Pratite nas

Pregled

Domazet Lošo: Mi imamo unutarnju agresiju

Objavljeno

na

U Podcastu Velebit gostuje admiral Davor Domazet.

Kako dekadencija utječe na snagu društva, naroda i države?
Događa li se Europi nacionalno buđenje ili dezintegracija nacionalnog suverenizma?

Koliko je vjerojatno da će se glavnim europskim državama Francuskoj i Njemačkoj dogoditi nacionalni pokreti?
Gdje su nestali kršćanski temelji Europe?
Tko potiče međunacionalne sukobe u Hrvatskoj?

Je li u tijeku proces oduzimanja suvereniteta hrvatskomu narodu?
Je li Hrvatska zemlja mržnje i nasilja, motiviranog etničkom mržnjom i etničkim nasiljem, kao što se govori u hrvatskom Saboru?

Je li javno klevetanje i sramoćenje najpopularnijeg hrvatskog glazbenika u hrvatskom Saboru govor mržnje i poziv na nasilje protiv njega i onih koji slušaju njegove pjesme?

Je li jednostrano i pristrano izvještavanje o incidentima u funkciji javnog klevetanja hrvatskoga naroda?
Koji je konačni cilj jednostranog i pristranog izvještavanje o incidentima?

Zašto predstavnici manjina u Hrvatskoj od svakog incidenta stvaraju međunacionalni problem? Je li to u funkciji suživota ili stvaranja mržnje?

Ima li sličnosti ovih političko-medijskih propagandnih operacija s onim iz razdoblja osamdesetih godina koje su bile u funkciji pripreme atmosfere za agresiju na Hrvatsku?

Je li izjava izaslanik srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, Vladimira Božovića prije dvije godine u povodu pravoslavnog Božića u Zagrebu da će Srbija intervenirati ako Srbi u Hrvatskoj budu ugroženi, bila politička nespretnost ili je treba sagledati u ovom kontekstu?

Je li smisao papagajskih izjava brojnih političara ‘zaboravimo prošlost, okrenimo se budućnosti’ upravo u tome da se povijest ponovi onome tko je ne poznaje?

Zašto hrvatski političari na ovakve kampanje uvijek odgovaraju defanzivno, a zapravo vrlo glupo, jer počinju svoje iskaze riječima osude nasilja čime zapravo prihvaćaju teze o genocidnosti i zločinačkoj naravi Hrvata pa to onda ispada kao da su tek sad prihvatili civilizacijske standarde suprotstavljanja nasilju, dakle stavljaju se unaprijed u ulogu nekoga tko je stalno u ulozi potencijalnog krivca, ako stalno moraju objašnjavati da su protiv nasilja?

Potiču li ovakvo političko nasilje u Saboru i klevetanje hrvatskog naroda upravo ovakve izjave predsjednika vlade Plenkovića koje su zapravo priznanje bezobraznih optužbi izrečenih u Saboru: “Osuđujem sva takva ponašanja.

Moramo učiniti još više protiv takvog ponašanja, a to znači da se primitivni i divljački ispadi oštro sankcioniraju, da radimo na promjeni klime u društvu koja u segmentu doseže stupanj polarizacije i netrpeljivosti, što nije prihvatljivo”?

Je li to posljedica sustavnog nametanja krivnje Hrvatima, a što traje neprekidno od Drugog svjetskog rata?
Što je inverzija povijesti i kako izgleda u Hrvatskoj?
Koje su glavne neistine na kojima počiva današnja Hrvatska?

Zašto je važno raskrinkavanje ključnih laži na kojima počiva današnja vlast u Hrvatskoj i iz kojih crpi svoj politički kapital, političku moć i ekskluzivitet?

Zašto se u hrvatskim školama malo govori o komunističkim zločinima, a daleko više o zločinima koji se pripisuju hrvatskom narodu?
Vrijedi li u službenom hrvatskom političkom cjeniku Jasenovac više od Bleiburga, budući je u Jasenovcu bio kompletan državni vrh, a na Bleiburgu tek njihovi izaslanici?

Je li izvjestan sukob Irana i SAD-a?
Može li takav sukob ostati u okvirima jedne države?
Je li neobično torpediranje tankera, priprema alibija za rat ili teroristički incident?

Podcast Velebit

Domazet Lošo: Selefije nisu slučajno klanjale u Splitu! Trebalo ih je odmah privesti!

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Nino Raspudić: Ludilo je zahvatilo dio zapadnih sveučilišta, stavljajući rodnu ideologiju u prvi plan

Objavljeno

na

Objavio

Tema emisije Peti dan bila je humanističke znanosti vs STEM, a gosti komentatori Nino Raspudić, Petar Mitrikeski, Marijana Bijelić i Igor Mikloušić.

STEM je akronim koji označava znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, naglasila je u uvodu voditeljica.

Marijana Bijelić navela je da se znanosti dijele na prirodne, humanističke i društvene.

“Što je znanost apstraktnija, u najvećoj mogućoj mjeri je izvan ideologije.”, kaže Bijelić.

Petar Tomev Mitrikeski kao genetičar navodi da je STEM-ovac te objašnjava.

“Humanističke znanosti tiču se čovjeka, društvene znanosti promatraju institucije i čovjekovo ponašanje u skupini, a prirodne znanosti govore o genetici i evoluciji.”

Mikloušić: Pada interes za humanističkim znanostima

“Pada interes za humanističkim znanostima od 2008. od financijske krize”, navodi Mikloušić te ocjenjuje: “Ljudi koji će u budućnosti voditi financije ili državu moraju imati šire znanje”. Smatra da je važno da čovjek posjeduje znanje od umjetnosti do znanosti i arhitekture.

Gosti su spomenuli da su kontroverzne ideje razlog pada popularnosti društvenih znanosti poput propagiranja rodne ideologije.

Raspudić: STEM-ovci misle da su humanisti niškoristi, zgubidani

Raspudić navodi da zbog raspodjele javnih sredstava dolazi do sukoba oko toga koje su od navedenih znanosti korisnije.

“STEM-ovci misle da su humanisti niškoristi, zgubidani.” te dodaje da “samo četvrtina STEM-ovaca radi u svom području.”

“Ludilo je zahvatilo dio zapadnih sveučilišta, stavljajući rodnu ideologiju u prvi plan. Previše smo opterećeni navodnim prestižnim sveučilištima koja propagiraju takve ideje.”, istaknuo je Raspudić.

“STEM je važan za kapitalizam, jer stvara prihode”, kaže Mitrikeski.

S druge strane, “STEM-ovci ujedno poboljšavaju kvalitetu života, sigurnost hrane i dr.”, naveo je Mikloušić.

“Prije je mjerilo znanja bilo poznavanje Shakespearea, a danas se gleda koliko je netko vješt u tehničkim znanostima”.

Za kraj, gosti su se složili da je suradnja svih područja važna za napredak cjelokupnog društva.

(HRT/narod.hr)

 

Nino Raspudić: Međunarodna zajednica je stvorila ‘hrvatsko pitanje’ u BiH

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

U pokušaju ilegalnog ulaska iz Srbije u Hrvatsku glumili da su na biciklističkoj turneji!

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MUP

Četiri muškaraca na biciklima stigla su na granični prijelaz Batina sa srbijanske strane i ležerno pokušali nastaviti biciklirati u Hrvatskoj. Izgledali su kao članovi biciklističkog kluba na turneji koje su tijekom ljeta – a ovaj se događaj zbio 1. rujna ove godine nešto iza 20 sati – vrlo popularne.

Vidjelo se da su uložili trud u prezentaciju: bili su jednako odjeveni, bijele majice imale su isti logo i natpis Bellastoria. Majice s logom, inače, izrađene su za projekt za djecu pod nazivom Bellastoria, koji uključuje ljetne kampove i radionice. Organizator projekta su biskupije talijanske regije Lombardija.

Kad ih je zaustavila hrvatska policija, tvrdili su da su članovi biciklističkog kluba i da moraju nastaviti turneju po Hrvatskoj. Tour od Croatia, ponavljali su. No, stvarna priča malo je drugačija – bila je riječ o Afganistancu i tri Iranca koji su na ovaj, osebujan i originalan način, ilegalno pokušali ući u Hrvatsku pa onda dalje na zapad, očito inspirirani dugom povijesti sporta kao instrumentom bijega iz domovine.

Kada se govori o međunarodnim sportskim natjecanjima, redom se spominju rezultati, rekordi i medalje.

Rjeđe se govori o drugoj strani takvih događaja – činjenici da se i dan-danas sportaši i prateće osoblje, koje legalno stigne u zemlju domaćina natjecanja, ne vraća kući, već zatraži azil ili jednostavno nestane, piše Večernji list

Tako je od četiri nigerijska sportaša koji su se natjecali u Puli jedan – doduše nakon neuspjelih prijelaza granice sa Slovenijom te prijave gubitka dokumenata – zatražio azil u Hrvatskoj. O tome, po nekim navodima, razmišlja i dvojac koji je za sada po neutvrđenim okolnostima – iako on za to krivi hrvatsku policiju – završio u BiH.

Sport kao instrument bijega nije nestao završetkom hladnog rata, kad su, primjerice, Olimpijske igre završavale masovnim bijegom. Iz Melbournea se 1956. kući nije željelo vratiti 30 Mađara, a igre u Münchenu 1972. čak je 117 sportaša iskoristilo za ostanak na zapadu. Samo su se države iz kojih dolaze prebjezi promijenile.

– Na svakom većem sportskom natjecanju ostane dio stranih sportaša i države organizatorice spremne su na to – kazao je lani Peter Beattie, organizator Igara Commonwealtha, kad je 26 sportaša iz Kameruna, Ugande i Ruande odbilo napustiti Australiju. Što se događa s njima, ovisi.

Neki odmah zatraže azil, kao sportaš iz Sudana koji je ušetao u policijsku postaju prije negoli su Olimpijske igre u Londonu 2012. i počele. Neki dobiju azil, drugi budu odbijeni i vraćeni u matične države. Veliki dio nestane bez traga, kao 11 izviđačica sa Svjetskog skupa u Švedskoj 2011.

Neki pak pobjegnu, i to doslovno, tijekom samog natjecanja – prije nekoliko godina tijekom Londonskog maratona – Mami Konneh Lahun iz Sierra Leona, nakon što je trčala 2 sata i 46 minuta i ušla 20. u cilj, nastavila je trčati i nestala.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati