor je potvrđen „njihovim vlastitim rukama i čvrstim obećanjem i jamstvom u ime Svetog Petra Apostola.da neće nikada poći protiv neke strane zemlje i sa njom ratovati,nego će radije živjeti u miru sa svima koji su voljni jednako tako postupati ,i taj rat protiv zemlje ovih istih Hrvata i nametnuli im rat,tada će moćni Bog ratovati za Hrvate i zaštititi ih, a Petar ,Kristov učenik,dati će im pobjedu“ Povjesničar Stjepan Križin Sakač potvrđuje na temelju više izvora da su Hrvati sklopili taj ugovor sa Svetim Papom Agatonom 679. godine.

10.siječanj je spomendan na Svetog Papu Agatona ,a njegov ugovor hrvatski narod nije nikada prekršio. Uvijek mu je ostao časno vjeran. To je obećanje Papi Agatonu postalo dio hrvatskog identiteta.

Nikola Šubić Zrinski je 1566. godine u obrani Sigeta pred turskom najezdom,nakon dugotrajne opsade krenuo u posljednji juriš sa pokličem „Za dom sad u boj“ i zadao Turcima velike gubitke.Taj je događaj opisan u operi Nikola Šubić Zrinski ,Ivana Zajca i poznatoj ariji „ u boj ,u boj“

Ban Josip Jelačić koristio je sličan poklić za motivaciju svojih vojnika i naroda kada su išli u bitku ,u boj. Ban bi uzviknuo „Za dom“ a vojska bi odgovarala „spremni umrijeti“

Da bi ustaše po proglašenju NDH na stari pozdrav „Za dom „pridodali „Za Poglavnika spremni“ pa je nastao novi poklič“Za Poglavnika i dom-spremni“

Za dom spremni“ bio je i poklič sa kojim su hrvatski dragovoljci HOSa krenuli u obranu svoje domovine Republike Hrvatske od velikosrpske agresije potpomognute sa JNA.

Kako se neprestano potvrđivalo kroz povijest Hrvati nisu imali pretenzija prema svojim susjedima Mađarima,Talijanima,Slovencima,Srbima,dok se za svih njih to ne može reći ,dapače.

Mađari su svojatali Slavoniju i Baranju. Talijani Jadransku obalu,oni i danas tvrde da su Istra i Dalmacija njihove ,a mi da smo samo podstanari na tom prostoru. Slovenci svojataju dio naše obale u Savudrijskoj vali ili Piranskom zaljevu. A o velikosrpskim pretenzijama da se i ne govori. Granica na potezu Virovitica-Karlovac-Karlobag opće je poznata kao granična želja Velikosrba. Srbi u svojim mitovima o Velikoj Srbiji idu tako daleko da Hrvatima negiraju i pravo postojanja kao naroda,već tvrde da su Hrvati zapravo pokatoličeni Srbi.

Hrvati su za razliku od svojih susjeda vezani za svoj prostor,svoja ognjišta i svoj dom . Za taj prostor ,za taj dom spremni su umrijeti. Dakako da takav ideal osvajačima djeluje demotivirajuće ,pa ga žele obrzvrijediti i proglašavaju ga zločinačkim da bi opravdali svoja osvajanja.

Stoga je velikosrpski ,šovinistički i nacionalistički cilj bio širenje na prostore drugih naroda u susjedstvu još od Načertanija Ilije Garašanina 1844 ,pa do Memoranduma SANU 1 i 2 i zato im je trebap program i ljudstvo koje će ostvariti taj cilj. To ljudstvo bili su četnički odredi koji su osnovani 1903 godine i sudjelovali su najprije u međusrpskim obračunima za vlast,a kasnije se povezali sa organizacijom „crna ruka“članovi koje su izvršili atentat na Prestolonasljednika u Sarajevu 1914 godine i neposredno bili povod za 1,svjetski rat.

Nakon 1.svjetskog rata 1924 godine osniva se „udruženje srpskih četnika za Kralja i otadžbinu“.

Vođa tih četnika Puniša Račić je 20.lipnja 1928.godine sa govornice jugoslavenskog Parlamenta pištoljem pucao po hrvatskim zastupnicima . Pri čemu je ubio Đuru Basaričeka,Pavla Radića i teško ranio Stjepana Radića koji je preminuo od posljedica atentata u bolnici u Zagrebu.

Atentat na hrvatske poslanike u Beogradu izazvao je masovne prosvjede diljem Hrvatske,pri čemu su srpski žandari ubili trojicu,ranili 60, a uhitili 120 prosvjednika.Diktatura ,ubistva poslanika ,položaj Hrvata u toj i takvoj Državi izazvivalo je veliko nezadovoljstvo hrvatskog naroda.

Kao odgovor na tiraniju i velikosrpsku diktaturu Kralja Aleksandra, nastali su ustaški odredi. Ustaša znači ustanik ,onaj koji je ustao -dignuo se ,protiv velikosrpske tiranije i diktature. Najprije su djelovali brojni odredi i proustaške organizacije da bi ih Slavko Kvaternik ujedinio i 10.travnja 1941 .proglasio Nezavisnu Državu Hrvatsku. 15.travnja 1941 .iz Italije pridružio se Ante Pavelić sa svojim odredima koje je tamo osnovao i preuzeo vlast Nove države.

O NDH napisano je i preuveličanoi mnogo toga. Činjenica je da je NDH ratovala na strani Hitlerovske koalicije i da je skupa sa njma izgubila rat. Činjenica je da je HDH uvela rasne i antisemitske zakone,da su osnovani logori i da su počinjeni zločini u ratno vrijeme od 1941 do 1945 koliko je kao država postojala. Danas nitko ne negira karakter NDH kao države ni zločine koji su počinjeni. Dr Franjo Tuđman rekap je da je NDH bila izrazstoljetne težnje Hrvata za neovisnom državom i obranom od velikosrpstva,samo što je vodstvo izabralo pogrešnu stranu u ratnom vihoru.

SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU

Sam poklič bio je moto jugoslavenskih partizana ,koji je prihvaćen kao zvanični i službeni slogan NORa i poslijeratne Jugoslavije. Uz taj se poklič i crvenu zvijezdu kao amblem ratovalo na strani pobjednika u 2.svjetskom ratu. Međutim nakon završetka ratnih operacija i poraza NDH slijedi odmazda od strane pobjednika . Tada su pod znakom crvene zvijezde i pod pokličem „Smrt Fašizmu, sloboda narodu „ počinjeni brojni progoni ,masovne likvidacije,otvaraju se logori i to sve u poslijeratno vrijeme bez suda i bez presuda. Iza toga pokliča i crvene zvijezde ostale su brojne zazidane jame ispunjene tisućama ljudi,brojna grobišta,a osobito su na meti vjernici i svećenici. Jer crvena zvijezda nije priznavala vjeru i Crkvu kao instituciju vjernika. Crvena zvijezda postala je nova vjera,novi Bog,otac i duhovnik, hrana i inspiracija novopečenih komunista. U ime te nove vjere bilo je dozvoljeno proganjati ,mučiti i ubijati sve koji u nju nisu vjerovali. Moderna inkvizicija 20 tog stoljeća.

Pod crvenom zvijezdom zvjerski su mučeni i ubijani pripadnici vjerskih zajednica, oko 600 katoličkih svećenika je likvidirano. Među njima je meni blizak primjer ubistvo mladog svećenika Bl. Miroslava Bulešića kojega su iz čiste mržnje zaklali na pragu crkve u Istarkom mjestu Lanišću 24.kolovoza 1947 godine.pri proslavi dodjele Sv.Potvrde krizmanicima,lokalni omladinci.

Hrvate se stigmatizira kao fašiste, ustaše, usađuje se krivnja od strane nove komunističke vlasti. Postaju lovina novoosnovane UDBE zadužene za očuvanje komunističkog poretka. Otvaraju se logori za nepodobne ; Goli otok,Lepoglava, Stara Gradiška i mnogi drugi,a svi neistomišljenici postaju meta sveprisutne UDBE u zemlji i inozemstvu.

U Domovinskom ratu pod tom istom crvenom zvijezdom JNA i Srbočetnici počinili su grozne masovne zločine od Borova Sela,Ćelija ,Kusonjama do Vukovara ,Ovčare i Škabrnje.

Potomci tih Yugoudbaša,Yugonostalgičara i Yugokomunista preobučenih u gorljive antifašiste nikako ne žele priznati ,ni suočiti se sa zločinima svojih očeva ,djedova bliže i daljnje rodbine,ne žele priznati zločinački karakter komunističkog režima bivše Jugoslavije. Po onoj napad je najbolja obrana,hrvatski se narod optužuje za fašizacijui time skreće fokus javnosti sa svojih zločina.

Svi oni odbijaju i sam spomen riječi LUSTRACIJA ,koja je provedena u svim postkomunističkim zemljama EU,osim novonastalim sa područja bivše Jugoslavije. Lustracijom bi izgubili sve poluge utjecaja na vlast,pozicije i materjalno bogatstvo koje su na kriminalan način sa pozicija moći stekli.

A da uopće ne spominjem eventualnu ispriku hrvatskom narodu za počinjene poslijeratne zločine i one počinjene u 50 godina vladavine.

ZAKLJUČAK

Na osnovu svega navedenog i neposrednih saznanja vidljivo je da su oba državna uređenja i NDH I JUGOSLAVIJA bila zločinačka. NDH sa desne strane političkog spektra ,a Jugoslavija sa lijeve strane.Desni i lijevi totalitarizam. Mada to komunistički sljednici ne žele ni čuti,več su se pretvorili u „antifašiste“ činjenice ih demantiraju.

Stalni specijalni medijski i propagandni rat koji protiv Hrvatske vode ostaci i nasljednici struktura iz ex Jugoslavije ne dopušta razvoj demokracije u Hrvatskoj,ne dopušta da se Hrvatska dalje razvija kao slobodna ,demokratska i gospodarski jaka.

Kako samostalnu Hrvatsku nikada nisu htjeli ,devastirali su je gospodarski,korupcijom i kriminalnom pretvorbom okrivljujući za to novu hrvatsku vlast. A ustvari dok su mnogi branitelji ginuli po ratištima diljem Hrvatske ,svi ti pripadnici starih struktura i njihovi potomci uvukli su se u sve segmente vlasti . Lošim gospodarenjem ,privatnim bogaćenjem hoće dokazati da nakon sjajne pobjede u ratu Hrvati nisu sposobni upravljati uspješno svojom državom

Osobito je glasna Srpska nacionalna manjina, kojoj su po svim demokratskim uzusima i zakonom o nacionalnim manjinama zagarantirana sva manjinska prava ,instruirana iz Srbije ,stalno podriva i napada same temelje Republike Hrvatske. Neprestanom hinjenom ugroženosti ustvari neprestano radi po Memorandumu SANU 2,ne bi li ishodila da bude ne manjina ,nego konstitutivan narod i kao takav sa pravom samoopredjeljenja ,sa krajnjim ciljem priključenja Srbiji i ostvarenja projekta Velike Srbije.

Slično se ponaša i Talijanska nacionalna manjina ,koja nije tako brojna pa u suradnji sa IDSom,traži regionalnu samostalnost, Istra Regija ,ali uz argumentaciju financijske neovisnosti od Zagreba.Poznate su provokacije sa Istarskom putovnicom,Istarskim novčanicama,Istarskom zastavom ,grbom i zemljovidom.

Objektivno sagledavajući teško će biti donijeti zakonsko rješenje koje će zadovoljiti suprostavljene strane . Previše je prijepora, previše otpora ,jer za počinjene komunističke zločine nitko nije odgovarao i žrtve nisu dobile ni grob ni obilježje ,ni dužni pijetet.

Analizirajući same riječi i njihovo značenje u samom pokliču „ Smrt fašizmu, sloboda narodu “,samo zazivanje bilo čije smrti izaziva jezu i izražava zločinačku namjeru,a slobodu nije donio svom narodu nego samo jednom djelu naroda .

„Za dom -spremni“ nema zločinačke namjere,već želju da se ide braniti svoj dom i za njegovu obranu čak i život dati , pa prema svom životnom opredjeljenju uvijek ću radije braniti svoje i svoj dom,nego bilo kome željeti smrt, O životu i smrti ima tko odlučuje!

Lili Benčik

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

Blažene Drinske mučenice

Objavljeno

na

Objavio

Danas slavimo spomen smrti pet časnih sestara, poznatijih u narodu kao Drinske mučenice.

Ubijene su poslije mučenja od srpskih četnika 15. prosinca 1941. u Goraždu, u vrijeme četničkog masakra nad 8000 tisuća Hrvata i Bošnjaka Podrinja.

Dvije sestre bile su Hrvatice, dvije Slovenke i jedna Austrijanaka. Najmlađa je imala 29 godina, a najstarija 76.

Za vrijeme rata, 1941., u samostanu Marijin dom na Palama živjele su poglavarica s. M. Jula Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmana Leidenix (Austrijanka, 76 g.), s. M. Krizina Bojanc (Slovenka, 56 g.), s. M. Antonija Fabjan (Slovenka, 34 g.) i s. M. Bernadeta Banja (Mađarica iz Hrvatske, 29 g.). Iako su svima činile dobro, a ponajviše susjedima i mještanima pravoslavcima, predvečer 11. prosinca 1941. četnici su opkolili samostan i svih pet sestara nasilno odveli u pravcu Goražda. Samostan Marijin dom nakon toga opljačkali su i zapalili.

Vjerne i bogobojazne kršćanske duše

Zloglasno mjesto Pale pored Sarajeva poznato je javnosti kao snažno četničko i logističko uporište u posljednjem ratu odakle je četiri godine srpska vojska terorizirala i ubijala građane Sarajeva, prenosi Kamenjar.com

No to je i mjesto gdje su katoličke časne sestre Družbe kćeri Božje ljubavi imale prije 1. svjetskog rata svoj Marijin dom s kapelicom Majke Divne, te školu koju su uz katoličku, pohađala pravoslavna i muslimanska djeca. Škola je djelovala do stvaranja prve Jugoslavije kada je velikosrpski kraljev režim zabranio njezino djelovanje.

Sestra su ostale na Palama skrbeći za bolesne i siromašne, bez obzira na nacionalnost.

Dana 11. prosinca 1941. bosanski četnici opkolili su samostan, te zarobili časne sestre i svećenika Franca Meška kojeg su nacisti s brojnim drugim svećenicima potjerali iz Slovenije. Sve njih počeli su voditi prema Goraždu, gdje je upravo na djelu bio pokolj Hrvata i Bošnjaka Podrinja, o čemu svjedoči rođeni Goraždanin don Anto Baković. Put od 65 km trajao je danima.

Dok su svećenika pustili, časne sestre su zatvorili u jednu prostoriju, s namjerom da ih siluju i obeščaste.

Predvečer 15. prosinca u Goraždu, opijeni alkoholom i potocima krvi zaklanih koji su tekli Drinom, došli su u sobu te ih počeli udarati i trgati odjeću s njih. Sestra Jula Ivanišević naglo je otvorila prozor i uz povik: „Isuse, spasi nas!“ skočila u noć. Isto su učinile i druge sestre slijedeći Julin primjer. Budući da visina nije bila velika, nisu poginule na mjestu, nego polomile udove i ostale ležati.

Četnici su pojurili iz kuće u noć, te ih izboli noževima dok su polomljene ležale na hladnom podrinjskom tlu, te ih odvukli do obala Drine gdje su ih ostavili. Jedna od sestara, sestra Berchmana koja je tada imala 76 godina, ostala je na životu i došla do sela u blizini Carevih voda. Ondje su je ljudi primili i počeli liječiti, no četnici su to saznali i 23. prosinca je zaklali.

Jednoj djevojci u selu su naredili da od njenog habita napravi četničku zastavu s mrtvačkom glavom.

Tako su svoj život završile vjerne i bogobojazne kršćanske duše, časne sestre s Pala pored Sarajeva. Blažene Drinske mučenice beatificirane su 2011. u Sarajevu.

U međuvremenu, pravosuđe Srbije je rehabilitiralo četnički pokret i proglasila Dražu Mihajlovića jednim od prvih boraca protiv nacista u Europi.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Na današnji dan prije 22 godine potpisan Daytonski sporazum

Objavljeno

na

Objavio

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini poznatiji kao Daytonski mirovni sporazum potpisan je na današnji dan 1995. godine u Parizu čime je okončan četverogodišnji rat u BiH.

Prethodno je Daytonski sporazum 21. studenog 1995. godine parafiran u Wright-Patterson bazi kod Daytona, u američkoj državi Ohio.

Ovaj sporazum rezultat je diplomatske inicijative američke vlade koju je otpočeo tadašnji glavni američki posrednik Richard Holbrooke u vrijeme kampanje tadašnjeg predsjednika Billa Clintona.

Konferencija se održala od 1. do 21. studenoga 1995. Glavni su sudionici bili Alija Izetbegović (predsjednik Republike BiH), Slobodan Milošević (predsjednik Republike Srbije, Srbija i Crna Gora, ondašnja SR Jugoslavija) i Franjo Tuđman (predsjednik Republike Hrvatske), predstavnici triju država nastalih iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te glavni američki pregovarač, veleposlanik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Sporazum je službeno potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995. Najveći uspjeh Daytonskog sporazuma je što je njime okončan rat.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je medijima će nakon izbora 2018. godine u BiH morati doći do političkog dogovora u vezi Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je na današnji dan 1995. godine potpisan u Parizu.

Sporazum je bio kočnica rata, ali kroz sljedećih 22 godine pokazalo se da Daytonski sporazum stvara mnoge probleme. Postao je izvor nesuglasja triju strana. Tumačio se na razne načine. Donio je ustavne i pravne odredbe koje vrijede i danas. U mnogim odredbama postao je kočnica suživota. Daytonski sporazum nije bio stalan, nego ga se mijenjalo tiho i prešutno kroz 22 godina, često na štetu Hrvata.

– Od Daytona je ostao Dayton koliko god je skrnavljen kroz neke faze 2001., 2003. godine… Oko toga mislim da ćemo svi veoma brzo morati sjesti. To će biti jedan politički dogovor koji ćemo uraditi mislim ne do izbora 2018. godine, jer evidentno će to biti jedna drugačija utakmica, nego nakon izbora – kazao je Čović. Uvjeren je da će HDZ BiH biti na vlasti na svim razinama nakon izbora, kada će “oko navedenih stvari precizno zauzeti stav“.

– Naš cilj je osigurati konstitutivnost sva tri naroda i to je minimum da bi država mogla funkcionirati – rekao je Čović nakon sastanka stranačkih delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a na Jahorini. Tom prilikom, i predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik komentirao je Daytonski sporazum, koji je za njega “srušen voljom međunarodnog faktora“, smatrajući da su uništene i bazične vrijednosti tog sporazuma.

– Eliminirani su entiteti i konstitutivni narodi u značajnim projektima i odlučivanju, a nametale su se i špekulativne prakse koje su recimo u vezi onoga što govorimo u vezi Izbornog zakona – da jedan narod bira svoje predstavnike i da drugi narod ne može izabrati. Srbima uporno u Federaciji drugi odnosno druge političke stranke biraju predstavnike. Zato ne vidimo da je to doprinos stabilizaciji BiH – smatra Dodik.

Kazao je da je sasvim logično što HDZ BiH, “koji predstavlja političku volju Hrvata u BiH i zagledan u matičnu zemlju Hrvatsku”, podržava ulazak BiH u NATO. SNSD razumije što HDZ promovira tu vrstu integracija isto kao što, navodi Dodik, HDZ vjerojatno razumije da su “Srbi i srpski narod zagledani u politike globalnih regionalnih integracija u vezi onoga što radi Srbija”.

– Dok god vodimo ove politike, NATO integracije nisu naš cilj i nećemo davati naše suglasnosti na razini BiH o tome – poručio je Dodik novinarima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari