Pratite nas

Naši u svijetu

Domazet Lošo analizira: Hoće li NATO uzvratiti Rusiji i započeti Treći svjetski rat?

Objavljeno

na

Admiral Domazet Lošo prokomentirao je zbivanja u Ukrajini.

Ruski parlament odobrio je vojnu intervenciju u Ukrajini! Najnovija zbivanja u Ukrajini za naš portal prokomentirao je geostrateški analitičar i bivši načelnik glavnog stožera HV-a Davor Domazet Lošo.

Situaciju u Ukrajini, prema njemu, mora se gledati šire. Naime, kako tvrdi naš sugovornik još 2008. godine Putin je u govoru jasno naznačio bez ikakve dvojbe da će odgovoriti na svaku američku asimetriju, na svaki američki postupak tamo gdje su ruski interesi. “U ovom slučaju to je promjena vlade u Ukrajini koja se nalazi u području ruskih strateških interesa. S druge pak strane, te iste 2008. sastali su se ruski stratezi u Muenchenu i razradili doktrinu kako se Rusija vraća na svjetsku političku scenu kao ozbiljan igrač, svemirska i nuklearna velesila, a energetska da se ne govori”, kaže Domazet.

Sastavili su dodaje doktrinu nastupanja koja ima mnogo točaka, a izdvojio je dvije. Prva točka u toj doktrini je da u slučaju napada bilo koga na teritorij ruske federeacije odmah slijedi nuklearni protuudar. “Ta točka nije primjenjiva u ovom slučaju, ali jest druga točka. Tamo gdje su ugroženi ruski interesi da Rusija mora intervenirati i vojnom silom, ako drugi oblici djelovanja nisu učinkoviti”, ističe analitičar.

Naš sugovornik podsjeća da je na sastanku Busha mlađeg i Putina, kad je bio njegov drugi predsjednički mandat, u Sočiju rečeno da je prelaženje istočne obale Crnog mora granica na koju Rusija neće pristati niti pod cijenu velikog u prijevodu nuklearnoga rata. “Zapad, a tu ne mislim posebno na EU, nego prije svega na SAD, trebao je razmišljati da se, budući da su stalnim opkoljavanjem Rusi izbačeni s Baltika, sada neće dati izbaciti s Crnog mora. To mora biti jasno jer Rusija bi tada bila potpuno zatovrena.

Tijekom razgovora s Domazetom Lošom stigla je vijest da je Gornji dom Dume odobrio upotrebu vojne sile u Ukrajini. Odluka je donesena jednoglasno. “A što sam ja rekao? Prije osam godina napisao sam da cjelovitost Ukrajine može garantirati samo Rusija i nitko drugi. U Ukrajini se radi o jednom obliku državnog udara kojim su ugroženi ruski interesi i Rusija sad poduzima mjere. Ja govorim kako hladni analitičar, geostrateg i geopolitičar. Oslikavam stanje kakvo nažalost jest. Na Krimu se nalazi sjedište ruske crnomorske flote. U Ukrajini ima devet milijuna etničkih Rusa. To dovoljno govori. Ono što je temeljno, to je očuvanje luke Sevastopolj u kojem se nalazi ruska crnomorska flota kako bi mogla zaštititi njezine interese”, objašnjava Domazet Lošo.

Ne vjeruje da će NATO ići u intervenciju protiv Rusije jer to bi značilo u pravnom smislu veliki rat o kojem je Putin govorio Bushu. Možda će biti drugih pritisaka, a Ukrajini ne prijeti da ostane samo bez Krima koji je nota bene do 1954. godine bio u sastavu Rusije. “Postoji sporazum između Ukrajine, Rusije, SAD i Velika Britanija, kada je došlo do raspada SSSR-a, da se Ukrajina odrekne nuklearnog oružja, a da Krim ostane u sastavu Ukrajine. No, u ovom slučaju Rusija je prosudila da promjena vlasti nasilnim putem ugrožava ruske interese. Ne samo što bi Ukrajina mogla ostati bez Krima nego bi se moglo dogoditi da izgubi i istočni dio Ukrajine, istočno od rijeke Dnjepar. I to onaj dio u kojem se nalaze industrijski potencijali i energenti. Tamo je, primjerice, Donjeck, u kojem igra naš Srna. I onda bi ostala Ukrajina koja bi išla od Lvova do središnjeg dijela. Nedvojbeno je da je Rusija primijenila drugu točku iz doktrine nastupanja iz 2008. godine. Ovo se može čitati kao pritisak na zapad i njihovu igru da ne mogu izvoziti revolucije pod izlikom nekakve demokracije, što su dosad činili. A poglavito ne u područja ruskih interesa, a to su sva područja gdje je bio SSSR”, tvrdi naš sugovornik. Jedini koji bi se vojno mogli suprotstaviti to je NATO, a u tom slučaju treba gledati odnos između Anglosaksonaca i Njemačke te Rusije. “Merkel vodi jednu uravnoteženu politiku, ona dobija energente od Rusije, ona je vodeća članica EU, ona ima interese prema jugu i istoku Europe. Ona će biti na neki način “posrednik” između Rusije i SAD i ostatka Europe. Sada će na igru stupiti diplomacija, da se pokuša pronaći rješenje da se Ukrajina sačuva. Ključni zaključak, koji sam već naveo, je da jedino Rusija može garantirati cjelovitost Ukrajine. I nitko drugi”, zaključuje Domazet Lošo.

Dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Ovdje je na zrnu Očenaša zakucalo srce Domovine…

Objavljeno

na

Objavio

Misli jedne mlade djevojke iz hrvatske dijaspore

 
Danas, kao i svake godine 18.11. prisjećamo se žrtve grada Vukovara. Svi mi  danas se sjetimo izraziti naše suosjećanje s patnjom onih koji tu bol nose i svaki drugi dan u godini i to već 26 godina.
 
No na današnji dan svi dišemo istim ponosom i domoljubljem. Svi zajedno osjećamo bol i tugu zbog naših dragih poginulih branitelja, ubijenih i progonjenih stanovnika Vukovara, kćeri i sinova, majki i očeva, baka i djedova, braće i sestara…
 
Srca nam se stežu pri govorima Siniše Glavaševića i svi se sjećamo tog strašnog zločina koji je počinjen nad hrvatskim narodom. Danas se sjećamo. A sutra? Doći će sutrašnji dan i opet će se zaborav koji nam se nameće ušuljati u svakodnevnicu. Pravda i istina opet će čekati godinu dana da je se prisjetimo. Pravit ćemo se da se ništa nije dogodilo.
 
Ne postoje naši dragi i hrabri branitelji, ne postoje žrtve, ne postoje nepronađena zaklana tijela!
 
Dogodio se samo papir i sporazum. A dogodile su se i kuće i slobode i radna mjesta onih koji su za te zločine trebali odgovarati.
 
Zaborav na Vukovar  zaborav je identiteta,  povijesti, branitelja i njihovih obitelji. Vrijeme je da svi uništeni i oskvrnjeni Domovinskim ratom dožive pravdu i utjehu prije nego im nada umine.
 Mi danas nismo svjesni koliko smo sretni što imamo svoju Domovinu. Što možemo slobodno i bez straha reći da smo Hrvati i da volimo naše i poštujemo tuđe.
 Neka današnji dan ostavi malo gorčine i težine da nas podsjeti i da nas bude dovoljno sram što tako bahato životarimo.
 
 Pitamo se ima li smisla, ima li nade.
 
 Ja znam da većina nas koji smo sudjelovali na susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru može posvjedočiti da ima smisla! Sve što su ljudi prošli i proživjeli u tom gradu i naši hrabri branitelji. Ima smisla! Jer mi smo ta Hrvatska za koju su se oni borili, za koju su dali život.
 
Kaže se: naša osveta bit će osmjeh naše djece.
 
Prisjetimo se sada te strašne godine 1991… Sjetimo se kolone stanovnika koji su tako hrabro ostali do kraja u svom gradu. Sjetimo se njihovih suza, njihove patnje i boli.
 
I sada se sjetimo mladeži koja je 30. travnja 2017 sa memorijalnog groblja pješačila u koloni do dvorca Eltz gdje se održalo euharistijsko misno slavlje. To je bila kolona nasmijane, vesele mladeži puna nade i vjere. Cijelim se putem pjevalo, molilo i slavilo Krista! Bio je to susret sa živim Isusom, tajnom Njegove ljubavi i žrtve za nas. Ta mladež je nada Hrvatske koju su sanjali svi koji su iz ljubavi prema domovini žrtvovali svoje živote, da bi mi danas mogli uživati u slobodi.
 
Nama je jasno, da nismo bili u običnom gradu nego u gradu žrtve, u gradu heroja! I zato budimo i mi turbo vod i gradimo tu našu voljenu domovinu.
 
Volimo tu našu grudu! Kopati ćemo po njoj, hraniti se njome i blagoslivljati ju!
 
Krist je naša nada i mi smo vjera živa! Isuse povedi me svojim putem, vrati me mojem domu. Za Hrvatskom mi srce žudi. Evo me Gospodine, mene pošalji.
 
Zapamtite Vukovar! Danas, sutra, zauvijek.
 
 
Magdalena Ivošević
studentica
Frankfurt am Main, 18.11.2017.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari