Connect with us

Komentar

Domagoj Franić: Na južnoj bojišnici se događa ono što sam pretpostavio analizirajući Ukrajinsku taktiku na jugu

Objavljeno

-

Na južnoj bojišnici se događa ono što sam pretpostavio analizirajući Ukrajinsku taktiku na jugu, od Khersona do Vugledara.
Ma što “stručnjaci” govorili o propasti, zaustavljanju ili sporom razvoju ofanzive Ukrajinaca.

Rusima definitivno na tim pravcima nedostaje ljudstvo, prvenstveno mislim na kvalitetno, obučeno ljudstvo. Masa bez kvalitete je osuđena na propast. Ako tome dodamo i inteziviran rad Ukrajinaca na komunikacijskim pravcima iz rusije, preko Krima do juga Ukrajine, rušenje mostova, željezničkih pruga, uništavanje skladišta streljiva i nafte, jasno je vidljivo da će uskoro doći do oskudice i već je vidljiv nedostatak streljiva i goriva za ruske postrojbe ne tom području.

Jutrošnja akcija Ukrajinske vojske u oblasti Khersona, kod sela Kozački logori na lijevoj obali Dnipra u oblasti Kherson govori upravo ono o čemu sam pisao.
O “razvlačenju” ruske vojske cijelim jugom Ukrajine, otvarajući nekoliko napadnih pravaca istovremeno, točnije tri pravca plus četvrti, oko Bahmuta.
Svaki napredak Ukrajinskih postrojbi i njihovo približavanje proboju utvrđenih crta obrane, ruse stavlja na veliku kušnju. Povlačiti postrojbe sa drugih položaja da se ojačaju oni kojima prijeti proboj od strane Ukrajinskih snaga? Oslabiti jedne položaje da bi se spašavali drugi?

Na samom početku Ukrajinske ofanzive sam razmišljao zašto Ukrajinci napadaju na ovakav način? Znao sam da će biti na više pravaca ali ne sa podjednakim intezitetom. Logika ukazuje da se napadi inteziviraju na lakšim pravcima a na drugima se samo održava pritisak na neprijatelja.
Ukrajinci će definitivno crte bojišnice probiti najprije na pravcu Velika Novosilka – Berdjansk, gdje se sada vode bitke prema Staromlinivki.

Ono što je važno, istovremeno ne smanjuju napade, naprotiv vrše iste pritiske i na ostale pravce napada na jugu. Ne dopuštaju rusima da se koncentriraju na jedan od njih i procijene da mogu “odvojiti” nešto snaga za ispomoć na drugim pravcima.

I tada dolazi priča o Kozačkim logorima……rusi su smislili “pametan potez” da riješe problem nemogućnosti prebacivanja snaga u Zaporižju- Donjecku pa su posegnuli za lijevom obalom Dnipra i snagama koje su tamo koncentrirane. Povukli su padobranske postrojbe i poslali ih, koliko pretpostavljam, prema mjestu Verhovne, pored Robotyne, da pomognu spriječiti prodor Ukrajinaca koji su več očistili dio prvih, utvrđenih položaja rusa.

Naravno da Ukrajinci znaju i prate takva pomjeranja snaga i procjenju stanje na crti, na dnevnoj osnovi. Udarili su baš tu odakle su padobranci povučeni i oslobodili 800 metara okupiranog teritorija. Jako puno ako znamo da su to učinile isključivo pješačke postrojbe uz potporu topništva. Oklopa na lijevoj obali Khersona Ukrajinci još nemaju.

Samo razmislimo o tome postaje li Kherson, tj.lijeva obala Dnipra mjesto ozbiljnijih prelazaka Ukrajinskih snaga u dogledno vrijeme što bi uveliko zakompliciralo situaciju rusima, kako na jugu, tako i snagama na poluotoku Krimu.
Jednom davno sam napisao kada će Ukrajinci definitivno srušiti Krimski most….. sada definitivno ne. Učiniti će to onoga dana kada izbiju na Azovsko more i pokucaju na vrata Krima. Nisu to učinili na početku ofanzive ali tada hoće, definitivno.

Mostovi na Chongaru i Heničesku su van uporabe, jedina cesta koja je operativna prolazi oblasti Kherson……koju Ukrajinci polako osvajaju…popravci mostova ili pokretni mostovi su nebitni. Obračun sa njima je uvijek moguć topništvom.

Povlačenje iskusnih, profesionalnih postrojbi i slanje na druge pravce napada, kao u ovom primjeru, ostavlja neiskusne, mobilizirane vojnike koji plaćaju danak. A toga će protekom vremena i napredovanjem Ukrajinaca u Zaporižju, svakim danom biti sve više i više……

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari