Pratite nas

Iz Svijeta

DOMAZET LOŠO: Blamaža u Ukrajini pokazuje da Hrvatska više uopće nema tajne službe

Objavljeno

na

“Po mojim saznanjima, ima hrvatskih vojnika u Ukrajini. Bore se isključivo na ukrajinskoj strani”, rekla je Vesna Pusić hrvatskim novinarima u srijedu, nakon čega je uslijedila vrlo žestoka reakcija Rusije.

“Moskvu je zabrinula i šokirala izjava za javnost potpredsjednice hrvatske vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova kojom je potvrdila da u trenutačnom sukobu na ozemlju Ukrajine sudjeluju hrvatski dragovoljci na strani ukrajinske vojske, a da nije dovela u pitanje zakonitost takvog sudjelovanja hrvatskih građana u operacijama koje provode ukrajinske vojne strukture”, navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izazvala skandal o kojem se raspravljalo i u Bruxellesu

davor_domazet-losoJe li Vesna Pusić ponovno krivo reagirala te tako izazvala rijetko viđeni međudržavni incident, odnosno kako se Ministarstvo vanjskih poslova RH trebalo postaviti u ovoj situaciji te kakve bi mogle biti posljedice ovog međunarodnog skandala o kojem se jučer raspravljalo i u Bruxellesu, upitali smo geostratega i geopolitičara Davora Domazeta Lošu.

”Naravno da je potpredsjednica Vlade krivo reagirala. Kao prvo, odavno su hrvatske tajne službe i izvršna vlast trebali znati da je cijela skupina otišla boriti se u Ukrajinu. Izvršna vlast je trebala odmah reagirati i upozoriti EU, NATO i Rusiju da se to dogodilo te naglasiti da iza toga ne stoji država Hrvatska. Ovako je Vesna Pusić prije obavijestila novinare, nego države kojih se to tiče, zbog čega je ostala sumnja da država stoji iza svega. To je velika međunarodna blamaža za Hrvatsku i normalno je da je Rusija tako oštro reagirala”, ističe Domazet pa dodaje da se Rusija s pravom pita: Kakva ste vi to država kada za to ne znate i kada diplomatski već niste reagirali te upozorili EU i Rusiju.

Dala pravo Rusiji za sumnju da država stoji iza svega

”Ako Hrvatska ništa ne čini u ovakvoj situaciji, daje pravo Rusiji za sumnju da država stoji iza odlaska Hrvata među ukrajinske postrojbe. To je vrlo ozbiljna stvar, jer u Ukrajini se odvija sukob najvećih svjetskih sila: SAD- a i Rusije. Trebalo je zaustaviti te ljude prije nego su otišli, no ako se to nije učinilo, trebalo je na vrijeme diplomatski reagirati. No, i iz ovoga je očito da Hrvatska više uopće nema tajne službe. ‘Ubijene’ su 2000. godine, nakon dolaska Račanove koalicije i Stipe Mesića na vlast”, dodaje admiral Domazet.

Nastavlja potom da je iz više vrlo sličnih propusta i poteza očito da potpredsjednica Hrvatske vlade Vesna Pusić namjerno čini štetu Hrvatskoj.

Spašavali Srbiju od tužbe, a sada čine ovo!

”Nego što, nego namjerno! Spašavali su Srbiju od tužbe za genocid, a sada na ovaj način uništavaju ugled i kredibilitet države Hrvatske. To ne može biti slučajno. Zato bih poručio Vesni Pusić, ali i Ivi Josipoviću i Stjepana Mesiću, da napuste Hrvatsku, ako ju ne vole. Neka zajedno s Vučićem, nakon inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović, otputuju u Srbiju. Jer, prestrašno je da zastupajući Hrvatsku, već godinama čine štetu državi Hrvatskoj”, napominje Domazet.

Zaključuje na kraju da bi Kolinda Grabar-Kitarović, nakon što i formalno postane predsjednica, trebala što prije organizirati tajne službe koje su već godinama u potpunom rasulu.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europi i SAD-u najviše prijete “domaći” džihadisti

Objavljeno

na

Objavio

Povratak u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protuterorističke službe no zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, zadnjih su mjeseci u Europi i SAD-u dokazali da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektirati prije nego krenu djelovati.

“U Francuskoj, Americi ili drugdje sigurno više neće biti velikih napada organiziranih iz inozemstva, poput onih od 13. studenoga 2015. u Parizu”, tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Marc Sageman, nekadašnji agent CIA-e. “Odsad oni koji izvode napade, ovdje ili u Europi, nisu više navođeni od IS-a nego se mobiliziraju sami, zamišljajući da su vojnici idealizirane islamske zajednice, čak izmaštane, koju žele braniti ili osvetiti”, dodaje on.

Akayed Ullah, mladić podrijetlom iz Bangladeša koji je 10. prosinca pokušao aktivirati improviziranu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Sayfullo Saipov, Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionetom u New Yorku 31. listopada, bili su povezani s Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

U SAD-u oni su najnoviji primjeri na listi samoradikaliziranih džihadista koji predstavljaju gotovo nerješiv problem policijskim i obavještajnim službama. “Opasnost od veterana džihada ne smije se podcijeniti ali ona nije najviše zabrinjavajuća”, tvrdi Albert Ford koji radi na fenomenu “domaćeg ekstremizma” u okviru analitičke skupine New America. “Oni koji su već legalno u zemlji predstavljaju najteži problem”, dodaje on.

“Napadi nedavno izvedeni u SAD-u bili su djelo ljudi rođenih ovdje ili nastanjenih u zemlji već godinama. To je prava opasnost: nesofisticirani napadi ali smrtonosni, kao što se dogodilo u listopadu u New Yorku”.

Po brojkama New Americe, 85 posto od 415 osoba optuženih za zločine povezane s islamističkim terorizmom u SAD-u nakon 11. rujna 2001. bili su američki građani ili legalni stanovnici. (Hina)

Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari