Pratite nas

Događaji

Domagoj Ivan Milošević: Gospodarsko-socijalno vijeće u budućnosti mora imati mnogo čvršću funkciju

Objavljeno

na

Čelnici hrvatskih sindikata održali su sastanak s članovima HDZ-a u sklopu ciklusa ‘Razgovora za bolju Hrvatsku’.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel istaknuo je kako su sindikati dobili određene konture budućeg programa najveće oporbene stranke.

”Iz sindikalne središnjice na određeni način ćemo se uključiti u ovu predizbornu priču. Savez će sutra u predsjedništvu imati predizbornu platformu, a medijima ćemo je predstaviti u četvrtak. Poslat ćemo je i svim parlamentarnim strankama za koje očekujemo da će imati šansu ući u Hrvatski sabor. Očekujem da će HDZ biti jedna od stranaka koja će razgovarati vezano uz naše prijedloge. Kao što je  njima u interesu, tako je i svima nama, za bolju Hrvatsku”, komentirao je Novosel.

[ad id=”68099″]

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, istaknuo je kako se ovaj sastanak pripremao još prije ljeta te ga ne treba gledati u kontekstu parlamentarnih izbora.

”Bio je sadržajan i trajao je dosta dugo, a sa stajališta sindikalista bio je zanimljiv jer smo konačno ugledali program koji se toliko najavljuje i traži. Imali smo prigode preletjeti preko svih materijala na različitim područjima demografske politike, preko promjena u gospodarskoj politici te investicijske politike. Na brzinu smo pritrčali kroz taj program, a kao što su rekle kolege, očekujemo ga dobiti kako bismo ga mogli temeljitije pogledati i o njemu raspraviti. Ono što je dobro, otvoreno smo se dotaknuli svih područja, od razine socijalnog dijaloga do izrazito loše gospodarske klime u zemlji, katastrofalnog stanja u kojem se danas nalaze hrvatski građani i svega onoga što bi trebalo potražiti kao rješenje u Hrvatskoj. Sve ostalo, mislim, bilo bi nekorektno komentirati, o tme će sigurno govoriti HDZ kada bude predstavljao program. Međutim,cijenimo to što smo ga imali prigode vidjeti i prelistati te što je izašlo iz nekih fantomskih okvira svog postojanja”, rekao je Sever.

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata:

“Postojeća je situacija sve, samo ne dobra. Stoga iskazujem zadovoljstvo s naznakama programa koji kreće u smjeru promjene ove postojeće loše gospodarske strukture u kojem  prioritet ima stavljanje u funkciju potencijala koji hvala Bogu Hrvatska posjeduje. Poljoprivredni, prehrambeni sektor s posebnim naglaskom na prerađivačku industriju gdje slijedi, a želim vjerovati, da će se dogoditi obračun s uvozničkim lobijem, a sve skupa u konačnici treba rezultirati s tim da prvenstveno Slavonija i njene županije u kojoj je najveća stopa nezaposlenih, od 30 do 37 posto, zahvaljujući drugom pristupu prehrambenom sektoru bitno smanjiti stopu nezaposlenosti. Spriječit će se egzodus iz Hrvatske, a nažalost slavonske županije u tome prednjače, i ono što je važno, stavit će se u punu uspostavu zelenovodna brazda gdje će prihod nominalni od turizma biti osjetno veći, a istovremeno udio turizma koji je sada izuzetno visok, 17 posto, se smanjiti i dovesti u pristojne okvire. Kada ugledamo cjeloviti program, a obećano nam je da ćemo ga dobiti prije javne prezentacije, onda ćemo ispred HURS-a moći dati konačnu ocjenu tog i takvog programa”.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata

“Ja bih iskazao svoje zadovoljstvo sastankom jer se razgovarala polemično, složili smo se u nekim bitnim, ključnim stvarima za funkcioniranje hrvatskog društva, a to je da ovakav socijalni dijalog, koji se svodi na političku manipulaciju, je zapravo neodrživ, neprihvatljiv, nekoristan. Složili smo se da se moraju osnažiti institucije socijalnog dijaloga kao Gospodarsko-socijalno vijeće koje danas nije slika i prilika onoga što je bilo. Bilo je stvari koje upućuju na to da HDZ misli razgovarati sa svim socijalnim partnerima na jedan produktivan i konstruktivan način. To je nešto što sindikati ne mogu ne prihvatiti i ne pozdraviti. Bilo je i polemičnih tonova, vezano za makroekonomski aspekt i djelovanje, odnosno preporuke instituta IFO. Mi smo o tome razgovarali, nije bilo vremena za detaljan pregled tih dokumenata, uskoro ćemo ih dobiti. Iz onoga što tamo piše, osobno sam upozorio da je financijska stabilizacija i financijska stabilizacija kao i restrukturiranje gospodarstva  imperativ za Hrvatsku, ali je bitno prepoznati, što je prvo, a prvo je ipak sačuvati ljude u zemlji. Europa ima problem imigranata, a Hrvatska ima problem svojih ekonomskih emigranta. To je urgentan i hitan problem Hrvatske, zato recepti koji dolaze iz europskog ekonomskog miljea nisu ono što Hrvatskoj može odgovarati. Ljudi iz HDZ-a su taj dio moje diskusije s pažnjom saslušali, neki su se i složili, rekao bih da je taj razgovor otvoren, to je rijeka koja teče. Nas su pozvali, mi smo se odazvali, odazvat ćemo se i svakoj drugoj stranci, ja bih rekao da je to korisno. Dobro je biti na sastanku, uvijek je dobro razgovarati, jer čujete informacije koje inače ne biste znali, a istovremeno  imate priliku utjecati na one druge. Nama se čini da je ovaj sastanak i jedne i druge zadovoljio”.

Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske

“Moram izraziti zadovoljstvo da smo imali ovakav razgovor, da je bio vrlo otvoren, da smo rekli ono što mi mislimo da treba učiniti, da smo dobili u većini onoga što smo rekli i potvrdu, da HDZ u slučaju osvajanja vlasti će biti na jednoj takvoj liniji, da ćemo biti partner koji će moći u tome participirati. Ono što je za mene bilo važno, što smo istakli, to je demografska obnova države, to je vraćanje dostojanstva radniku, da bude cijenjen zato što je radnik, a ne da bude potplaćen. Ono što se dogodilo u ovim razgovorima, što je dato kao naznaka, ima elemenata da bi se to moglo dogoditi, još samo se ti elementi trebaju do kraja izvršiti i nadam se onda da će biti bolja budućnost”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Događaji

Osječko-baranjska županija pristupila Zakladi Vrhbosanske nadbiskupije

Objavljeno

na

Objavio

Osječko-baranjska županija pristupila Zakladi Vrhbosanske nadbiskupije

Pomoći svom narodu bez obzira gdje se on nalazi smatram našom dužnošću. Do sada smo kroz različite projekte pomagali Hrvatima u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a danas smo pristupili Zakladi Vrhbosanske nadbiskupije zajedno s 11 općina, 8 gradova, 4 županije i 11 tvrtki iz Republike Hrvatske. Nastavit ćemo i u budućnosti pomagati opstojnost hrvatskog naroda u BiH, komentirao je Ivan Anušić.

Potpisivanjem ugovora danas (9. srpnja 2020. godine) Zakladi Vrhbosanske nadbiskupije pristupilo je 36 novih članova; 11 općina, 8 gradova, 5 županija i 11 tvrtki iz Republike Hrvatske. Na prigodnoj svečanosti održanoj u Hotelu Lav u Vukovaru sudjelovao je i župan Ivan Anušić te potpisao Ugovor o pristupanju Osječko-baranjske županije ovoj Zakladi.

– Osječko-baranjska županija je i do sada podupirala projekte na području Bosne i Hercegovine te Srbije kako bi pomogli Hrvatima koji žive u tim zemljama i kojima je potrebna pomoć matične države. Do sada smo kroz određene projekte pomoći Hrvatima u BiH dali 240.000 kuna, a danas potpisanim ugovorom nastavit ćemo pomagati kroz Zakladu. Pozivam i druge županije, gradove i općine da nam se pridruže u pomoći našem narodu i njegovom opstanku u BiH – rekao je župan Anušić.

Osječko-baranjska županija je odobrila početnu donaciju u iznosu od 15.000,00 kuna, a daljnje pomaganje ovisit će o aktivnostima i projektima Zaklade.

– Kad se posadi jedna biljka jako je važno zalijevati ju da naraste, što upravo činimo sa Zakladom. Sva prikupljena sredstva usmjerit će se prema ciljevima po kojima je zamišljanja, od pomoći mladima i raznim strukturama koje tamo žive do obnove zdanja. Svi mogu biti sigurni da će novci biti transparentno ugrađeni, kako traži i Statut Zaklade – rekao je vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić te zahvalio svim donatorima, od Vlade RH i gospodarskih subjekata do ostalih dobročinitelja.

Među prvim prioritetima Zaklade je dovršenje zgrade bogoslovnog sjemeništa i dječjeg vrtića u Sarajevu.

Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije, sa sjedištem u Vukovaru, osnovana je odlukom Ekonomskog vijeća Vrhbosanske nadbiskupije 10. prosinca 2019. godine. Njena misija je promicanje i podržavanje djelatnosti kojima se unapređuje humanitarni rad i potiče težnje za unapređivanje ljudskog i kršćanskog dostojanstva svakog čovjeka u društvu. Svoje je djelovanje usmjerila na dobrobit svih članova društva, a posebice ranjivih skupina te promicanju kršćanskih vrijednosti.

Zaklada je osnovana sa svrhom:

pokretanja inicijative, kao i samo osnivanje, izgradnja, uređivanje i opremanje domova za stare i nemoćne,
pružanja raznih oblika potpore starim, nemoćnim i bolesnim osobama,
sudjelovanja u financiranju obnove i opremanja objekata u kojima prebivaju djeca predškolske dobi, učenici i studenti,
potpore fizičkim osobama (obiteljima u potrebi) i pravnim osobama koje provode programe i projekte usmjerene na dobrobit djece i mladih,
dodjele novčane potpore učenicima i studentima tijekom njihovog redovitog školovanja,
prikupljanja novčanih sredstava za pomoć u ostvarivanju drugih projekata Vrhbosanske nadbiskupije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

U Rijeci održan ‘Hod za život’

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Pod sloganom “Moja kultura je kultura života” u Rijeci je u subotu održan “Hod za život”, a organizatori i sudionici, kojih je po procjeni policije bilo oko 350, poručili su da im je cilj poduprijeti pravo na život od začeća do prirodne smrti kao temeljno pravo čovjeka.

Kako su naveli organizatori iz te građanske incijative koja djeluje u okvirima Udruge Malaika, riječ je o “miroljubivom hodu građana”.

Hodači su se okupili na Titovom trgu, a potom su hodali preko Fiumare do Jelačićevog trga, gdje je priređen glazbeni program.

Nosili su transparente s natpisima „Život je najveća od svih vrijednosti, njemu su sve druge vrijednosti podređene“, „Živi i pusti druge da žive“, „Zanimljivo da su svi koji se protive životu već rođeni“, „Jednaka prava za nerođene“, „Ljudski život započinje začećem – dokazala znanost“, itd.

Iz udruge Malaika su istaknuli da je ovogodišnja ruta drugačija te da je, prema promijenjenoj odluci Grada Rijeke, dugačka 150 metara.

Ove godine su najavili da, zbog okolnosti u vezi s epidemijom Covida 19, očekuju manje hodača, a sudionicima su preporučili  da se zaštite maskom te da održavaju razmak.

Predsjednica Udruge Malaika Barbara Brezac Benigar izjavila je tijekom mimohoda da su obavijestili sugrađane, koji su voljni hodati za život da će ove godine hod posvećen veličanju života od začeća do prirodne smrti biti skromniji, kako bi se ipak održao, na drugačiji način, s manje ljudi te u skladu s mjerama i okolnostima.

„ Obično ljudi pitaju zašto je to samo jedan dan. Nije to samo jedan dan. Mi kroz cijelu godinu intenzivno radimo na tome da ljude pokušamo educirati, da pomognemo mladim trudnicama, majkama, koje se osjećaju ugroženo iz bilo kojih razloga, koje su u ekonomskim krizama ili u nekim drugim emocionalnim problemima, zbog kojih se razmišlja žele li ili ne žele zadržati trudnoću. Na nama je da smo tu glas onih, koji bi zapravo htjeli doći na ovaj svijet, koji bi htjeli život, da branimo  svaku osobu,  slobodu svake osobe, pa i one osobe koja je tek začeta,“ kazala je.

Dodala je da je ovogodišnji slogan „Moja kultura je kultura života“ prilagođen „riječkoj priči“, s obzirom da je  Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.

Na novinarski upit, iz operativnog dežurstva Policijske uprave primorsko-goranske su naveli da se procjenjuje da je u “Hodu za život” sudjelovalo oko 350 ljudi.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari