Pratite nas

Komentar

Domazet Lošo: Jugoslaveni toliko bjesne, još su u šoku što je Kolinda pobijediila

Objavljeno

na

Admiral Domazet komentira reakcije nakon izbora. Josipović je, baš kao Milošević ’90., imao sve što mu treba za pobjedu, pa je ipak izgubio

Ni osam dana nakon izbora i nakon što je i Državno izborno povjerenstvo službeno proglasilo Kolindu Grabar-Kitarović novom hrvatskom predsjednicom, ne prestaje omalovažavanje izborne pobjede te žestoka politička i medijska paljba po novoizabranoj predsjednici.

Kada se već činilo da će – nakon posve promašenog osporavanja izbornih rezultata od strane Sandre Perković-Jakovina – svi napokon prihvatiti činjenicu da je Kolinda Grabar-Kitarović nova hrvatska predsjednica, najnovijim osporavanjem njezine pobjede, čak osam dana nakon izbora, ”proslavio se” i bivši predsjednik Vrhovnog suda, odvjetnik Krunislav Olujić.

Krunoslav Ostojić još osporava Kolindinu pobjedu?!

Kazao je, da podsjetimo, da Grabar Kitarović nema izborni legitimitet i da će se zbog toga morati očitovati Ustavni sud! Dodao je da nova predsjednica već daje lažna obećanja te da mora naučiti odredbe Ustava!

S Kolindinom pobjedom nikako se ne miri ni ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić. Nakon što je novoj predsjednici još u izbornoj noći dijelila lekcije kazavši da će morati sasvim promijeniti svoju ‘nacionalističku’ retoriku, u ponedjeljak je još jednom, posve neprimjereno svom položaju, dodatno omalovažila novu hrvatsku predsjednicu. Rekla je da njeno pismo glavnom tajniku UN-a u vezi s Vojislavom Šešeljom ”baš ništa ne znači, jer je sve što se moglo iskoristiti, već iskorišteno”.¨

Pupovac je prozvao zbog ‘ustaške retorike’

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj, izjavio je, pak, da su Kolindine riječi prema kojima su etnički Srbi u Hrvatskoj u isto vrijeme i politički Hrvati, mnogo bliže ustaškoj nego europskoj ideji Hrvatske…

Znamo li, pak, da Kolinda Grabar-Kitarović neće imati ništa veće ovlasti nego njezini prethodnici Josipović i Mesić i znamo li da ona nije davala agresivne i revanšističke izjave, već je pozivala na zajedništvo i na nužnost okretanju budućnosti te je bezbroj puta ponovila da će biti predsjednica svih građana Hrvatske, a ne samo onih koji su glasali za nju, nameće se pitanje: čime je, uz tako pozitivan stav, na sebe navukla toliko bijesa i toliku paljbu.

Domazet: Jugoslovenska opcija ne miri se s porazom

Što je, dakle, u samoj srži žestokih medijskih i političkih napada na Kolindu Grabar-Kitarović, odnosno kome i zašto toliko smeta nova hrvatska predsjednica (premda nema prevelike ovlasti i premda nudi suradnju, a ne svađu), upitali smo poznatog geopolitičara i stratega Davora Domazeta Lošu.

”Svi ti napadi, poglavito Krunislava Olujića, u suštini znače da se jugoslovenska opcija nikako ne miri s činjenicom da je došlo do promjena i da je Kolinda Grabar-Kitarović predsjednica države Hrvatske. Najviše ih smeta što je ona ponudila nadu svim građanima i građankama Republike Hrvatske, a ne samo Hrvaticama i Hrvatima. Zato je toliko napadaju, premda još nije ni ustoličena za predsjednicu. Ne mogu se, osim toga, pomiriti s činjenicom da je pobijedila Ivu Josipovića, za kojeg su bili uvjereni da sigurno pobjeđuje. Još se nisu oporavili od šoka i stoga toliko bjesne”, ističe u uvodu poznati geostrateg i analitičar pozadine zbivanja.

Primjećuje potom da je Ivo Josipović, baš kao Slobodan Milošević devedesete godine, imao sve što mu treba za pobjedu, pa je ipak izgubio. Baš kao i Milošević.

Velika sličnost Miloševićeve i Josipovićeve pozicije

”Imao je sve glavne medije uz sebe, sve institucije, udruge koje rade protiv hrvatske države, agencije za istraživanje javnog mnijenja koje su ga godinama proglašavale najsposobnijim i najpopularnijim političarem…, kao što je i Slobodan Milošević devedesetih imao i vojsku i policiju i tajne službe i medije. Tuđman nije imao ništa, pa je pobjedio Miloševića jer je uz sebe imao hrvatski narod, kao što je i Kolinda Grabar-Kitarović uz sebe imala narod, pa je pobijedila Ivu Josipovića.  Pokrenula je oslobađanje od unutarnje agresije i zato je ‘vučji čopor’ napada. Taj čopor obično bira one koji su slabi i izdvojeni iz ‘stada’, no ovaj put su pogriješili.  Jer Kolinda je jaka. Sam Josipović još se dobro i nosi s porazom, ali njegovi ga korifeji do danas ne mogu preboljeti ”, dodaje Domazet.

Pokazalo se da je Josipović bio lutka na koncu

One koji sada ustrajno napadaju Kolindu smeta, kaže, i to što je nova predsjednica jasno rekla da Hrvatska pripada srednjoj Europi, Europskoj Uniji i NATO-u, a ne ”regionu” i što će nastaviti politiku dr. Franje Tuđmana, usklađenu s novim okolnostima, a prekinuti s antihrvatkom politikom kakva je dosad vođena.

”Oni koji je napadaju i koji su htjeli komunistički put i Jugoslaviju, svjesni su da će izgubiti zadnje uporište. Ispalo je da je Ivo Josipović u stvari bio lutka na koncu, a ne Kolinda Grabar-Kitarović. Josipović je bio marioneta Dejana Jovića i uporište probritanske i prosrbijanske politike, a sada gube i taj stožer. Svjesni su da prosrpska Velika Britanija više nije glavni strateški partner Hrvatske, već je to Njemačka, SAD i Izrael. Zato bjesne i zato galame, jer im ništa drugo i ne preostaje”, podvlači admiral Domazet te zaključuje da će najžešći napadi na Kolindu Grabar-Kitarović, zbog svega navedenog, tek uslijediti.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Luka Mišetić: Rat u Hrvatskoj prije 8.10.’91 može se okarakterizirati kao “unutarnji oružani sukob”

Objavljeno

na

Objavio

Ugledni američki odvjetnik, Luka Mišetić, na društvenim je mrežama pojasnio zbog čega se oružani sukob u Republici Hrvatskoj prije 8.10.91 može okarakterizirati kao “unutarnji oružani sukob” a ne građanski rat, kako je to ocijenio Aleksandar Stanković.

-Rat u Republici Hrvatskoj prije 8.10.91 može se okarakterizirati kao “unutarnji oružani sukob”, ali to ne znači da je riječ o Građanskom Ratu(“GR”). Znanstvenici nemaju zajedničku definiciju GR. Npr, po Lieberovoj definiciji rat u RH nije bio GR jer se RH nije borila da preuzme kontrolu nad SFRJ – napisao je odvjetnik Luka Mišetić u komentaru na društvenim mrežama.

 

Nakon presude Ratku Mladiću, Mišetić se narugao i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Objavivši status na Twitteru bez ikakvog komentara, uz fotografiju Aleksandra Vučića s natpisom ‘Sigurna kuća za Ratka Mladića’, Mišetić se referirao na ranije izjave današnjeg predsjednika Srbije, koji je javno zagovarao da Ratko Mladić treba dobiti bulevar u Beogradu.

Podsjetimo,  Aleksandar Vučić je kao glavni tajnik Srpske radikalne stranke (SRS) 26. svibnja 2007. godine zalijepio na zgradi televizije B92 na novobeogradskom Bulevaru AVNOJ-a plakat na kojem je pisalo “Bulevar Ratka Mladića”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Plenković: Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju

Objavljeno

na

Objavio

‘Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju’, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković uoči početka summita EU-a i šest zemalja Istočnog partnerstva.

“Pogledajte temu današnjeg sastanka, glavna tema sastanka Istočnog partnerstva je hibridno medijsko djelovanje. Pogledate reference na brojne izbore, referendume koji su održani u Europi. Samo naivni ljudi mogu misliti da Hrvatska nije dio toga procesa”, rekao je Plenković, odgovarajući na novinarsko pitanje vodi li se u Hrvatskoj medijski rat.

Plenković je rekao da nije detaljno upoznat s medijskim prepucavanjem u vezi s izvješćem Sigurnosno-obavještajne agencije o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru, što je bio temelj za jučerašnju raspravu na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

“SOA podnosi izvješća o svim pitanjima koja se releventna za Hrvatsku, bilo da je riječ o sigurnosnom aspektu u doslovnom smislu, bilo s aspekata gospodarske i financijskeu ugroze. Stanje u Agrokoru početkom godine bilo je takvo da je zahtijevalo posebni zakon i posebni angažman. Prema tome, sve što se radi u ovom trenutku jest dugoročno restrukturiranje i održivost radnih mjesta, funkcioniranje kompanija, generiranje novih prihoda i naravno nagodba s vjerovnicima, to je ono što je najbitnije”, rekao je Plenković.

Na konstataciju da i Europska komisija navodi stanje u Agrokoru kao jedan od rizika za ekonomske prognoze, Plenković je rekao da su to bitno različite stvari.

“Ovo je bio sastanak Odbora sazvan na inicijativu oporbenih zastlupnika, gdje su htjeli malo držati temu u fokusu, kao što to i inače rade u posljednje vrijeme. Vlada, za razliku od njih, ima vrlo kontinuiran, konzistentan stav. Imali smo problem, našli smo način kako da ga rješavamo, držimo se te linije, postoje rokovi u zakonu i do tih rokova, bilo da je to u travnju ili srpnju nastajat ćemo postići nagodbu, imati održivost kompanija u budućnosti, održati radna mjesta i stabilnost hrvatske ekonomije. To je jedino zbog čega smo mi angažirani”, kaže premijer Plenković. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari