Pratite nas

Komentar

Domazet Lošo: Rusiji se pruža mogućnost da preko Srbije, RS i CG izbije na Jadran što nije mogao ni SSSR za vrijeme Hladnoga rata

Objavljeno

na

Danas počinje zajednička vojna vježba srpskih i ruskih specijalaca

Riječ je o najvećoj međunarodnoj vježbi koja je ikada organizirana u Srbiji

srem-2014

Rusko-srpska združena taktička vojna vježba specijalnih (padobranskih) snaga nazvana “Srijem-2014″, započinje sutra svoju vojnu vježbu – kompletnu združenu akciju s desantima i bojevim gađanjima. Značenje te rusko-srpske vježbe za narod.hr je komentirao geostrateg admiral Davor Domazet Lošo.

“Kao sljedbenik Sovjetskog saveza Rusija ima polje utjecaja, a to je izlazak na topla mora, prije svega na Sredozemlje. U ovakvoj geopolitičkoj slici svijeta, kada su SAD dobrano zaglavile na drugim vratima Euroazije od Afganistana i Iraka do Sirije, Rusiji se pruža mogućnost da preko Srbije, Republike Srpske i Crne Gore izbije na Jadran što nije mogao ni Sovjetski Savez za vrijeme Hladnoga rata”, rekao je Domazet Lošo.

Preko Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, Rusija izbija jednim krakom u središte Sredozemlja, što znači da bi tada Europa bila potpuno obuhvaćena ruskim “klještima”, nakon što je drugim krakom, Rusija je već došla strateškim snagama preko Arktika i obuhvatila Europu sa sjevera te jednom nogom kročila u predvorje SAD-a, kazao je Domazet.

U prilog Rusima ide i što su obnovili svoj potencijal strateškog naoružanja, stvorili zapovjedništvo strateških snaga za Arktik te upravo prošli tjedan obznanili da su razvili tenk – oklopno oružje za djelovanje u krajnje ekstremnim hladnim uvjetima, a za to imaju i osposobljene snage, navodi Domazet.

U tom kontekstu treba gledati svrhu ove zajedničke vježbe koja se prvi put održava na području europskog ozemlja, istaknuo je Domazet te dodaje kako je ona više geopolitička poruka nego neka vojna prijetnja. “No poruke ponekad više znače u geopolitici, nego što i sama uporaba vojne sile”, istaknuo je.

Domazet je pojasnio kako je Rusija, odnosno politika predsjednika Ruske Federacije Vladimira Vladimirevića Putina jasno izvela Rusiju na svjetsku geopolitičku pozornicu kao velesilu, a iza toga stoji nuklearni potencijali i činjenica da je Rusija svemirska velesila i energetska super velesila.

Vezba-Srem-2014Rusija kao zemlja s najvećom površinom i najvećim izvorima ne samo energenata, već i obojenih metala, pa i zlata – ima potencijale kakve nema niti jedna zemlja na svijetu, napomenuo je Domazet.

Ističući u planu vježbe da će “Srijem 2014″ imati antiteroristički karakter, Rusi poručuju Amerikancima, čija je strategija postupanja u tome da će se baviti svugdje i svagdje protiv terorizma, ako si vi uzimate to za pravo, onda se i Rusija jednako tako, u svom geopolitičkom i vojnom nastupanju, ima pravo boriti protiv terorizma – kako to vi radite s prijateljima i koalicijima, onda to tako radimo i mi, pojasnio je.

Domazet smatra kako bi se Hrvatska u ovoj situaciji trebala “dignuti na sve četiri noge”.

Predsjednik Josipović je tu najodgovorniji, smatra Domazet te ističe da Josipović kao predsjednik države za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku ima i ovlasti i ustavnu obvezu. Dodaje kako Josipović treba jasno definirati što će Hrvatska tu učiniti.

Hrvatska je prva članica NATO-a koja graniči sa Srbijom i prva će se naći na tom udaru, napomenuo je dodavši kako treba žurno i odmah odbaciti britansko pokroviteljstvo i odustati od pogubne politike koja je oličena izričajima Zapadni Balkan, Jugosfera, zemlje regije i ovih prostora, što su simboli za Jugoslaviju.

Hrvatsku unutarnju agresiju provode Jugoslaveni i sljedbenici jugoslavenštine, istaknuo je.

“Potreban je potpuni zaokret hrvatske politike koji se neće dogoditi u ova dva mjeseca, ali bi se moglo dogoditi nakon dva mjeseca kada na Pantovčak zasjedne novi predsjednik ili predsjednica koji će itekako uvažavati ova nova geopolitička preslagivanja koja se događaju u ovom trenutku i to ne samo na europskom ozemlju”, zaključio je Domazet.

Pripreme za najveću rusko-srpsku vojnu vježbu počele su prošle nedjelje slijetanjem ruskog kontigenta na vojni aerodrom Batajnica. Generalna proba vježbe je danas, a kompletna združena akcija sa desantima i bojevim gađanjima trebala bi se održati u petak 14. studenog.

Rusko-srpska združena taktička vojna vježba specijalnih (padobranskih) snaga  nazvana je “SRIJEM-2014″. Vježba traje ukupno dva tjedna, a u pitanju je najveći desant opreme i ljudstva ruske vojske na ovim prostorima poslije inicijative kopnenog zauzimanja prištinskog aerodroma Slatina 1999.

Po planu vježbe , koja je ugovorena mnogo prije posljednjih prijepora između Srbije i Rusije glede isporuke plina, sve će se održati na poligonu Vojske Srbije Nikinci.

Vježbe će imati antiteroristički karakter.

Sa ruske strane sudjeluju desantno-padobranske jedinice sa sjedištem u gradu Tula, koje su dio 106. gardijske zračno-desantne divizije. Vojsku Srbije će u kopnenom dijelu predstavljati pripadnici tri borbene bojne Specijalne brigade.

narod.hr/kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Prof. dr. sc. Zdravko TOMAC: Hrvatska ponovno ulazi u jedno nesigurno povijesno razdoblje

Objavljeno

na

Objavio

Slobodan Praljak već danas se može reći da je trajno ušao kao velikan u povijest hrvatskog naroda ali isto tako da će prijepori oko Slobodana Praljka bitno odrediti budućnost hrvatskog naroda. Svojom smrću Praljak je jasno poručio da kao častan čovjek ne može živjeti pod stigmom da je ratni zločinac. Da bi obranio svoju slobodu i svoju čast popio je čašu otrova i poslao jasne poruke svom hrvatskom narodu.

Jasno je rekao da ne želi imati ni grob ni spomenike, da ne želi da se njegov život i junačko djelo zloporabi. Ispunjena mu je želja i njegov prah rasut je po Mirogoju.

Međutim, Praljak je cijelim svojim životom i djelom, a posebno birajući slobodu i dostojanstvo i s prezirom odbijajući lažnu presudu da je ratni zločinac, poslao i jasne poruke svom hrvatskom narodu. Ta poruka je: Borite se za slobodu! Borite se za čast! Nemojte kapitulirati! Nemojte prihvatiti lažne presude, lažnu krivnju! Borite se za istinu i nikad ne odustajte!

Nema nikakve dvojbe da će ta borba biti teška, mukotrpna i dugotrajna jer postoje moćne snage u međunarodnoj zajednici ali i u hrvatskom narodu koje represijom, pritiskom, lažnim optužbama traže da hrvatski narod i hrvatska država padne na koljena i da pod tim pritiskom svoga heroja i ljudinu prihvati kao ratnog zločinca kojem treba oduzeti generalski čin i sva odličja.

Znači veliki je pritisak na većinu hrvatskog naroda koji se nedvojbeno izjasnio da je general Praljak nepravedno osuđen, da je Hrvatska nepravedno optužena i da je Praljak častan čovjek koji je u ratu često dovodio u pitanje i vlastiti život da bi spašavao živote muslimanske djece i srpskih žena, da se borio protiv zločina s hrvatske strane. Dakle, radi se o čovjeku koji po svom životu i djelu zaslužuje biti kandidat za Nobelovu nagradu za humanost i mir a ne ratni zločinac.

To dugo vremena već pišem i zastupam i prije ovog, istovremeno tragičnog i junačnog, čina generala Praljka i prije ove sramotne presude Haškog suda.

Bio sam na komemoraciji koja je bila veličanstvena, emocionalna, ljudska. Na kojoj su se mnogi “tvrdi muževi” rasplakali. Užasnut sam što je dio medija, političara, nevladinih udruga pa i dio međunarodne zajednice taj veličanstveni ljudski oproštaj od velikog čovjeka nazvao slavljenjem presuđenog ratnog zločinca. Svi ti ljudi koji su došli bili su potreseni, bili su uvjereni a tako se i govorilo o Praljku, da se radi o ljudini, humanisti, velikom domoljubu a ne ratnom zločincu i kriminalcu.

Kao i svi mi koji smo bili na toj komemoraciji smatram da je potrebno nastaviti borbu za istinu, da je to naš dug, ne samo prema generalu Praljku nego i svim braniteljima, dug prema našoj domovini, koja se i dalje lažno optužuje.

Moram reći da sam uznemiren, da sam zgrožen ponašanjem jednog dijela hrvatskih političara i medija koji usprkos činjenicama pokušavaju zabraniti nama koji govorimo istinu o Praljku i Haškom sudu javno djelovanje.

Kažu da je veća nepravda ako jedan nevini čovjek bude osuđen nego ako kaznu izbjegne deset zločinaca.

Nema nikakve dvojbe, a o tome sam napisao cijelu knjigu, puno članaka, da je Haški sud politički sud, da je prema hrvatskom narodu nepravedan, da su presude iskonstruirane na temelju izmišljenog i nedokazanog udruženog zločinačkog pothvata. Dogodio se paradoks, haški suci su najprije jasno rekli da nema udruženog zločinačkog pothvata, da se ne sudi državama nego pojedincima ali su onda cijelu osudu upravo temeljili na tom udruženom zločinačkom pothvatu, za koji su sami rekli da ga nema.

Istina o životu i djelovanju Slobodana Praljka je dokazana, čak se to i ne osporava, ali ga se nepravedno optužuje za zločine drugih. Praljak je na djelu pokazao kako je bio spreman žrtvovati vlastiti život da spasi muslimanku djecu i srpske žene. Praljak je na djelu pokazao kako se vodi častan rat i to mu nitko ne osporava. Ali su osporili svjedocima da to na sudu kažu. Na sudu su naveli niz novih činjenica koje pokazuju da Praljak nije kriv za ono za što ga optužuju ali su ga usprkos toga osudili kao ratnog zločinca.

I sad je pitanje svih pitanja, kako se odnositi prema toj nepravdi? Neki kažu, točno je Praljak nije kriv ali zbog širih interesa i zbog pritiska međunarodne zajednice i zbog činjenice da ga je osudio sud Ujedinjenih naroda treba tu presudu prihvatiti bez obzira što je nepravedna, jer ako se tome opiremo nanijet ćemo nove štete hrvatskom narodu.

Oni koji su cijelo vrijeme željeli da se osudi Hrvatska i hrvatski narod trijumfiraju i vesele se i traže ne samo da se prihvati Praljkova nepravedna presuda nego da ga se tretira na djelu kao nemoralnog zločinca da mu se izbriše sve ono veliko što je napravio za hrvatski narod, da mu se uzmu odličja i čin generala.

Taj pritisak raste iz dana u dan a on se pokazuje i na primjeru da se nacionalni portali brišu s Facebooka, da su se mnogi ljudi uplašili i pod pritiskom odustali od dolaska na komemoraciju i od borbe za istinu.

Treći, a to je većina hrvatskog naroda ne želi baciti “koplje u trnje”, nastavlja se boriti za istinu i neće se prestati boriti dok se istina ne utvrdi i skine stigma s generala Praljka kao navodnog ratnog zločinca.

To nije prvi slučaj u povijesti, da časni ljudi, koji imaju savjest, osporavaju zakonite presude i ne prihvaćaju presude nevinim ljudima, ako su uvjereni da su presude nepravedne. Veliki pisac Emil Zola proslavio se kao moralni velikan u poznatoj Dreyfussovoj aferi, kada je branio nevinost jednog francuskog časnika i kada je na njega izvršen strahoviti pritisak da ruši pravni sustav.

Hrvatski narod je branio i istinu o Alojziju Stepincu godinama, usprkos presude suda, i nije odustao od borbe za istinu.
Uostalom koliko je nevinih ljudi pogubljeno na bazi zakonskih presuda u staljinističkim sustavima, pa i u Jugoslaviji. Koliko ljudi je izgubilo život po presudama fašističkih režima?

Dakle, ogroman je broj u povijesti nevino osuđenih ljudi. Danas navodno živimo u demokratskom svijetu kada bi jedno od temeljnih prava trebalo biti da nema ničega nedodirljivog, da građani po svojoj savjesti imaju pravo suprotstaviti se i presudama koje su formalno donešene po zakonu ali su posljedica pogrešnih odluka i krivotvorina.

Dakle, Hrvatska ponovno ulazi u jedno nesigurno povijesno razdoblje. Ne radi se samo o generalu Praljku, on je samo ključna točka na kojoj će hrvatski narod odlučivati kojim će putem ići. Vodit će se teška borba između onih koji su spremni prihvatiti reviziju naše povijesti, nametnute krivotvorine o krivnji hrvatskog naroda, koji su spremni prihvatiti da bez sumnje veliki heroj, humanist, general Praljak bude ne samo tretiran kao ratni zločinac nego i traže niz mjera da mu se oduzme svaka čast, odličja i generalski čin.

Savjest čovjeka je najvažnija. Svaki čovjek mora postupati u skladu sa svojom savjesti. Najmanje cijenim one ljude koji znaju da je Praljak velikan i humanist a ne zločinac ali koji zbog svoje karijere i nekih interesa spremni su prihvatiti laži i lažne optužbe. Ne samo to nego su i spremni optuživati sve one Hrvate koji postupaju u skladu sa svojom savješću i koji kažu: ne prihvaćamo lažne optužbe, ne prihvaćamo diktate, borit ćemo se i izboriti za slobodu i istinu.

Preporučam svima koji su u dvojbi o čemu se tu radi da pažljivo pročitaju sjajan i istiniti govor prof. dr. Miroslava Tuđmana na komemoraciji generalu Slobodanu Praljku. U skladu s tim govorom svi Hrvati koji su domoljubi, koji postupaju po svojoj savjesti trebaju djelovati i nastaviti se boriti za istinu.

Ne bih si oprostio da nisam bio na komemoraciji. Ta komemoracija vratila mi je vjeru u moralnu snagu hrvatskog naroda.

Prof. dr. sc. Zdravko Tomac/Hrvatska Danas

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marijan Knezović: Uz mlade, svijet neće moći ostati gluh

Objavljeno

na

Objavio

Predstavka s potpisima više od 6 000 građana je predana.

Idući korak je informiranje studentske populacije iz cijele EU o najvećem gaženju prava u Europi, degradiranja Hrvata u BiH. Uz mlade, svijet neće moći ostati gluh.

Hvala i Indexu na live prijenosu i medijskom praćenju. Ipak nam je žao njihovog cijenjenog novinara koji je od šoka jer je sve prošlo dostojanstveno i časno zaboravio nadodati jednu nulu kada je pisao o odazivu. Mi studenti mu to nećemo zamjeriti! Poslije kiše dolazi sunce. 

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

 

Velik broj studenata na skupu solidarnosti s Hrvatima u BiH: Zatražili od vlasti jasnu politiku prema Hrvatima u BiH

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari